Meghalt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Mikrofilm

Több híres animációs film fűződött a nevéhez, a jegybankelnök édesapja 91 éves volt.

Kilencvenegy éves korában, augusztus 2-án elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója, igazgatója, több száz animációs film, köztük a János vitéz, a Lúdas Matyi, a Vuk és a Gusztáv-sorozat stúdióvezetője – közölte a Facebookon a Kecskemétfilm.

Matolcsy György – a jegybankelnök Matolcsy György édesapja – Kecskeméten született 1930. május 9-én. 1952-ben jogi diplomát szerzett, majd elvégezte a Számviteli Főiskolát. Ebben az időszakban a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-hallgatója volt. Matolcsy egyik alapítója volt a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatnak, itt került kapcsolatba a HDF rajzfilmes csoportjával, velük létrehozta a Diafilmgyártóból átalakuló Pannónia Filmstúdiót 1957-ben. Oroszlánrésze volt a magyar animációs újhullám elismertetésében. 1959-től 1995-ös nyugdíjazásáig a Pannónia Filmvállalaton belül működő animációs stúdió vezetője, több száz animációs film, sorozat producere. Egyik alapítója a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műteremnek, amely a rendszerváltás után Kecskemétfilmmé alakult – emlékeztet a Film.hu.

(Kecskemétfilm)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.