Szentendrén a testnevelő tanár cége havi 900 ezerért takarítja az iskolát

  • narancs.hu
  • 2021. július 31.

Lokál

Hirtelen megháromszorozódott az ár.

Havi 900 ezerért takarítja az iskolát a testnevelő tanár cége Szentendrén, írja a Népszava. Ahogy arról a lap beszámol, tavaly ősszel nehéz helyzetbe került a váci Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szentendrei tagintézménye, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, mert 2020 szeptemberében felmondták a szerződést az intézmény takarítói a megnövekedett járványügyi terhelésre hivatkozva.

A Váci Tankerületi Központ így tavaly októberben új takarítási szerződést kötött, mégpedig egy helyi vállalkozóval, akiről kiderült: az illető a Bárczi testnevelő tanára. Az októberi, határozott idejű szerződés értelmében a vállalkozó testnevelő tanár havi bruttó 280 ezer forintos díjazásért vállalta a munkát, a Tankerületi Központ szerint ez volt a legkedvezőbb ajánlat.

November végén azonban újabb szerződés született a felek között: az már határozatlan időre szól és havi bruttó 900 ezer forintos díjazásról szól, vagyis az eredeti ár több mint háromszorosa szerepel benne.

A Váci Tankerületi Központ vezetője, Verebélyi Gábor Ákos a lapnak azt mondta, minderre azért volt szükség, hogy "az iskola takarítása, fertőtlenítése zökkenőmentes legyen új takarítószemélyzet felvételéig." A takarítókat továbbra is keresik, ezt csupán átmenetei megoldásnak tekintik. Verbélyi Gábor azt is elmondta, hogy a testnevelő tanár cége három fővel takarít az intézményben, saját eszközökkel.

Az iskolában 73 sajátos nevelési igényű gyermek ellátását végzik. A laphoz eljutott információk szerint azonban nemcsak a takarítással akadnak problémák. Egy szülői levél szerint a gyerekét sokat büntetik az iskolában, például guggoltatással, fekvőtámaszokkal. A tankerületi igazgató erről azt mondta a Népszavának:

"A guggolást fegyelmezési céllal természetesen nem alkalmazzák az iskolában. A guggolás, illetve más fizikai gyakorlatok azonban gyógypedagógiai céllal, pontos módszertan alapján a testnevelés órán kívül is alkalmazhatóak, például számláláskor vagy a hangzóhosszúság tanulása során".

A Klebelsberg Központ annyit fűzött hozzá az esethez, hogy "a Váci Tankerületi Központ önálló költségvetési szerv, ennek értelmében a hatályos jogszabályoknak megfelelően köthet szolgáltatási szerződéseket, önálló ajánlatkérőként, a hatályos beszerzési és közbeszerzési szabályok betartási kötelezettségével." Szülői panaszok pedig nem érkeztek hozzájuk az intézménnyel kapcsolatban.

Címlapképünk illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

  

 

Figyelmébe ajánljuk