Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 02. szám, (2001.01.11. (2001-01-11)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (I´gazságra vezérlő kalauz)

Hallom, lefogytál. Olvasom, nem iszol. Hiába vittem be hát az unikális kisgömböcöt a szerk.-be, te már seholse, fogytál, éppen. A Fehér úton, majd végig, a metrón, én ökör, lassacskán berúgtam, egyedül kortyolgatván. Milyen jó lenne, ha, gondoltam. Ülnénk a Szép utcában, előttünk pár kupica érdi rettenetes. Nem is. A Nyugatiban, a ceglédi váróban, te, Szily meg én, három király, várnánk Kereszturyt - én Unicumot, Szily tequilát, te kis dobozos alkoholmentes Holstent. A ceglédi váróban nem is adnak, nem is csinálnánk, semmit. Várnánk, míg befut a Hajdú Intercity, s vele a debreceni személy.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Misi, impossible!)

A múlt héten annyi sóletet ettem - mesélte Misi a kerti összeröffenésen a krumplis zsákok mögött -, hogy amikor délután lementem a termálba áztatni öreg csonkjaimat, a hátam mögött a medence szélén már gyülekeztek, hogy majd a helyemre ülhessenek, mert a fölszálló testesebb buborékokból úgy nézett ki, a medencének kizárólag ezen a pontján élményfürd› működik. De amikor kiszálltam a medencéből, hiába is verekedtek a helyért a különböző rokkantsági fokozatú emberek, maradt a víz záptojásszaga, s ahogy a medence szélén felöltött köpenyemben az öltöző felé vettem az irányt, sorjában bámultak rám a helyemen medencézők, hogy akkor köpenyem alatt elvittem magammal az élményt.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Vagy a nukleáris tavasz homályosítja el az agyakat, vagy tényleg minőségbe csapott át a mennyiség, n(ota) b(ene) körmönfontságom elérte a szökési sebességet, mintegy az érthetőség határát (és még azon is túl). Kimondottan szellemes, új távlatokat nyitó és ezzel lezáró írás volt hivatott tájékoztatni (szándékom szerint nem burkoltan), hogy a jövőben más. Mértékadó forrásból hallottam, hogy nem volt egyértelmű, hogy vége az Én-teriőrnek, mint ahogy ezen példa láttán kiderül, nem is volt, hiszen éppen most van.

Publicisztika

Publicisztika

A kisgazda 37-ek

Bár a napilapoknak név nélkül nyilatkozgató fideszes források nemhogy a kezüket, de még a lábukat is mossák, ha a legnagyobb kormánypárt szerepe kerül szóba az FKGP-n belüli pártütésben, nagy marhának kéne lennünk ahhoz, hogy azt higgyük: a Torgyán-ellenes általános összeesküvés szellemét nem a Lendvay utcában eresztették ki a zokniból. Torgyán hanyatlása tavaly nyáron kezdődött, amikor megtudta, hogy Mádl Ferencet szeretné köztársasági elnöknek; a következő állomás a lejtőn az lehetett, amikor Kövér László - ha jobban belegondolunk, teljességgel szezonon kívül - leült vele úgymond egyeztetni a 2002-es közös jelöltekről. Hogy mit mondott és mond azóta is Kövér Torgyánnak e megbeszéléseken, nem fogjuk megtudni: feltehetőleg elég csak annyit közölnie a kisgazda pártelnökkel, hogy kiket támogatna és kiket nem a Fidesz az egyéni körzetekben. Ha Kövér semmi mást nem tett, mint - egyébiránt teljességgel megőrizve a jóhiszeműség látszatát - segített Torgyánnak a lista megírásában, különös tekintettel az írott nagybetűkre, az már elég lehetett az FKGP-elnök ellehetetlenítéséhez a párton belül: mindenesetre gyanús, hogy a kisgazda-belbalhék az első ilyen találkozó után törtek ki. Azóta a Fidesz az EU-csatlakozáshoz szükséges törvénykezés ügyében tárgyalásokat ajánlott az MSZP-nek (amelynek Fidesz-kompatibilis szárnya Jánosi György és Nagy Sándor pozíciónyerésével amúgy is megerősödött), jelezve, hogy a kisgazdákon kívül más pártok is vannak a parlamentben; de Lányi Zsolt személyében (akit lapzártánk napján fogadott maga a miniszterelnök is, és mint a honvédelmi bizottság elnökét saját szájával tájékoztatta a magyar NATO-katonák egészségéről) alkalmas elnökjelöltet is kinézett magának (mellékszál, de ha katonákról van szó, a miniszterelnök megvadul: a nyelvvizsgáztatás után most diagnosztizálja is honvédeinket, várjuk a jelentéseket az első általa celebrált tábori miséről); és úgyszólván tegnapi hír az is, hogy a BAZ megyei rendőrkapitányság nyomozást indított Dobos Ferenc, Torgyán József észak-magyarországi tömbbizalmijának és regionális csókosának gazdasági érdekeltségei ellen.

Publicisztika

Haraszti Miklós: Miért szeretik jobban a csehek a szabadságot?

Vajon jobban szeretik-e, mint a magyarok? Eddig nem volt okunk azt hinni, hogy azon a bizonyos Nyugat-Kelet lejtőn mi Csehországnál lejjebb vagyunk, elcsúszva Oroszország irányába. Abban a tudatban éltünk, hogy itt Közép- vagy Komp-Európában van egy közös, közepes k-európai minőség. Mi elismertük, hogy ebbe beletartozunk, a csehek pedig néha kivonták magukat belőle - innen tudtuk, hogy ők is beletartoznak.

Publicisztika

Hazai pályán

A Belgrádban lényegében házi őrizetben tartott Slobodan Milosevic körül szorul a hurok: ha nem Hágában, úgy odahaza fogják a vádlottak padjához bilincselni. (Ha Hágába kerül, még az is megtörténhet, hogy délelőtt őt egzecíroztatják majd, délután meg magát a NATO-t. Florence Hartmann, a hágai törvényszék főügyészének szóvivője ugyanis hétfőn közölte, megtörténhet, hogy vizsgálatot indítanak a NATO ellen a gyengített uránium használata miatt, ha úgy látják, a katonai szövetség megsértette a genfi egyezményt.)

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

MOZI- ÉS DVD-MÉRLEG7,7 milliárd dollár jegybevételt produkáltak 2000-ben az észak-amerikai mozik. Ez csaknem három százalékkal több az 1999-es eredménynél, és a kilencedik alkalom, hogy az amerikai és kanadai mozik összbevétele meghaladja az előző esztendeit.

Belpol

Cyber hírek

Olvadó e-milliárdokLegalább hét amerikai internetmilliárdos vagyona csökkent milliókra, és legkevesebb 210 internetes vállalkozás zárta be kapuit a technológiai papírok árfolyamzuhanása következtében 2000 során. Vagyonának legnagyobb részét a CMGI vezérigazgatója, David Wetherell veszítette el, az év elején 2,1 milliárd dollárt érő CMGI-részvényei ugyanis már csak százmilliót értek az év végére.

Belpol

Atomerőművek Szlovákiában: Zónázás

ACsehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottsága (CSKP KB) 1966. szeptember 28-án kihelyezett ülést tartott Pozsonyban, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: létrehozni a Csehszlovák Atomenergia Bizottságot (CSAB), és megbízni azzal a feladattal, hogy szlovákiai területen dolgozza ki egy atomerőmű létesítésének tervét. A CSAB elnöke Jan Novotny professzor, a pozsonyi Komensky Egyetem Központi Fizikai Kutatóintézetének igazgatója, a Szlovák Tudományos Akadémia tagja lett. Novotny a Keleten és (akkor még) Nyugaton is egyaránt dívó grafitmoderátoros reaktorral szemben az angolszász fejlesztésű nyomottvizes reaktort favorizálta.

