600 milliós támogatásból készít sorozatot az Aranybulláról Rákay Philip

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Mikrofilm

Film helyett inkább négyrészes  sorozatot forgatnak a 800. évfordulóra.

Bár februárban még arról volt szó, hogy film készülhet az Aranybulláról, melynek Rákay Philip lesz az egyik forgatókönyvíró. A filmszakmai döntőbizottság egyik dokumentumából akkor az derült ki, hogy az Aranybulla című pályázat 4 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre. Most viszont már azt közölte a Nemzeti Filmintézet, hogy az Aranybulláról Aranybulla címen tévésorozat készül.

"A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió forintos gyártási támogatásával."

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi, a producerek Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán, Rákay Philip, Kriskó László lesznek – derül ki a határozatból.

Az NFI emellett közölte továbbá, hogy Táncház - egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében készül dokumentumfilm a 70-es évek elején ellenálló mozgalomként indult és 30 évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről, melyet 27 millió forinttal támogatnak.

A Kossuth-díjas Csík zenekar pedig "szokatlan felállásban pendíti meg a szív húrjait A fény felé című, méltán népszerű adventi műsorában a versek, a népzene és improvizációk ötvözetével". A műsor filmfeldolgozása a Filmintézet 7 millió forintos támogatásával készül.

Míg az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét és múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása az egykori jászberényi ÁVH börtönből indul, és a világtörténelem emberi kegyetlenségeit, történéseit mutatja be az azt megéltek és leszármazottaik elbeszélésein keresztül. Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió forinttal támogatják.

(Nemzeti Filmintézet)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?