David Lynch, Geena Davis és egy cseroki indián színész is tiszteletbeli Oscar-díjat kapott

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. október 28.

Mikrofilm

Volt, aki a köszönő beszédében azt kérte, a díjat ezentúl ne Oscarnak, hanem Annának nevezzék.

A hollywoodi Ray Dolby Bálteremben megrendezett díszvacsorán a szokásokhoz híven az Oscar-gálát megelőzve adták át a tiszteletbeli Oscar-díjakat.
A díjátadón Lina Wertmüller olasz rendezőnő szintén tiszteletbeli Oscar-díjban részesült. A köszönőbeszédét tolmácsoló Isabella Rosellini elmondta: a rendezőnő azt szeretné, ha a díjat ezentúl nem Oscarnak, hanem Annának neveznék.

A gála kiemelt figyelmet szentelt a női egyenjogúságnak és a kisebbségek helyzetének a filmiparban. Wertmüller első nőként kapott jelölést 1976-ban a rendezői Oscar-díjra – emlékeztetett a Hollywood Reporter.

A 63 éves Geena Davis (Aranyoskám, Az alkalmi turista, Thelma és Louise) a Jean Hersholt Humanitárius-díjat vehette át kiemelkedő emberbaráti tevékenységéért. A színésznő hosszú ideje küzd a nők egyenjogúságáért a médiában.

David Lynch, Az elefántember, a Kék bársony és a Mulholland Drive rendezője és az első cseroki-amerikai színészként Wes Studi (Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán, Avatar) is átvehette a Kormányzói-díjat.

Azonnal hisztérikus kultusz alakult ki körülötte, ami azóta sem csitult

A festészettől Laura Palmerig. Pár perc alatt bevezetünk David Lynch szürreális világába! Lynch a képzőművészet felől érkezett a filmhez - ma is aktívan fest, fotózik, illetve zenél -, festészetének éjsötét szürrealizmusa köszönt vissza később a filmjeiben. Eleinte a festészet „időbeli kiterjesztésével" kísérletezett, animált rövidfilmje, a Six Men Getting Sick (Six Times) bizarr lázálomként vetítette előre a későbbi alkotásait.

Studi köszönőbeszédében kiemelte: úgy érzi, "ideje volt", hogy ilyen hosszú mellőzöttség után egy indián őslakos amerikai is megkapja az Oscar-díjat.
Az estét az amerikai filmakadémia augusztusban hivatalba lépett új elnöke, David Rubin nyitotta meg. Bejelentette, hogy a filmakadémia régóta várt múzeuma 2020-ban kezd működni.

Figyelmébe ajánljuk