Belpol

Mikola István egészségügyi vállalkozásai:Önsegélyalap

Keller László képviselő (MSZP, a megszüntetett Népjóléti Minisztérium volt politikai államtitkára) tavaly tavasszal Gógl Árpád minisztertől, novemberben pedig Polt Péter legfőbb ügyésztől kért állásfoglalást az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Mikola István "sajátos vérátömlesztéséről". Keller szerint az OVSZ és az Euram Kft. között 1999. november 1-jén létrejött szerződés két okból is problematikus: egyrészt nem volt közbeszerzési eljárás, másrészt Mikola főigazgató és az Euram közötti kapcsolat fölveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Belpol

Olajszőkítők emberközelben: Betyárvirtus

Az események, a cégek mögött azonban többnyire nincsenek arcok; hallani is csak az "első vonalról" hallani, igaz, róluk is leginkább lelövésük/felrobban- tásuk után. Az alábbiakban egy eddig jobbára ismeretlen közegről, az olajos hierarchia kisembereiről

Külpol

Külpol

Cseh tévékavar: Nincs képük hozzá

és ily módon korrekt tájékoztatással tudna most olvasóinknak szolgálni a cseh szerkesztők politikai elfogultságairól és szakmai hozzáértéséről. Erre pedig még akkor is szükség lenne az események elfogulatlan bemutatásához, ha az új tévéelnök, Jirí Hodác személye

Külpol

Harmadik világ: Helybe(n)járás

az országok küszködnek - alig érzékelhető eredményekkel és annál látványosabb visszaesésekkel - kifelé a reménytelenségből, amelyek ezt tették már egy, két, öt éve is.

Könyv

Könyv

Catch´em all!: Pokémonománia

Az Ön háromévese, kedves olvasó, az RTL Klub vasárnap délelőtti örömműsorára perdül-fordul, miközben Ön próbálná nyögve fejére húzni a paplant? Vigyázzon! A fertőzésveszély nagy, Ön veszélyes zónába ért! Még nem tudja, de hamarosan kezdődik a harc! A gyermek hamarosan Pokémonnal álmodik, és Ön kénytelen lesz megvenni a jutányos áron, mindössze kilencezer forintért kapható, garantáltan veszélyesanyag-mentes, mosható felületű Pikachu-párnát. Ha iskoláskorú, hátán egy üvöltő gorillára emlékeztető Pokémonszelídítővel indul majd - hátizsák és poliészter pólók nagy választékban, már 2000 Ft-tól -, és ott intenzív kereskedelmi tevékenységet folytat. A rágógumi-, nyalóka- és gumicukor-választási procedúra, amelyet eddig a bőség zavara erősen megnehezített, figyelemreméltóan megrövidül ugyan, mivel mindenhol Pokémon-matricára és -kártyára vadászunk, ezzel párhuzamosan azonban a gyermek szenvedélye a rágás felől a gyűjtés felé fordul, s képes lesz egyszerre akár tizenöt nyalóka leküzdésére is, csak hogy a mellékelt kartonocskák célszerű rendezését minél előbb megkezdhesse. Ja igen, komolyabb gyűjtőknek egy kezdő kártyacsomag ötezer forint körül van.

Film

Film

Film: Amerika, Amerika (Lars von Trier: Táncos a sötétben)

Ha filmes közszerepléseit és eddigi rendezéseit tekintjük, bízvást kimondható: Lars (von Trier, a rendező) volt már minden, csak akasztott ember nem. Nos, a Táncos után a vak is látja: volt már az is. Éppen ezért talán felesleges is bárkit azzal untatni, hogy mi mindent művelt eddig ez a rémes alak, mégis megkerülhetetlen. Mégpedig azért, mert e mostani munkája oly direkt módon különbözik minden korábbi dolgától, hogy ezekben az eltérésekben, eltérítődésekben is lehet valami. Ugyanakkor mielőtt csak érintőleges megjegyzéseket tennénk előéletéről, sietve le kell szögezzük: a Táncosnak az egész filmes műtörténetben sem igen akad előzménye. Pontosabban akad kismillió is, csak így együtt tető alá hozni efféle szcénát még nem merészelt senki sem, annak ellenére, hogy a filmkészítés nyilvánvalóan a bátrak sportja.

Zene

Zene

Zene: Boldogult Neues Jahr (Újévi koncert Bécsben és Budapesten)

A kamerák képeinek tanúsága szerint 2001 újévének délelőttjén a hetvenegy éves Nikolaus Harnoncourt meglehetősen elfogódottan lépett ki a bécsi Musikverein Aranytermét megtöltő sogennante prominens közönség elé. Nyilván megfordulhatott a fejében, hogyan is került ő ide, hogy hamarosan beintse a világ talán legjobb zenekarát, megkezdve ezzel a világ bizonyosan leghagyományosabb és legjobb újévi koncertjét.

Zene

Könyv: Józan paraszti (Philip Kotler a marketingről)

Időnként szórakoztatóak tudnak lenni a marketingszakmunkák. Marketinggel sok pénzt lehet keresni, kívánatos dolog, ezért aztán legalább annyi sarlatán marhaságot adtak ki (még magyar nyelven is) a témában, hogy talán még a csajozás-, meggazdagodás- és aranycsinálás-ügyi szakirodalmat is felülmúlja.

Zene

Tánc: Galaktikus gerincesek (A Random Dance Company a Trafóban)

Alondoni Random Dance Company szofisztikált cyberbrigád. Wayne McGregor ötletadó és rendező koreografáltjai a legújabbak világából jöttek. Előadásaik által közvetlenül tapasztalható az élő, jól képzett táncosok, a virtuálisan kreált figurák, a kivetített grafikák, a kinetikus architektúra, valamint a testből és gépből materializált hangok jól működő kapcsolata. Gondolkodóba ejt, vajon hogyan lehet folyamatosan a lendület törvényeinek ellentmondva mozogni, azaz bénázni, úgy, hogy az szép legyen, és sajátos mozgásrendszerré álljon össze a szemünk előtt.

Zene

Könyv: Mezítláb a parkban (Terence Couran-Dan Pearson: A modern kertművészet)

Ha találomra csapjuk fel valahol, szinte biztos, hogy a következőhöz hasonló képeket látunk: domboldal, erdőszél, szavannarészlet, erdei patak - nagyjából ilyen kertekről van itt szó. ´sparkok, kert a kenti tengerparton, rétek, legelők, nehezítésként valamilyen tereptárgy, bronzszobor, pajta, iparművészileg elszenesített tölgyfa - a könyvet kisebb kertben nem is nagyon lehet kinyitni.

Zene

Film: Rámozdulni a lére (Guy Ritchie: Blöff)

Asikertörténetek nem túl változatosak, inkább műfaji sajátosságaik vannak. Emlékszik még valaki Roberto Rodriquezre? Állítólag egy nettó senki volt, aztán innen-onnan összekalapált hétszázezer USD-ből (potomság) leforgatta az El Mariachi című látványosan low budget moziját, és menten lett belőle valaki. A nyakába zúdult egy szekérderék lóvé, ha akart volna, sem bírt volna elugrani alóla. Mint aki megnyerte az ötöst, jaj, most mit csináljak? Végül ráment a tutira. Megcsinálta még egyszer ugyanazt, immár Antonio Banderasszal, Salma Hayekkal és persze Quentin Tarantinóval súlyosbítva. Hogy a Desperado volt az egyetlen helyes választás, azt egyaránt bizonyították a film bevételi mutatói és Rodriquez későbbi - gyakorlatilag említésre sem igen érdemes - munkái.

Zene

Lemez: Hacsak nem (Neil Young: Road Rock vol. 1)

"Ez a kilencszázadik koncertlemeze"; "Youngtól nem lehet elég élő felvételed" - állítják pro és kontra a Road Rock kritikusai. Valóban, csak az utóbbi évtizedben három és fél Weld és Arc című mini CD (1991), MTV Unplugged (1993), Year Of The Horse (1996) hivatalos Neil Young-koncertalbum jelent meg, tehát éppenséggel nem szűkölködünk hasonló produkciókban. Másrészt viszont a rockzene színterén megszokottól ugyancsak eltérően a már elaggott Young (56) egyre derekabban adja.

