Zámbó Jimmy titokzatos halála: Zavaró külső körülmények

  • Szily László
  • 2001. január 11.

Lokál

Elzarándokoltunk a tetthelyre, megtekintettük a Király házát, a később kulcsfigurának bizonyuló háziszárnyas lakhelyét, majd kikérdeztük a dohányipari óriáscégek PR-igazgatóit megszégyenítő lazasággal nyilatkozó szomszédokat, illetve a család jó néhány, közelben álldogáló barátját. Ekkor még csak annyit jegyezhettünk fel, hogy Jimmy legidősebb fiának óvatos becslésünk szerint is legalább 312 osztálytársa volt, tekintetbe véve, hogy néhány apuka talán otthon maradt.
Elzarándokoltunk a tetthelyre, megtekintettük a Király házát, a később kulcsfigurának bizonyuló háziszárnyas lakhelyét, majd kikérdeztük a dohányipari óriáscégek PR-igazgatóit megszégyenítő lazasággal nyilatkozó szomszédokat, illetve a család jó néhány, közelben álldogáló barátját. Ekkor még csak annyit jegyezhettünk fel, hogy Jimmy legidősebb fiának óvatos becslésünk szerint is legalább 312 osztálytársa volt, tekintetbe véve, hogy néhány apuka talán otthon maradt.

Összegyűjtöttünk

minden fellehető nyilatkozatot, visszaemlékezést és "tuti forrásból származó" pletykát, osztottunk, szoroztunk, sőt óvatosan még szintetizáltunk is, majd a következő eredményre jutottunk.

Jimmy az utószilveszteri buli után, hajnaltájban érkezett haza. A házba vele együtt érkező 3-400 legközelebbi barát vidám zsivajgása ellenére gondok nyomasztották. Hiába a sikerek, a sokszoros aranylemezek, ha az embert egyszerre rúgja ki nyolc-tíz fiatal budapesti színésznő, háza felé a város különböző pontjairól több 600-as Mercedes közelít, tele izmos leánykereskedőkkel, drogpápákkal és a Kereszténydemokrata Szövetség választmányi tagjaival. Jimmy feje a fentiek mellett attól a 173 telefonhívástól is zúgott, amelyeket a magyar popélet hozzá legközelebb álló sztárjai intéztek hozzá az utolsó pillanatokban. A közismerten vallásos Király azonban még ezeken is túltette volna magát, ha előző nap nem veszi észre, hogy 9 milliméteres Berettájának csöve annak ellenére berozsdásodott - méghozzá a belső felén! -, hogy a popsztár, szavahihető barátai szerint, kezicsókolom helyett általában inkább a plafonba lőtt. Hajnali négy után Jimmy megpróbálta kitessékelni vendégeit arra való hivatkozással, hogy fegyvert szeretne tisztítani. A minden elképzelhető alkohol- és drogféleségtől mámoros szűk baráti kör azonban folytatni akarta a dajdajozást. A Király erre felvonult az egyik hálószobába. Pár pillanat, és előkerült a Beretta. A csövet a tarkójához illesztette, nagy levegőt vett, de szerencsére eszébe jutott, hogy ő mélyen vallásos, családjáért rajongó popsztár, ezért gyorsan leeresztette azt. Ekkor felgyorsultak az események. Belépett a szobába Jimmy felesége, aki az őt ért ütlegekért/rózsacsokrokért/félmeztelen címlapfotókért most akart végső bosszút állni. A kezében tartott pisztolyból két lövést adott le férjére. A várt hatás azonban elmaradt, mert a fegyver pusztán gázpisztoly volt. A dörrenés hangjára két maffia- és egy parlamenti képviselőcsoport, valamint egy háziszárnyas rontott a szobába, hogy rendezzék a lemezfelvétel-/leánykereskedelem-/háziáldás-/kendermagügyben nyitott számlát. Közös erővel Jimmy fejéhez szorították a Berettát, hogy öngyilkosság látszatát keltsék. A feltűnően erős fizikumú énekes azonban kiszabadította magát, megígérte, hogy minden jelenlévőről ír egy dalt.

A fentiekből természetesen egy szó sem igaz, de még csak nem is életszerű, ráadásul ellentmond minden emberi logikának. De ugyanez elmondható a Zámbó Imre halálával kapcsolatos hivatalos és magánközleményekről is.

