A könyvégetés szégyenletes dolog, a Fahrenheit 451 viszont egy nagyon rossz film

  • Gera Márton
  • 2018. május 23.

Mikrofilm

Ismét filmet forgattak Ray Bradbury klasszikusából. Nem kellett volna, mert a remake semmit nem tud hozzátenni a regényhez, vagy Truffaut 1966-os mozijához.

1966 már régen volt, tehát elvben nem ördögtől való, hogy valaki remake-et készítsen François Truffaut akkor bemutatott filmjéből, a 451 Fahrenheitból. Ráadásul a cselekmény alapjául szolgáló regényt – amely 50 éve jelent meg – nem biztos, hogy mindenki ismeri, Ray Bradburyt sokan inkább sci-fi-szerzőként, mint a disztópia írójaként tartják számon. Bár az eddig inkább kis költségvetésű filmeken dolgozó, kevésbé ismert rendező állt a kamera mögé, azt aligha gondolta bárki is, hogy a Fahrenheit 451 új változata ennyire semmitmondó lesz, és hogy legfőbb erénye az egészen pofás főcím.

Michael Shannon mint Beatty kapitán

Michael Shannon mint Beatty kapitány

 

A főcím valóban tökéletes: írók és történelmi személyiségek képei peregnek a szemünk előtt, közben ég a tűz, és nagyjából mindenki sejti, hogy mire megy majd ki az egész. A probléma részben ezzel van: a Fahrenheit 451 ismét felmondja a Fahreinheit 451 történetét, csak sokkal erőtlenebbül, zavarosabban, mint hajdan Truffaut. Nem mintha az 1966-os film mai szemmel olyan pergőnek számítana, ám Truffaut tudta, hogyan érdemes a témához nyúlni, és hogyan kell például olyan erős jeleneteket a vászonra vinnie, mint mondjuk a könyveitől mozdulni nem akaró nőről szóló. Most is vannak látványos pillanatok, megint megkapjuk a könyveihez ragaszkodó nőt, és újfent égetik a betűt, mint ahogy azt a legszégyenletesebb időkben tették. Persze látni, hogy egy tévéfilmről van szó, a CGI sem valami csúcs, és meglepően sok a kisebb helyszíneken játszódó jelenet, de alapvetően nem a látvány miatt kell bírálni Ramin Bahrani filmjét, hanem mert szimplán elfelejt világot és karaktereket építeni.

Fahrenheit 451 (2018) Official Trailer ft. Michael B. Jordan & Michael Shannon | HBO

We are not born equal. We must be made equal by the fire...and then we can be happy. Fahrenheit 451, starring Michael B. Jordan and Michael Shannon. #Fahrenheit451 #HBOFilms Subscribe to the HBO YouTube Channel: https://goo.gl/JQUfqt Don't have HBO?

Megint csak Truffaut-ra lehet hivatkozni: bár a francia rendező filmjében elég idiótán néztek ki a sisakba öltöztetett tűzőrök, még ma is emlékezni rájuk. Ebben a filmben viszont hiába szaladgálnak modern öltözékben, trendi nadrágban és cipőben, holnapra el is felejtjük őket. Bahrani nem képes hátteret adni az eseményeknek, alig-alig derül ki, hogy mi miért történik, így semmilyen kapcsolatot nem tudunk teremteni ezzel a világgal azon túl, hogy hát igen, könyvégetéseket nézni valóban szörnyű. Persze, részben hatásos, ahogy a gyerekek éljeneznek ilyenkor, vagy a tűzőrök énekelve vonulnak munkába, ám ezeken túl nem sok emlékezetes pillanat van a filmben. Látszik azonban, hogy mit szeretett volna a rendező: készíteni egy modernizált feldolgozást, amely szépen megmutatja, hogy a könyvégetés mellett a mesterséges intelligencia és a felénk folyamatosan ömlő audiovizuális tartalom is milyen veszélyes tud lenni. Csakhogy ez már elméletben is kissé együgyű gondolat, gyakorlatban meg pláne. Mert az a gondolat valahogy nem tudja elvinni a hátán a filmet, miszerint hiába a Sirihez és Alexához hasonló beszélő kütyük, attól még éppen olyan magányosak leszünk, mint Montag, akinek a mostani adaptációban még felesége sincs. Ha ennyit tudott mondani és egy vizuális giccsel teli világot volt képes mutatni a rendező, akkor talán jobb lett volna még érlelni az ideát.

Annál is inkább, mert bár a szereplők névsora ígéretes, az igazán értelmes dialógusok és a karakterépítés híján jelenlétük szinte fel sem tűnik. Példának okáért hiába van itt főszereplőként a Creedből és a Fekete Párducból is ismerős Michael B. Jordan, ha elsősorban az a feladata, hogy furcsán nézzen, amikor meglátja a könyveket és betűket. De hasonlóan érdektelen figurává sikerült redukálni Beatty kapitányt, akit a szinte mindig remek Michael Shannon most meglepő enerváltsággal alakít. Valószínűleg a színészek is jobban jártak volna, ha egyszerűen újranézik Truffaut filmjét.

A Fahrenheit 451 megtekinthető az HBO GO-n, május 27-én pedig az HBO is levetíti a tévéfilmet.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

 


Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.