A szlovén Élősködőkkel kezdődik a 8. Szlovén Filmnapok

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Mikrofilm

A Megváltás kezdőknek az ország 2025-ös Oscar-nevezettje – de emellett társadalmi dráma és dokumentumfilm is nézhető lesz majd.

Október 17-19. között 8. alkalommal rendezik meg a Szlovén Filmnapokat, amely során a szomszédos ország legjobb, legizgalmasabb alkotásai láthatóak  budapesti Toldi moziban. A program mindjárt az ország jövő évi Oscar-nevezettjével, a Megváltás kezdőknek című szatirikus filmmel kezdődik. Ebben egy tökéletesnek tűnő szlovén család élete borul fel, amikor betoppan hozzájuk a fiatal Julien.

A mozit a Cineuropa kritikusa az Oscar-díjas dél-koreai Élősködőkhöz hasonlította az abban látható családi dinamika miatt, míg a szatirikus hangvétele a kritikus szerint Lánthimosz A homárját idézi. A film rendezőjét, Sonja Prosencet nem véletlenül sorolta a Cineuropa a kontinens nyolc legígéretesebb női filmrendezői közé: 2014-es A fa című első nagyjátékfilmje, valamint a 2018-as A szerelem története után ez már a harmadik alkotása, melyet Szlovénia az Oscarra nevezett.

„Még gyerekkoromban egy út során leégett az autónk. A mellettünk elhajtó járművek emlékéből született meg a film. Egy másik, vadonatúj autó tökéletesnek tűnő családdal e káosz és félelem közepette elhajt a leégett autónk mellett, és nem áll meg segíteni. Kik ezek az emberek, akik úgy döntenek, hogy nem állnak meg? A film róluk szól, de nemcsak a tetteiket kérdőjelezi meg, hanem a döntéseik mögött meghúzódó okokat is vizsgálja. Talán félnek szembenézni saját kiszolgáltatottságukkal, vagy ez egy tanult közöny, egy szélesebb társadalmi állapot tünete?” – idézi fel a rendezőnő, aki ugyanúgy elkíséri filmjét Budapestre, mint a sokat dicsért, emlékezetes képekért felelős operatőr, Mitja Ličen. A Megváltás kezdőknek sikerrel mutatkozott be a New York-i Tribeca Filmfesztiválon, Szarajevóban pedig elnyerte a CICAE díjat.

Október 18-án lesz nézhető Janez Burger Megfigyelés című társadalmi drámával kevert thrillere. A megtörtént eseten alapuló film főszereplője egy fiatal mentősnő, aki azt próbálja kideríteni, miért kap rejtélyes felvételeket egy brutális bűncselekményből, amelyet élőben látott a Facebookon. A kritikák elsősorban Burger színészvezetését emelik ki: előző filmje, a 2017-es Ivan indította be Marusa Majer karrierjét, aki azóta az ország egyik legismertebb színészévé vált; most ugyanezt várják a Megfigyelés főszereplőjétől, Diana Kolenctől. Emellett szintén dicsérik azt, ahogy az alkotás a pszichológiai thriller, a suspense és a horror elemeivel keverve bemutatja a középpontjában álló társadalmi kérdéseket.

Október 19-én egy dokumentumfilm kerül sorra: a Vesna-díjjal kitüntetett A testben egy ritka autoimmun betegségben szenvedő nőt ismerhetünk meg. A rendező, Petra Seliškar két évtizeden át követte barátnője, Urška küzdelmét és megpróbáltatásait, aki egykor modellként dolgozott, ma már azonban hivatásos zongorista, akinek lelki erejét betegsége sem képes megtörni. „Rájöttem, hogy a filmforgatás terápia Urška számára, és hogy a film talán segíthet megérteni, mi is történt vele valójában” – mondta a rendezőnő.

A Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik a Toldi moziban. További információk és a jegyvásárlás ezen a linken érhetőek el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.