Az első hírek

öngyilkosságról szóltak, bár a család először azt nyilatkozta, hogy fegyvertisztítás közben történt baleset. Ezt azonban senki sem vette komolyan, hiszen ki tisztítana Berettát hajnali fél ötkor, buli után. "rákkal később Csepel rendőrkapitánya már véletlen balesetről beszélt. Vágó Imréné ezredes említette először a csőben maradt lövedéket, illetve azt, hogy Zámbó kilőtt az ablakon. Mivel ezt egy "zavaró külső körülménnyel" indokolta, azonnal meg is indult a találgatás, mi lehetett a körülmény. A 600-as Mercedesen érkező verőemberekről szóló pletykát végképp semmivel sem lehetett alátámasztani, fiatal színésznők köztudottan nem járnak Csepelre, így rövid idő múlva előkerült a "háziszárnyas-teória". Előnye, hogy elvileg lehetséges - mivel a szomszédban valóban él egy kakas -, az érintettből ugyanakkor maga Popper Péter sem tudna semmit kihúzni. Megfoghatatlan, hogy miért, de a baromfi-sejtés azóta szinte kanonizálódott. Pedig az inkriminált szárnyas a Zámbó-ház bal oldali közvetlen szomszédjának kertjében él, Jimmy pedig kifelé tüzelt, az utcára. A helyszín megszemlélése után bizton állíthatjuk: arrafelé eltalálhatta volna

1. a saját kutyáját,

2. Ticska Istvánné házának homlokzatát,

de az említettek egyike sem szokott kukorékolni.

Vágóné első nyilatkozatában szót sem ejtett arról, hogy több lövés dördült volna. Ticska Istvánné a Narancs riporterének kérdésére határozottan öt dörrenésről tett említést. A rendőrség később módosított, és a halálos durranást nem számolva, három lövésről beszélt, melyekből kettőt gázpisztolyból adott volna le Jimmy, egyet pedig a Berettából az utcára.

Szőgyényi "Ma Is A Címlapon Leszek" József, a család ügyvédje gyakorlatilag egyszerre nyilatkozta azt, hogy Jimmyt sohasem látta fegyverrel, illetve azt, hogy ő maga tanácsolta előző nap, hogy a csőben lerakódott rozsdát egy lövéssel távolítsa el a tulajdonos.

Ticska Istvánné, aki hatósági tanúként az események után nem sokkal a helyszínen járt, úgy tudja, hogy Jimmy felesége meg akarta akadályozni, hogy férje a földdel tegye egyenlővé a Szent László utcát.

A halálos lövés utáni események

menete éppen annyira világos, mint az ügy többi mozzanata. Többen állították, hogy a csepeli rendőrkapitány nem engedte be a helyszínre az ORFK sajtófőnökét. A sajtófőnök azonnal lemondott, Vágóné ellen vizsgálat indult. Hihettük egy napig. Mert utána megtudhattuk, hogy nem azért mondott le, Vágónét pedig vizsgálják ugyan, de ez nem számít vizsgálatnak. Ez persze csak vadította a találgatók - vagyis a magyar lakosság 85 százalékának - fantáziáját. Miért nem engedte oda, ha tényleg nem? Olyan vendégek voltak? Olyan állapotban? Ha voltak egyáltalán vendégek a kakason és családján kívül.

Lapzártánkkor tehát annyit lehetett több-kevesebb biztonsággal tudni, hogy Zámbó Imre január másodikán hajnalban egynél többször lőtt egy vagy több fegyverrel, majd elsütötte a fejéhez szorított Berettát. Okosabbak nem lehettünk, azonban az emlékkoncert-szervező, emléklemez-kiadó, emlékműsor-összeállító és emlékszámkiadó hiénák gazdagabbak igen.

Szily László

Az özvegy elmondta

Jimmy ásványvízzel köszöntötte az új évet. Ezzel a bejelentéssel kezdte a borzalmas éjszaka hiteles felidézését dr. Zámbó Edit, Jimmy özvegye a Mai Napnak adott exkluzív interjújában. A megterhelő élményt követő este az asszony szerint a házaspáron és ötéves fiukon kívül régi barátjuk, Hullé Éva tartózkodott csak a házban. Másfél üveg pezsgő elfogyasztása után Jimmy - miután idegeskedett egy sort a mára már országosan ismert háziszárnyason - az emeleti szobába invitálta a vendéget, hogy megmutassa neki azt a gázpisztolyt, amelyet nem sokkal korábban vásárolt a feleségének. Hatásbemutató gyanánt kétszer kilőtt az utcára, majd a durrogáson belelkesedve, előhozta a Berettáját, és azzal is odapörkölt a sötétségbe. Ez után az asszony kérésére kitárazott, kicsit babrált a csővel, majd a pisztolyt a fejéhez emelte. Ne idegeskedj, nincs már benne golyó - mondta biztatólag, majd szétlőtte a koponyáját. A TV 2 riportfilmjében egy fegyverszakértő megmutatta, hogy a Beretta ezen típusánál a fegyver felső-hátsó részén található szán töltetlen állapotban hátrahúzódik, belátást engedve a csőbe, vagyis a töltött és töltetlen állapot nehezen téveszthető össze.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?