Zene

Lemez: Legalább kiderül (Agostino Di Giorgio Quartet: AD 2000)

Az olajár kártékony hatásaival együtt lassan a nemzetközi dzsesszvilág is begyűrűzik Magyarországra. A UP Records és a Fonó közös kiadványán az olasz nevű, New Yorkban született Agostino Di Giorgio gitározik, és feltehetően a hangszerelésért is ő felel. A ritmusszekció kanadai, Ron Seguin bőgőzik, Michel Lambert dobol, és a mi Oláh Kálmánunk zongorázik. A különböző kulturális és zenei háttérrel bíró zenészek hibátlanul beszélik a dzsessz egyetemes nyelvét, a zenekar úgy szól, mintha régóta együtt játszanának. A dolgot megkönnyítendő, alapvető sztenderdeket dolgoznak fel a Body and Soultól az Alone Togetherig.

Zene

Lemez: Csodavárás (Korai Öröm: 2000. Sound and Vision)

Egyre nyugodtabb, egyre csöndesebb a víz a Korai Öröm tengerén, és ez egyáltalán nem baj. A legújabb lemez - már hagyományosan - címtelen számai egy befelé forduló, padláson molyolgató zenekart mutatnak be, egy letisztult, de nem egyszerű világot, ahol a harmóniák sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint a lendület. Így volt ez már az előző cédén is, csak akkor azt hittem, hogy mellékvágány a köldökmustra, pedig fősodor. Jó - mondom magamnak -, jó, akkor nézzük ebből a szempontból a dolgot, elvégre felnőttek vagyunk, nem kell mindig az a szertelen mulatás meg ostoba és fárasztó tánc, üljünk le a sarokba, és hallgassunk Korai Örömöt, lehetőleg úgy, hogy ne foglalkozzunk közben semmivel.

Zene

Lemez: Csak a csillagok (Csókolom 2000)

Volt idő, amikor nagyon tudtam volna lelkesedni ezért a lemezért. De ahogy ezerrel megöregedtem, egyre kevésbé izgat a rock ´n´ roll, és hál´ isten távolabb tartja magát tőlem a depresszió. Aminek persze ugyancsak megvan a maga veszélye, de erről majd máskor: ez a pár sor most nem rólam szól.

Lokál

Lokál

Zámbó Jimmy titokzatos halála: Zavaró külső körülmények

Elzarándokoltunk a tetthelyre, megtekintettük a Király házát, a később kulcsfigurának bizonyuló háziszárnyas lakhelyét, majd kikérdeztük a dohányipari óriáscégek PR-igazgatóit megszégyenítő lazasággal nyilatkozó szomszédokat, illetve a család jó néhány, közelben álldogáló barátját. Ekkor még csak annyit jegyezhettünk fel, hogy Jimmy legidősebb fiának óvatos becslésünk szerint is legalább 312 osztálytársa volt, tekintetbe véve, hogy néhány apuka talán otthon maradt.

Gasztro

Gasztro

A lakodalmas rock őstörténete: Az utolsó parasztlázadás

Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt. A fiúk kezdetben a papa kocsmájában, majd bálokon és lagzikban muzsikálták az öreg zenészektől eltanult repertoárt, ami a lakodalmakban közkedvelt nótákból, csárdásokból állt, de néha jöhetett a rockzene is, úgyhogy háromnyelvű volt a produkció: magyar, szerb, angol.

Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Lisztbogár

Az egész földön elterjedt, és mivel liszt a természetben csak elvétve fordul elő, leggyakrabban az ember közelében él. Elvileg fényes sötétbarna vagy csillogó fekete a háta, hosszanti barázdákkal, de a csillogást általában eltakarja a ráragadt lisztréteg.

Sport

Sport

Lékó-Kramnyik páros mérkőzés: Világos indul

Asakkot sokan ismerik, úgyhogy csak vázlatosan ismertetem a lényeget. A parti megnyitással kezdődik, majd ebből fejlődik ki a középjáték, hogy nemsokára végjátékba csapjon át. A sakkpartit meg lehet nyerni, el lehet veszteni, és ki lehet hozni döntetlenre. A rapid mérkőzéseken a gondolkodási idő szűkebb, mint a rendes meccseken, azaz nem lehet játszma közben kártyát vetni, jósnővel konzultálni, vagy megdugni a hostesst. Ez az idő lehet bármennyi, de öt percnél nem ajánlatos kevesebbet kijelölni, mert akkor hülyén fest az egész. Esetünkben 25 perc állt a játékosok rendelkezésére, hogy megtegyék az általuk kedvezőnek ítélt lépéseket.