„Vastag krumpli” a Tűzoltó utcából – Hajléktalanoknak főztek a ferencvárosi cigányok

  • Becker András
  • 2013.11.11 12:45

Lokál

Egy civil akció keretében bringás futárok hordtak ételt hajléktalanoknak egy pesti roma lakásétteremből. A Roma Sajtóközpont videója a hétvégi eseményről.

Két SozialMarie-díjas civil szervezet, a Romani Platni cigány lakásétterem és a Budapest Bike Maffia tagjai találták ki, hogy főznek 150 adag kárboly grosjt, és az ételt még melegen kiviszik a város hajléktalanjainak. A felek a petícióírásban már nem hisznek, de úgy érezték, a hajléktalanok kriminalizálását (erről bővebben keretes írásunkban) és megbélyegzését nem lehet szó nélkül hagyni. (Persze mi százötven adag étel a hajléktalanokra a közterületen való életvitelszerű tartózkodás miatt tavaly hét hónap alatt kiszabott 39,5 millió forint szabálysértési bírsághoz képest?)

A kárboly grosj, azaz vastag krumpli, sűrű, sokhúsos, igazi téli étel – a Romani Platni főztjében nagyjából egy az egyhez volt a hús és a krumpli aránya. A nyersanyagokhoz szükséges ötvenezer forintot pár nap alatt összedobták a szervezők, a Bike Maffiá-s Havasi Zoltán (a videón is ő beszél az akcióról) pedig megkezdte az önkéntes futárok, míg Nagy Kriszta, a Romani Platni munkatársa az önkéntes szakácsok és konyhai segítők toborzását. Nem is kellett kétszer szólni: a helyi Gyerekházba járó anyukák jöttek az első hívásra, és az ételt adagoló asszonyok közt ott önkénteskedett a tanodás Lakatos Renátó is. Kriszta a történetnek erre a mozzanatára, a helyi romák részvételére a legbüszkébb: hogy annyira megerősödött a tanoda, gyerekház meg a lakásétterem körül a helyi közösség, hogy aktív önkéntes résztvevője tudott lenni egy másik hátrányos helyzetű csoport megsegítésének.

Szombat délután a Bike Maffia hívására közel negyven bringás jelent meg a Romani Platni Tűzoltó utcai helyisége előtt – Havasi Zoltán azt mondja, többségüket még sosem látta. Itt volt az eseményt támogató TASZ egyik munkatársa is, de nem volt szükség jogi segítségre, mivel a program rendben eljutott a tervezett végpontjához, a Szuper8-ba szervezett esti adománygyűjtéssel kombinált bulihoz.

Csűrték-csavarták
A szabálysértési törvény 2011-es módosítását – mondhatjuk, a hajléktalantörvényt – az Alkotmánybíróság Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére egy évvel ezelőtt alkotmányellenesnek nyilvánította. Ezzel megszűnt a hajléktalanok közterületről történő elüldözésének jogi alapja. Ám ezt követően idén márciusban megszületett az alaptörvény negyedik módosítása. A XXII. cikk véget vet a hajléktalanokkal kapcsolatos alkotmányjogi lacafacázásnak: „(…) helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé minősítheti az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást.” Innét már csak egy lépés volt a szabálysértési törvény újbóli módosítása, amelyik visszaadta az önkormányzatok kezébe a hajléktalanok kitiltásának jogát.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.