A pusztítás képei – alkotói is elkísérik premierjére az ukrán dokumentumfilmet

  • narancs.hu
  • 2023. május 29.

Mikrofilm

Június 2-án mutatják be itthon a Legyőzni a sötétséget című dokumentumfilmet, amely Ukrajna inváziójának első hónapjairól szól. A Verzió a vetítés után beszélgetést szervez a film alkotóival, a Kinodopomoha filmes kollektíva két rendezőjével, Аndrij Litvinenkóval és Tatiana Dorodnisinával.

A háború emberek millióinak életét dúlta fel: voltak, akik mindenüket hátrahagyva elmenekültek az országból, mások fegyvert ragadtak, vagy épp autószerelő- ás varróműhelyüket alakították át katonai eszközök gyártására, és akadtak olyanok is, akik a hit felé fordulva kerestek vigaszt. A Legyőzni a sötétséget ezeket a hétköznapi történeteket mutatja, rávilágítva arra is, hogy az emberi kreativitás és találékonyság a legnagyobb pusztítás és káosz közepette is felragyog.

A filmet a Verzió hozza el Magyarországra és mutatja be itthon a Toldi mozi nagytermében. A premier június 2-án 19 órakor lesz,

a dokut pedig két alkotója, a Kinodopomoha filmes kollektíva rendezői, Аndrij Litvinenko és Tatiana Dorodnisina is elkísérik, akikkel a vetítés után Földes András újságíró beszélget. Jegyek ezen a linken vásárolhatók.

A kísérőfilm Claire Billet és Olivier Jobard Amikor felnövök című alkotása lesz. A rövid dokumentumfilm azt mutatja be, miként pusztították el az orosz bombák nem csak Irpiny épületeit, de három főszereplője kamaszkorát is: Dorina, Szonja és Mikita iskolái bezártak, az állandó áramkimaradások pedig az online órákat is megnehezítik – ilyen körülmények között ki tud a továbbtanulásra, vagy épp a jövőre gondolni?

A vetítés mellett az OFF-Biennálé Budapest által szervezett THE SEASON OF DARKNESS: Being Civil in an Uncivil Society szimpózium keretében elérhetővé váltak ukrán képzőművészek rövidfilmjei is a Verziótékában. A kölcsönzésből befolyó összeget a Verzió az ukrán Emergency Support Initiative-nek ajánlja fel. Az Antológia című válogatást Serge Klimko, a Kijevi Biennále ügyvezető igazgatója állította össze: ebbe olyan elgondolkodtató alkotások kerültek, melyek az orosz-ukrán háborúra és annak hatásaira koncentrálnak. Kölcsönzés és további információ ezen a linken.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk