Visszaélésgyanú Tállai körzetében

  • 2018. január 29.

Lokál

Szinte szóról szóra megegyező pályázattal nyertek a fideszes érintettségű települések.

Meglepően sikeresen teljesítettek Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének választókerületéhez tartozó települések, ráadásul a Magyar Nemzet szerint minden jel arra mutat, hogy visszaélés történhetett a pályázás során, ugyanis a nyertes Zsóry SE, Ónod, Mályi, valamint Hejőszalonta nyilvánosan elérhető pályázati dokumentációi szinte szóról szóra megegyeznek.

A települések 20–40 millió forintot nyertek közösségfejlesztésre uniós pénzből, de a pályázati anyagok inkább általánosságokat tartalmaznak, mint konkrét célokat.

Külön érdekesség, hogy a pályázatokat elvileg önkormányzatok részére írták ki, a mezőkövesdi sportklub mégis elindult és nyert egy olyan konzorcium élén, amelynek tagjai Mezőkövesd önkormányzata és a helyi Közkincstár Kulturális Egyesület. A pályázatokat felügyelő hivatali szakember nem is tudott arról, hogy nyertek, sőt, hogy egyáltalán jelentkeztek a kiírásra. Ő úgy tudta, hogy a pályázatot megírták, de azt végül nem adták be.

A pályázatok elbírálása egy háromtagú, kizárólag a Fidesz megyei közgyűlési képviselőiből álló testülethez köthető; a pályázatíró cég, a Nord Tender Kft. Bihall Tamáshoz, a Borsod Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökéhez vezet, ugyanis a cég az ő és a családtagjai tulajdonában van. Bihall Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, és tagja a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatóságának is, Tállaival együtt. A cég ügyvezetője, Sedlák-Bihall Orsolya el is ismerte a pályázati dokumentációban szereplő egyezéseket, bár azt hozzátette, hogy az egyes településekre külön hatástanulmányok készültek, azonban a lap kérésére ezeket mégsem küldték el, arra hivatkozva, hogy azok nem nyilvánosak.

A lap megkereste a TOP-pályázatok elbírálásában hatáskörrel bíró megyei közgyűlés elnökét, Török Dezsőt, akinek az első kérdése az volt a telefonban, hogy az újságírók melyik párttól kapták meg a pályázatokat. Amikor közölték, hogy a pályázatok az összesítő oldalon elérhetők, türelmet kért a tájékozódásra. Török dolgozta ki azt a szisztémát, amely érdemben dönt a TOP-pályázatok sorsáról. Az elnök csomagban terjeszti a közgyűlés elé a háromtagú bizottság javaslatait, és a képviselők 15–30 perc olvasgatás után egyszerre szavaznak a pályázatokról.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.