Deepfakes: Bárki hamisíthat otthon sztárpornót
1513018103056-Screen-Shot-2017-12-11-at-120730-PM.jpeg

Deepfakes: Bárki hamisíthat otthon sztárpornót

„Az utca mindenben megtalálja a maga hasznát.”

A pornóval kapcsolatban mindig van egy felfokozott várakozás. És most nem arról beszélek, hogy hányan, hogyan, meddig és hová, hanem a technológiai körítésről. A VHS kazettaformátumról tartja azt a közkeletű bölcsesség, hogy többek között azért győzhette le a jobb képminőséget biztosító ellenfelét, a Betamaxot, mert a pornóipar a VHS-t választotta. Ezt ugyan a dokumentumok ennyire egyértelműen nem támasztják alá, de mindenki így véli tudni a történetet.

Erre utal Georgina Voss, aki az utrechti Impakt Festivalon számolt be a felnőtt szórakoztatóipar szakmagazinjait vizsgáló kutatásának eredményéről. Amikor a kétezres években a digitalizáció elérte a pornót, akkor egyáltalán nem volt világos az irány. Voss szerint egyik izgalomból a másikba esett az ipari sajtó az elektronikus fizetési szolgáltatások megjelenésétől, illetve megriadtak a cégek összeolvadásaitól. Nagy aggodalomra adott például okot, amikor a PayPalt felvásárolta az eBay, mert nem lehetett tudni, erősebb szűrést vezet-e be az ügyfelek között az új tulajdonos.

Most ugyanez az izgalom játszódik le az AR és VR  – azaz kibővített és virtuális valóság – eszközök kapcsán. Ezektől persze egyrészt azt várják, hogy megváltoztassa a videójátékokat, bár a szakértők szerint nem annyira egyszerű az ügy, hogy minden monitort lecserélnek szemüvegekre. Különösen így, hogy a kellően erős videokártyákat felvásárolják a kriptovaluta-bányászók. Másrészt pedig azt, hogy a filmeket és úgy általában a szórakoztatóipart is megváltsák. Pornó már készült VR-ben, a fenti alapján mindenki maga döntheti el, hogy ez jelent-e bármit.

Van viszont egy technológia, amelyet egészen biztosan a pornófilmek tesznek épp hozzáférhetőbbé, ez a gépi tanulás. A gyakran egyszerűen csak mesterséges intelligenciaként emlegetett terület segítségével a gépet képek felismerésére lehet megtanítani – így kategorizál képeket az összes nagy képmegosztó szolgáltatás –, illetve képek manipulálására.

Erre nem gondolt a Google

Itt jutunk el a sokszor használt William Gibson-mondáshoz, amely szerint „az utca mindenben megtalálja a maga hasznát”. A Reddit közösségi fórum egyik felhasználója rájött arra, hogyan lehet a mély tanulást pornóhamisításra használni. Fognak egy létező filmet, és a szereplők arcát kicseréltetik a programmal. A folyamat, ha nem is automatikus, de házilag elvégezhető, így készülnek a deepfake-nek nevezett klipek.

Gal Gadot a Wonderwoman sztárja az egyik hamisított filmben

Gal Gadot, a Wonderwoman sztárja az egyik hamisított filmben

Fotó: Motherboard

A feladathoz továbbra is szükség van egy közepesen erős videokártyára, jó számítógépre, nagy mennyiségű tanításra használható adatra és viszonylag sok időre. A redditezők azonban felhasználói felületet és emberi nyelven írt oktatóanyagot készítettek a pornóhamisításhoz. Emellett készültek segédprogramok is az IMDb vagy a FamousBoard sztárképeinek letöltéséhez.

Ez a fogkrém már nem megy vissza a tubusba

És hogy mi követezik ebből? Azt már a géppel összetapasztott, szintetizált hangok megjelenésekor elmondták, hogy a digitális felvételekben kevésbé lehet megbízni. Vagy legalábbis első ránézésre, hallásra nem hihetünk el dolgokat. (Ez mondjuk eddig sem volt nagy ötlet.) Emellett demokratizálódott annyira a technika, hogy most már a furcsa nerdök hamisítanak vele pornót, jövőre ezzel készül minden kampányfilm a diákigazgató-választásokra, onnan pedig megjósolhatatlan, merre megy tovább a történet.

Hasonlóan jó kérdés, hogy ki lesz az első sztár, aki nem tartja jó ötletnek, hogy hamis pornót gyártanak az arcával. És mit tud kezdeni a moderációra és tartalmak törlésére nehezen rákényszeríthető Reddittel.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

 

Neked ajánljuk