helyrajzi szám

Magyar Színház

Lokál

A lapok 1964 elején közölték, hogy a metró és az aluljáró építése miatt lebontják a Nemzeti Színházat a Blaha Lujza téren.

A bontásra egy évvel később került sor, és az illetékesek ugyan a korszerű Blaha Lujza tértől az 1970-ben megnyíló Dózsa György úti új Nemzeti Színházig ígértek fűt-fát, az intézkedés mégsem aratott sikert. Sokan Kádár bosszúját emlegették a színház művészeinek 1956-os szerepvállalása miatt, mások csak a szimpla pusztítást látták, az pedig senkit nem érdekelt, hogy mi lesz 1970-ben. Az olvasókat leginkább az a bejelentés lephette meg, hogy a Nemzeti Színház előadásait az új épület átadásáig az Izabella téri, egykori Magyar Színházban lehet majd megtekinteni, ami azért volt furcsa, mert azt az épületet is bezárták, hogy két évig tartó felújítással tegyék alkalmassá arra, hogy fogadni tudja a Nemzeti társulatát. Arra a négy évre, amíg fel nem épül az új színház. (Az olvasók okkal háborodhattak fel az akkor jelentősnek számító 28 millió forintos költség hallatán.) Ugyanakkor az 1970-re beígért új Nemzeti Színházzal kapcsolatban nemzetközi tervpályázatot emlegettek. „Ennek híre építészeink körében ellenérzéseket váltott ki. Pedig a pályázat nem zárja ki a magyar mérnökök közreműködését. Valóság azonban az – és erről is kell beszélni –, hogy Budapesten 1896 óta nem készült szabad területen új színházépület” – írta 1964 márciusában a Hétfői Hírek, de arra nem gondolhatott a cikk szerzője, hogy az a bizonyos „új színházépület” nem a Dózsa György útra álmodott színház lesz, hanem az átalakított Magyar Színház.

Két és fél évvel később már azt írta az Élet és Irodalom, hogy a Nemzeti Színház ideiglenes épülete „úgyszólván semmiben” sem hasonlít a régihez. „Az egyébként kellemes, biedermeierbe fürdetett rokokó színház helyébe modern került, s joggal mondhatni, hogy ez az első valóban sikeres modern színház külső és belső Budapesten” – állapította meg a cikk szerzője, aki külön is kiemelte „az előcsarnok egyetlen, nagyszerű és monumentális képzőművészeti alkotásának”, Barcsay Jenő márványmozaikjának egyediségét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?