Tarlós István bevéd 17 fát a Thököly úton – Nagy hirtelen a fák barátja lett a főpolgármester

  • narancs.hu
  • 2018. június 8.

Lokál

Felfüggesztette a Thököly úti fák építkezés miatti kivágásához adott tulajdonosi engedélyt.

Tarlós István főpolgármester pénteken felfüggesztette a Thököly úti fák kivágásához adott tulajdonosi engedélyt, miután korábban az érintett zuglói önkormányzat polgármestere, Karácsony Gergely Tarlóshoz fordult a terület fáinak megmentéséért. Karácsony a fakivágási terv felülvizsgálatára és a döntés megváltoztatására kérte a főpolgármestert.

A Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága május 23-i ülésén adta meg a hozzájárulást 17 fa, köztük több 20 méteres, egészséges platán kivágására. A testület az útszakasz átépítése, a 72-es troli végállomásának áthelyezése és új megállóhelyek kialakításával indokolta a fakivágási engedélyt a Thököly út Mexikói út–Gizella utca közötti szakaszán.

A például 20 méteres, kivágásra ítélt platánokról a szakvélemény is azt állapította meg, hogy kivágásuk nem egészségi állapotuk, hanem kizárólag az útépítés miatt vált indokolttá. Ezeknek a fáknak az értékét a Főkert Zrt. is sok millió forintra becsülte, de Karácsony Gergely szerint az anyagi kárnál jóval nagyobb lenne az az eszmei veszteség, amit a 80-90 éves fák kivágásával ez a kerület és Budapest is elszenvedne.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk