BALATON - Hal a vízben

„Minden generáció csatlakozhat”

  • rés a présen
  • 2023. május 31.

Lokál

Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója

rés a présen: Hogyan értékelnéd a programokban szinte követhetetlenül bővelkedő, egész éves rendezvénysorozat eddigi részét?

Mike Friderika: Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programév hivatalos megnyitója január 21-én volt, de a felkészülés, a nemzetközi kapcsolatépítés, az együttműködő szakmai partnerek felkutatása már évek óta zajlott. Az idén mintegy 3 ezer eseményt szervezünk mi vagy a partnereink Veszprémben és a régióban, közel 150 program keretében. Fontos célkitűzésünk volt, hogy minél több program készüljön a balatoni főszezonon kívülre, mert tapasztalatunk szerint sikeresek például azok a szezonon kívüli projektjeink, amelyek a régió kistelepüléseinek mindennapi kulturális, közösségi életét hivatottak támogatni. Ilyen például a Pajta Program. De az EKF részeként elindult az InterUrban nevű projekt is; ennek során 29 város hozza el sokféle, köztük zenei programját Veszprémbe és a Bakony–Balaton régióba. Világszerte közel 60 város viseli az UNESCO Zene Városa címet, így Veszprém is. Ennek a hálózatnak aktív tagjává akarunk válni.

rap: A programév következő nagy eseménye a Felező minifesztivál. Mikor lesz és miről szól?

MF: Június 14–18. között tartjuk. Az EKF-megnyitók mindig télen vannak, amikor nem a legjobb az időjárás, ezért szerettünk volna egy nyári örömünnepet is, amihez minden generáció, minden itt élő és ide látogató csatlakozhat. A Felező tulajdonképpen olyan programok sokasága, amelyekkel megünnepeljük az EKF első félévét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk