Fény az ukrajnai háború sötétségében – premier előtt nézhető két dokumentumfilm

  • narancs.hu
  • 2023. május 17.

Mikrofilm

Irpiny, Harkiv, Kijiv, Csernyihiv és Zaporizzsja szörnyű valósága elevenedik meg a Verzió premier előtt vetített dokujából és kísérőfilmjéből, melyekből az is kiderül: az emberi szellemet a legkegyetlenebb körülmények sem törik meg.

2022. február 24-én rohanta le Oroszország Ukrajnát. A média azóta is tele van a háború borzalmairól, a támadásokról és ellen-offenzívákról szóló híradásokkal. A hétköznapi emberek szenvedéseiről viszont legfeljebb egy-egy borzalmas tragédia, az orosz katonák által elkövetett mészárlások, robbantás vagy bombatalálat kapcsán értesülhetünk.

Ezen igyekszik változtatni most a Verzió, amely két, Magyarországon még nem vetített dokumentumfilmet hoz el a CEU Auditóriumába. A Legyőzni a sötétséget az orosz invázió első néhány hónapját mutatja be azoknak az ukrán filmeseknek a segítségével, akik az életveszély és a kaotikus helyzet ellenére célul tűzték ki, hogy dokumentálják az eseményeket. A film egy maroknyi emberi történetének segítségével világít rá a háború pusztítására: vannak, akik kénytelenek egész életüket hátrahagyni, mások életük árán is ragaszkodnak addigi lakhelyükhöz; van, aki imában, más a fegyverek erejében hisz és ezekhez fordul az ínség idején.

Kísérőfilmként szintén levetítik az Amikor felnövök című dokut. A 12 perces alkotás három, átlagos ukrán tinédzsert mutat be, akiknek élete fenekestül felfordul a háború miatt. Hogyan tanulnak vagy tartják egymással a kapcsolatot, miközben röpködnek felettük a rakéták? És egyáltalán, van-e még a felnövés szónak jelentése akkor, amikor körülöttük minden a földdel válik egyenlővé? A film ilyen kérdéseket feszeget.

Hasonló kérdések várhatóan a vetítés utáni, civil szervezetek munkatársaival folytatott kerekasztal során is előkerülnek: Petrovszka Viktória (Egység Ukrán Egyesület), Márki Herta (ELTE Pop-up School) és Füredi Éva (Menedék Egyesület) beszélget Földes András újságíróval tevékenységükről, valamint az ukrán menekültek helyzetéről.

A vetítés május 19-én, pénteken 18 órától kezdődik. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek ezen a linken olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek.