A halloweeni jelmezeket is érinti a hollywoodi színészsztrájk

  • narancs.hu
  • 2023. október 27.

Mikrofilm

A színészek annak öltözhetnek be, aminek akarnak, csak nem posztolhatnak róla a közösségi médiában.

A hollywoodi forgatókönyvírók ugyan megegyeztek, így az ő sztrájkuk végetért, ám a színészek még mindig munkabeszüntetést tartanak. Ez nemcsak azt jelenti, hogy – néhány kivételtől eltekintve – nem forgathatnak, nem adhatnak interjút és nem reklámozhatják új filmjeiket, de a Színészek Céha (SAG-AFTRA) friss döntése szerint a céh tagjai nem is öltözhetnek be Halloweenkor filmes karaktereknek. Ez alól csak az olyan filmek szereplői képeznek kivételt, amelyekre engedélyt adott a szakszervezet, mert nem Amerikában forgatták őket, vagy nem valamelyik nagy stúdió égisze alatt készültek – ilyen kivétel a Priscilla, az Eileen című misztikus dráma, vagy Michael Mann Ferrarija.

Tilos azonban a szakszervezeti tagoknak például Wednesday-nek öltözve táncolni, ahogy nem szabad a Barbenheimer-őrületre sem felszállniuk jelmezeikkel – legalábbis publikusan. A SAG-AFTRA ugyan senkinek nem írja elő, kinek vagy minek öltözzön be október végén, a jelmezek közösségi médiás megosztása azonban promóciónak, ezáltal sztrájktörésnek számít. Ehelyett a szakszervezet azt ajánlja, válasszanak olyan, általánosabb, nem specifikusan filmekhez köthető kosztümöket, mint a szellem, a zombi vagy a pók.

Az animációs sorozatok ugyancsak zöld utat kaptak, ezeket ugyanis nem érinti a sztrájk – a Marvel szuperhősmozijai viszont hiába kérpegény alapján készültek, a maszkos-köpenyes figurák jogait a Disney birtokolja, így ezek gúnyáját is tilos felölteni. Ugyanez igaz a Barbie-ra is: a karakterek ugyan a Mattel játékán alapulnak, ám a film jogai egy nagy és kapzsi stúdióhoz, jelesül a Warner Bros-hoz tartoznak, így idén Ryan Gosling az egyetlen, aki a világsztárok közül Kenként learathatja a babérokat. „Használjuk kollektív erőnket arra hogy világos és hangos üzenetet küldjünk a munkáltatóknak, akik ellen sztrájkolunk – nem promótáljuk tartalmukat, amíg nem kapunk tisztességes szerződést tőlük” – írta a céh nyílt levelében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk