A göteborgi filmfesztiválon versenyez Kárpáti György Mór gerillákról szóló filmje

  • Gera Márton
  • 2019. január 10.

Mikrofilm

És ott lesz a fesztiválon Szőcs Petra első nagyjátékfilmje is.

Nyilvánosságra hozták a szervezők a január 25-én kezdődő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál programját, melyből kiderül, hogy Kárpáti György Mór Guerilla című filmje a legjobb elsőfilmnek járó Ingmar Bergman-díjért versenyez.

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az erdőben harcoló fiatal gerillák életét, és tesz fel kérdéseket bátorságról és felelősségről. A Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült. A film március 7-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Guerilla

Guerilla

 

A fesztiválon még ott Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmje is, melynek világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt.

A svédországi Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye: a januári fesztiválon évente több mint 500 filmet vetítenek a világ minden tájáról. A Dévát a fesztivál „New Voices” (Új hangok) elnevezésű szekciójában fogják bemutatni. Itt olyan elsőfilmes rendezők alkotásait vetítik, akik egyéni filmes eszközökkel és kreatív történetekkel reflektálnak a jelenkor kérdéseire és problémáira. „Ezek a rendezők jelentik a filmes világ számára a legnagyobb reményt” – olvasható a fesztivál honlapján.

 

 

 

 

 

A Dévát január 25. és 29. között mindennap vetítik Göteborgban. A fesztivál szervezői azt írták a filmről, hogy egy „csodálatos történet Erdélyből, az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből”.

A film egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A Déva a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Déva

Déva

 

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje: világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben pedig a sevillai filmfesztivál programjába is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban mutatkozott be a Friss Húson.

A sajtóközlemény szerint a Déva előreláthatólag 2019-ben kerül a magyar mozikba.

Figyelmébe ajánljuk