Több száz kollégiumi ágyat szüntet meg az ELTE
elte_btk_top_story_lead.jpg

Több száz kollégiumi ágyat szüntet meg az ELTE

  • narancs.hu
  • 2020. június 23.

Lokál

Egy kollégium bezár, máshol ágyak szűnnek meg. Az intézkedések átmenetiek.

Drasztikusan csökken az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kollégiumi férőhelyeinek száma az őszi szemesztertől, írja a hvg.hu.

Az egyetem egyrészt felmondja a Kerekes utcai kollégiumot, ahol 400 eltés diák lakott. Ezen túl minden maradék 3 és 4 ágyas szobát kétágyassá alakít.

A Kerekes utcai kollégium megszüntetését a kevesebb felvételizővel indokolták, a szobák férőhelyeinek csökkentését pedig a járványügyi helyzettel. A vírus miatt elővigyázatosságból a kollégiumi kapacitás 2 százalékát üresen hagyják.

Mivel ez ELTE hét nagy kollégiumában 3200 ágy van, csak a Kerekes kiesésével ennek nyolcada megszűnik. Százas nagyságrendű csökkenéssel jár a szobák kétágyassá alakítása is.

Az egyetem igyekszik segíteni a kollégiumi ellátás nélkül maradtaknak:  kialakítanak egy “hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszert” (ez 20-40 ezer forintos havi ösztöndíjat jelent), és segítenek abban, hogy “kiegészítő jelleggel” magántulajdonú szálláshelyeken találjanak helyet a diákok.

“Az előző években hirdetett 300 férőhelyen kívül már most további mintegy 500 férőhelyet tudunk ajánlani a főváros különböző pontjain, különböző árak mellett, és azon dolgozunk, hogy július végéig még legalább 500 férőhelyet kössünk le a hallgatóink számára”, idézi a lap az egyetem válaszát.

Az ELTE hangsúlyozta, átmeneti intézkedésekről van szó, a koronavírus miatt egyelőre csak az őszi félévre. Ha mégis sokan igényelnének kollégiumi ellátást, akkor megnyitnak egy felújítás alatt álló, 500 férőhelyes kollégiumot a Kunigunda utcában.

Figyelmébe ajánljuk