Szemét és kátyúk: feljelentés született a jakuzzipiac éllovasának ingatlanberuházása miatt

Lokál

Egy környékbeli lakos sérelmezi, hogy az építési-bontási és kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, valamint az utca burkolata is megsérült a munkálatok során. 

November elején számoltunk be róla, hogy egy 1600 négyzetméteresnél nagyobb budai telken építkezik a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. Cikkünk megjelenése után úgy értesültünk, hogy egy környékbeli lakos környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tett. A rendőrség arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a feljelentés kiegészítését rendelte el. 

A Czafik Zsolt – aki amellett, hogy Európában piacvezető jakuzzigyártó vállalatot visz, onnan lehet ismerős, hogy az ő céges magángépét vette igénybe Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban egy pozsonyi útjára – tulajdonolta Winner Ingatlan Kft. 2015 óta birtokolja a XII. kerületi (hegyvidéki), közel 1700 négyzetméteres nagyságú telket magába foglaló ingatlant. Az építésügyi hatóság nyilvános adatbázisában elérhető műszaki tervek alapján egy több emeletes, medencével, jacuzzival, zöldtetővel ellátott minimalista stílusú luxusvilláról van szó, ami értesüléseink szerint még nem készült el.

A környékbeli lakos ismeretlen tettes ellen tett feljelentését egyebek mellett azzal indokolta, hogy az építési-bontási, valamint kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, amivel károsítják a környezetet. Állítása szerint az építkezés során az utca is megsérült, kátyúk keletkeztek; ezeket „vélhetően cement és mészkőpor elegyével, illetve mészkőzúzalékkal” zömítették, ami miatt száraz időben jelentős, ismeretlen minőségű szállópor kerül a levegőbe, nedves időben pedig a por sárrá válik, ami az erdőbe kerül, és szennyezi a környezetet. A környéken lakó szerint egy az ingatlan melletti utat végiglocsolták betonnal, aminek nagy részét zöld területre lapátolták. 

Sikerült elérnünk a feljelentőt, aki elmondta: többször is jelezte a hulladékkal és az utcával kapcsolatos problémát az építkezést végzőknek, és még az önkormányzattal is felvette a kapcsolatot, ahonnan nem kapott választ. A feljelentését több hatóságnak is elküldte; a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a XII. Kerületi Rendőrkapitányság 2021. november 5-én a feljelentés kiegészítését rendelte el, ami jelenleg is folyamatban van. Magyarán a hatóság adatot gyűjt, hogy eldöntse, elindítja az eljárást vagy elutasítja a feljelentést. Ugyanakkor a feljelentő arról tájékoztatott, hogy a rendőrség nem kereste meg. 

Szerettük volna megszólaltatni Czafik Zsoltot, hogy mi az álláspontja a feljelentéssel kapcsolatban, de nem érkezett tőle válasz. Az építkezéssel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is foglalkozott, illetve készített képeket a helyszínről. Azt írják, „lazán túlépíti csillebérci telkét” a Winner Ingatlan Kft. Az MKKP a szabálytalanságokat jelentette az illetékes hatóságnál.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.