Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

  • narancs.hu
  • 2020. november 20.

Mikrofilm

A nyertes filmeket még vasárnap estig meg lehet nézni.

Ma este adták át a 17. Verzió Filmfesztivál díjait, az elismerésben hat dokumentumfilm alkotója részesült. Az online filmfesztivál még vasárnap estig tart, addig minden film elérhető még, a díjnyertes alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:

Legjobb emberi jogi film: Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)

Legjobb diák- és elsőfilm: Fiam (Lengyelország, r. Paweł Chorzępa)

Legjobb magyar film: Védelem Alatt (Magyarország, r. Schwechtje Mihály)

Közönségdíj: Végstádium (Magyaroszág, r. Gaal Ilona és Wizner Balázs)

Emberi Jogi különdíj: A föld oly kék, mint egy narancs (Ukrajna, Litvánia, r. Iryna Tsilyk)

Diák- és elsőfilmes különdíj: Döbbenten figyelek (Brazília, r. Lucas H. Rossi dos Santos és Henrique Amud)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Marilia Arantes, Bohdan Herkaliuk, Lucia Janatová, Danial Shah és Süll Kristóf vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a zsűri idén az Üdvözöljük Csecsenföldön című alkotásnak adta a díjat, amely a csecsenföldi LMBTQI+ közösség ellen napról napra elkövetett elviselhetetlen brutalitással és üldöztetéssel szembesíti a nézőt: “David France dokumentumfilmje nyomatékosan felhívja a figyelmet az autoriter hatalmak világszerte tapasztalható erősödésére, mely óriási veszélyt jelent bármely védtelen társadalmi kisebbségre.” A legjobb emberi jogi film rendezőjének járó díj összege 1000 euró.

A Diákzsűri emellett egy különdíjat is kiosztott: A föld oly kék, mint egy narancs című alkotás a háború sújtotta Ukrajnában egy család hétköznapjain keresztül világít rá arra, hogy a kreatív filmkészítés miként járul hozzá a háború okozta traumák feldolgozásához.

A Legjobb Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Nenad Puhovski, Vincze Teréz és Giedre Žickyte mind nemzetközi kiválóságok a filmes területen. A zsűri legfőbb szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film a Fiam lett. Egy film a családról, a konfliktuskezelésről és a megbocsátás erejéről. A díjazott film rendezőjét, Paweł Chorzępa-t 1000 euróval díjazzák, hogy támogassák szakmai továbbfejlődési esélyeit.

Diák- és elsőfilmes különdíjat kapott a Döbbenten figyelek, amelyben Dermi Azavedo brazil újságíró archív felvételek segítségével eleveníti fel az emlékeit pályájáról a múltban, miközben a múlt kísérteties visszatérésének lehet tanúja a jelenben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.