Szemét és kátyúk: feljelentés született a jakuzzipiac éllovasának ingatlanberuházása miatt

Lokál

Egy környékbeli lakos sérelmezi, hogy az építési-bontási és kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, valamint az utca burkolata is megsérült a munkálatok során. 

November elején számoltunk be róla, hogy egy 1600 négyzetméteresnél nagyobb budai telken építkezik a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. Cikkünk megjelenése után úgy értesültünk, hogy egy környékbeli lakos környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tett. A rendőrség arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a feljelentés kiegészítését rendelte el. 

A Czafik Zsolt – aki amellett, hogy Európában piacvezető jakuzzigyártó vállalatot visz, onnan lehet ismerős, hogy az ő céges magángépét vette igénybe Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban egy pozsonyi útjára – tulajdonolta Winner Ingatlan Kft. 2015 óta birtokolja a XII. kerületi (hegyvidéki), közel 1700 négyzetméteres nagyságú telket magába foglaló ingatlant. Az építésügyi hatóság nyilvános adatbázisában elérhető műszaki tervek alapján egy több emeletes, medencével, jacuzzival, zöldtetővel ellátott minimalista stílusú luxusvilláról van szó, ami értesüléseink szerint még nem készült el.

A környékbeli lakos ismeretlen tettes ellen tett feljelentését egyebek mellett azzal indokolta, hogy az építési-bontási, valamint kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, amivel károsítják a környezetet. Állítása szerint az építkezés során az utca is megsérült, kátyúk keletkeztek; ezeket „vélhetően cement és mészkőpor elegyével, illetve mészkőzúzalékkal” zömítették, ami miatt száraz időben jelentős, ismeretlen minőségű szállópor kerül a levegőbe, nedves időben pedig a por sárrá válik, ami az erdőbe kerül, és szennyezi a környezetet. A környéken lakó szerint egy az ingatlan melletti utat végiglocsolták betonnal, aminek nagy részét zöld területre lapátolták. 

Sikerült elérnünk a feljelentőt, aki elmondta: többször is jelezte a hulladékkal és az utcával kapcsolatos problémát az építkezést végzőknek, és még az önkormányzattal is felvette a kapcsolatot, ahonnan nem kapott választ. A feljelentését több hatóságnak is elküldte; a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a XII. Kerületi Rendőrkapitányság 2021. november 5-én a feljelentés kiegészítését rendelte el, ami jelenleg is folyamatban van. Magyarán a hatóság adatot gyűjt, hogy eldöntse, elindítja az eljárást vagy elutasítja a feljelentést. Ugyanakkor a feljelentő arról tájékoztatott, hogy a rendőrség nem kereste meg. 

Szerettük volna megszólaltatni Czafik Zsoltot, hogy mi az álláspontja a feljelentéssel kapcsolatban, de nem érkezett tőle válasz. Az építkezéssel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is foglalkozott, illetve készített képeket a helyszínről. Azt írják, „lazán túlépíti csillebérci telkét” a Winner Ingatlan Kft. Az MKKP a szabálytalanságokat jelentette az illetékes hatóságnál.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?