Uj Péter nevével hirdetik a szegedi halfesztivált

  • narancs.hu
  • 2024. március 10.

Lokál

Tavaly menzás csirkepörkölthöz hasonlította a rendezvényen kínált halászlevet. Most a sajtóból tudta meg, hogy a főszervező őt hívná díszvendégnek. 

Uj Péter lehet a XXVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál díszvendége és a zsűri elnöke – adta hírül nemrég a Délmagyarország című megyei napilap Frank Sándorra, a rendezvény ötletgazdájára és motorjára hivatkozva. 

Ez ezért volt érdekes hír Szegeden, mert a 444 főszerkesztője tavaly szeptemberben ott volt a huszonhatodik fesztiválon, és ezt írta az Instagramon: „A tökéletes árrésképzés világbajnoka. Menzás csirkepörköltet idéző halászlé bizonytalan eredetű és fajú, fagyasztott halakból. De a csúcs a nyesedéket vastagon panírozva eladni 20 000/kilós áron.”

A bejegyzésnek nagy visszhangja lett, elsősorban Szegeden. Uj utóbb azt mondta, nem hiszi, hogy az ő Instagram-posztja fogja kisiklatni Frank Sándor karrierjét, de a rendezvényt szervező vállalkozó nagyon megbántódott. Azt nyilatkozta, hangulatkeltés zajlik a halfesztivállal szemben, és azt fontolgatja, hogy nem szervez több ilyen programot Szegeden. Ő senkit sem kényszerít arra, hogy egyen a halászlevéből, és ha a szegedieknek nem tetszik, amit ilyenkor főz, akkor elviszi a rendezvényt más településre. 

Most viszont arról számolt be a megyei lap, hogy már szervezik az idei, szeptemberi fesztivált. Frank azt mondta, személyesen szeretné meghívni Uj Pétert.

Ezt tényleg még a személyes meghívás előtt jelentette be a vállalkozó.

Az újságíró arról beszélt a Borízű hang című podcastben, hogy Frank ügyes píáros, és nyilván ezzel a bejelentéssel megkezdte a szegedi halfesztivál kampányát, de őt még nem kereste meg. Értelmetlennek látja a meghívást, főleg úgy, hogy a fesztivál nem verseny, kérdés tehát, mi szükség a zsűrire.

Uj Péter a 2010-es évek elején szisztematikusan kóstolta végig több mint száz magyar vendéglátóhely halászlékínálatát. Meggyőződése, hogy a lehető legrosszabb, ami a hallal történhet, hogy olyan nagy mennyiségben, akkora kondérokban főzik, ahogy Szegeden azon a rendezvényen. Úgy látja, hogy  „ez az egész szegedi halászlédolog, ez annyira mély kommunista baromság”, valamint „a baj az, hogy buta emberek, részben üzleti okból, részben butaságból elkezdenek egy ilyen típusú identitást építeni”, pedig „kár identitást építeni olyan dologra, ami gyakorlatilag rossz.”

A címlapképen egy szakács keveri meg a vízibástyán álló 3500 literes óriásbográcsban készülő hallevet a szegedi Huszár Mátyás rakparton. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?