Rejtőzködő zsinagóga nyílt Dubajban

  • narancs.hu
  • 2019. április 7.

Lokál

Évtizedek óta ez az első zsinagóga az arab világban. Pontos helye nem ismert.

Az Egyesült Arab Emírségekben, a dubaji tengerparttól nem messze megnyílt a napokban egy rejtőzködő zsinagóga, ami generációk óta az első új zsinagóga az arab világban – írja a 444.hu az Economistra hivatkozva.

A "Villa" néven ismert intézmény eredetileg egy lakás volt, amit a zsidó közösség bérelt, majd később alakították át zsinagógává. És bár a közösség már lassan tíz éve csendben működik, csak tavaly decemberben léptek a nyilvánosság elé, azzal a feltétellel, hogy a hely pontos címét senki nem leplezi le.

Az intézmény héber kurzusokat is tart, kóser étkezési tippeket ad, és bár a hivatalos működési engedélyt még nem állították ki, saját rabbija is van már. A dubaji zsinagóga létét arab és zsidó vezetők is üdvözölték, és reményüket fejezték ki, hogy az arab-zsidó együttélés és a béke egyik szimbóluma lehet.

Az arab világban évtizedekkel ezelőtt kb. 800 ezer zsidó élt, Iraktól Marokkóig sok muszlim többségű városban működtek zsinagógák. Izrael második születése és az egyre inkább elmérgesedő arab-izraeli viszony azonban egyre nehezebbé tette az együttélést, így az arab országokban élő zsidók nagyobb része inkább kivándorolt Izraelbe vagy nyugatra, mára alig maradtak zsidók ezekben az államokban.

Az elmúlt időben egyre több arab és muszlim vezető nyilvánította ki, hogy szívesen látna az országában visszaköltöző zsidókat, megpróbálva megmenteni ezzel a közel-keleti, arab világban élő zsidóság gazdag hagyományait.

De persze sok arab vezető a nyugati szövetségesei szemében kíván ily módon jó pontot szerezni, de vannak olyanok is, akik inkább azt hangsúlyoznák, hogy nem tekintik Izraelt a zsidóság egyetlen és globális képviselőjének, hogy állampolgáraik élhetnek békében a zsidókkal még akkor is, ha Izraellel nem épp a legkiegyensúlyozottabb a viszonya az adott országnak.

Figyelmébe ajánljuk