A Nemzeti Filmintézet visszadobta Buda Flóra Anna filmtervét, aki most díjat nyert Cannes-ban

  • 2023. május 28.

Mikrofilm

A fiatal rendező most Párizsban él, ugyanis nem tudna megélni Budapesten.

A Nemzeti Filmintézet is megosztotta a Cannes-i Filmfesztivál posztját, amiben Buda Flóra Anna rövidfilmdíjáról adnak hírt.

„Óriási gratuláció a 27 című rövidfilm alkotóinak az Arany Pálmához!”

írják.

Ahogy a 444 kiemelte, a gratulációhoz az is hozzátartozik, hogy a Nemzeti Filmintézet korábban nem kívánta támogatni Buda Flóra Anna filmtervét, háromszor is visszadobták a pályázatát. Erről a Recorder blogon megjelent interjúban mesélt a filmrendező, aki most Párizsban él, mert Budapesten nem tudna albérletet fizetni és filmet rendezni.

„Én meg tudtam csinálni a filmet magyar támogatás nélkül, de az nagyon zavar, hogy nem támogattak egy olyan stúdiót, mint a Boddah, ami minden évben elhoz valami fontos díjat. Igazságtalannak érzem azt is, hogy nem támogatják a feltörekvő tehetségeket, akik már bizonyítottak. Vicces amúgy, hogy ez az egyetlen magyar film idén Cannes-ban, és emiatt annak is írnia kell róla, aki politikai vagy ízlésbeli okok miatt nem ért vele egyet” – mondta Buda Flóra Anna, akinek rossz érzése van a dologgal kapcsolatban.

A 27 című rövidfilm előzetese itt látható.

Muhi András producer korábban a Magyar Narancsnak úgy nyilatkozott a Nemzeti Filmintézetről és annak vezetőjéről: „Jelenleg úgy fest a dolog, hogy aki nem kedves Káel Csaba számára, aki nincs, ki tudja, miért a kiválasztottak között, az nem nyerhet. Akkor sem, ha a világ legjobb filmtervével jönne.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk