Megegyeztek a hollywoodi forgatókönyvírók, véget érhet a sztrájk

Mikrofilm

146 nap után fejeződhet be minden idők egyik leghosszabb munkabeszüntetése – a színészek azonban még mindig sztrájkolnak.

Öt napig tartó maratoni tárgyalássorozat után vasárnap megegyezett a hollywoodi forgatókönyvírókat képviselő WGA (Writers Guild of America, azaz Amerikai Írók Céhe) és a stúdiók és streamingek érdekeit képviselő AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers, vagyis Mozis és Televíziós Producerek Szövetsége). Az utolsó két nap már főleg ügyvédek véglegesítették a szöveget, a hírek szerint legutoljára a mesterséges intelligencia (MI) tartalomgyártásra történő felhasználása körüli szöveg végére került pont.

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, az írók a nekik járó kompenzáció átdolgozásáért, azaz a magasabb fizetésért sztrájkoltak. A streamingplatformok az elmúlt években alaposan felforgatták a filmipart, az írók fizetése azonban nem követte ezt a változást, munkakörülményeik és -lehetőségeik pedig inkább romlottak a rövidebb sorozatévadok, a kevesebb vetítés utáni részesedés (residual), vagy épp az olyan gyakorlatok miatt, mint az írói szobát felváltó mini-szoba. Szintén a követeléseik közé tartozott a MI használatának rendszabályozása, hogy az ne vehesse el a munkájukat. A május óta tartó sztrájk hatásairól ebben a cikkünkben írtunk.

„Büszkén jelenthetjük, hogy az alku kivételes, jelentős előnyöket és védelmet tartalalmaz az írói szektor minden tagja számára” – adta hírül a WGA tárgyalóbizottsága. A stúdiók előtti tüntetést ugyan máris felfüggesztették, a megegyezés azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan véget ért a sztrájk: a céh vezetőinek még jóvá kell hagyniuk az új szerződést, amit csak ezután küldenek ki a szervezet több mint 10 ezer tagjának ratifikációra. A munkabeszüntetés végét a céhnek szintén meg kell szavaznia.

Úgy néz ki tehát, a producereknek, sikerült megegyezniük az írókkal, a színészek azonban július közepe óta továbbra is sztrájkolnak. A WGA-val való megállapodás azonban a szakértők szerint a velük való tárgyalásokat is megolajozhatja, így a filmipar a több hónapos kiesés után lassan visszatérhet a régi kerékvágásba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk