Jó nagy lökést ad Warner Bros. a streamelésnek

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 4.

Mikrofilm

A stúdió egyszerre tervezi kihozni a jövő évi új filmjeit moziban és streamingplatformon is.

A Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy új filmjeit, köztük a Dűnét és a Mátrix 4-et jövőre egyidejűleg mutatja be az amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatásán.

A hollywoodi stúdió már korábban közölte, hogy a Wonder Woman 1984 című képregényfilmjét karácsonykor a mozikban és az HBO Maxon is megnézheti a közönség - emlékeztetett rá a BBC News.

 Az HBO Max jelenleg Európában még nem érhető el, dea cég bejelentése szerint a HBO európai streamingszolgáltatásait 2021 második félévében elkezdik átállítani a jelenleg elérhető HBO GO szolgáltatásról az HBO Max szolgáltatásra.

A Warner Bros. lépése azért érdekes, mert a koronavírus előtt hagyományosan a mozifilmeket először több hónapig csak a filmszínházak forgalmazzák, s csak ezt követően teszik őket elérhetővé más platformokon.

A világjárvány miatt azonban nagyon sok mozi zárva tart, s ez nagy érvágás a filmstúdióknak is. Ann Sarnoff, a WarnerMedia Studios elnök vezérigazgatója a döntést azzal magyarázta, hogy a pandémia miatt kreatív megoldásokat kellett találniuk. "Senki sem szeretné náluk jobban ismét a filmvásznon látni a filmeket" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen fontos a filmek mozis bemutatása, de a jelenlegi helyeztben meg kell találniuk az egyensúlyt, hiszen valószínű, hogy a legtöbb amerikai mozi még jövőre is csak csökkentett kapacitással tud majd működni.

Az ilyen döntések azonban tovább nehezíthetik a mozik helyzetét, erre utal, hogy például amikor tavasszal az Universal stúdió bejelentette, hogy új megjelenéseit egyidejűleg hozza forgalomba a mozikban és online, akkor a legnagyobb mozilánc, az AMC minden Universal-filmet kitiltott a filmszínházaiból. (Aztán sikerült megállapodniuk: eszerint 17 nap mozis forgalmazás után a Universal filmjei bekerülhetnek a digitális szolgáltatásba.)

Sarnoff azonban hangsúlyozza, hogy ez "kivételes, egyéves terv", amivel szerinte a filmek szerelmesei és a mozisok is jól járnak.

Tegyük hozzá azt is, hogy a tavasszal indult HBO Max is jól jár majd, amelyet nem titkoltan a Netflix konkurensének szántak. A Warner Bros. ugyanis jövőre 17 film bemutatására készül, ezek közt van a Mátrix 4 és a Dűne új feldolgozása is.

Figyelmébe ajánljuk