Cannes-ban debütál Martin Scorsese legújabb filmje

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Mikrofilm

A Killers of the Flower Moon főszereplője természetesen Leonardo DiCaprio.

Az idei immár a 76. Cannes-i Filmfesztivál lesz, a szervezők pedig ezúttal is biztosították, hogy az egész filmvilág rájuk figyeljen majd: május 20-án a több mint 2300 férőhelyes Grand Théâtre Lumière-ben rendezik Martin Scorsese legújabb filmjének világpremierjét. A Killers of the Flower Moon (Megfojtott virágok) a fesztivál hivatalos programjának is része, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az Arany Pálmáért is versenybe száll-e, vagy csak speciális vetítést tartanak, ahogy tették ezt tavaly a Top Gun: Maverick esetében.

A film David Grann 2017-es dokumentumregényén alapszik, amiből Eric Roth és maga Scorsese írt forgatókönyvet. A történet az 1920-as évek Oklahomájában játszódik és az olajkincsek felett uralkodó osage indián törzs több tagjának megöléséről szól. Az indiánok földjén olajat találtak, amiből a törzs tagjai gyorsan megggazdagodtak. Vagyonuk és az olajból származó bevételek megszerzése érdekében többüket meggyilkolták.

Scorsese legutóbbi filmjét, Az írt a Netflixnek rendezte, és ezúttal is egy streamingplatformmal dolgozott együtt: a projekt mögött az Apple TV+ áll. A tervek szerint a krimit először mégis kizárólag moziban játsszák majd (a széleskörű premier Amerikában október 20-án, Franciaországban október 18-án lesz), csak ezután kerülhet fel a streamingre. A koronavírus-járvány Amerikában forradalmi módon törölte el a kizárólagos mozis vetítést biztosító időablakot, azóta előfordult, hogy egy film szimultán debütál a neten és a mozikban, és arra is volt példa, hogy a kettő között csak pár hét különbség volt. Franciaországban azonban még mindig szigorú szabályok vannak érvényben: a mozis és streaminges premier között 17 hónapnak kell eltelnie. A Netflixnek mindezt sikerült 15 hónapra lealkudnia azzal, hogy extra befektetést ígért a helyi filmiparnak, az Apple-nek, az Amazonnak és a Disney+-nak azonban tartania kell magát a 17 hónapos ablakhoz. A hírek szerint a Killers of the Flower Moonnal is így tesznek majd.

Scorsese 1976-ban a Taxisofőrrel egyszer már elhódította a Cannes-i Fesztivál fődíját, az Arany Pálmát, azóta pedig állandó visszatérőnek számít, a Lidérces órákkal például a legjobb rendező díját vitte haza onnan. 1998-ban ő volt a zsűri elnöke, ekkor a görög Theo Angelopoulos Az örökkévalóság meg egy nap című filmjének ítélték oda zsűritársaival a fődíjat. Az idei fesztiválon a zsűrit Ruben Östlund vezeti, aki 2017-ben A négyzet, 2022-ben A szomorúság háromszöge című filmjével nyerte el az Arany Pálmát. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk