A képregényfilm, amin átok ül
823_top_story_lead.png
Új mutánsok

A képregényfilm, amin átok ül

Mikrofilm

Az Új mutánsokat az ág is húzza – most éppen az amerikai filmkritikusok lázadtak fel ellene.

Az elmúlt években alig akadt szerencsétlenebb csillagzat alatt született stúdiófilm, mit az Új mutánsok. Az X-Men univerzumban játszódó tini-mutánsmozit a stúdió és a rendező se kiköpni, se lenyelni nem tudta; majd egy rakás halasztás és toldozás után a koronavírus tett be a bemutatónak. Most pedig, mikor végre debütálhatott volna a lassan három éve leforgatott filmet, az amerikai kritikusok intettek be neki.

De lássuk, hogy jutottunk el idáig!

Az Új mutánsok nevű képregény adaptációjának ötlete először 2014-ben vetődött fel. A rendezést a Csillagainkban a hiba című zsepkendőszaggató tinidráma rendezője, Josh Boone vállalta volna magára, akinek a karrierjében tökéletes következő lépcsőfok lett volna egy közepes költségvetésű képregénymozi. A film egy rakás tinikorú mutánst mutat be, akik épp csak felfedezik saját képességeiket, miközben igyekszenek kiszabadulni egy szigorúan ellenőrzött intézményből. A sztoriban benne rejlett egy Young Adult sci-fi és egy sötétebb tónusú akciófilm lehetősége is – a problémát épp az okozta, hogy nem tudták eldönteni, milyen irányba vigyék el a produkciót.

2015-ben mindenesetre a Fox stúdió jóváhagyta a projektet, és megszületett a forgatókönyv is. Egy olyan, az X-Men univerzumban játszódó filmet képzeltek el, amely a saját lábán is megáll, és siker esetén természetesen azonnal folytatható. Egy évvel később a stúdió máris kihirdette a bemutató időpontját, amit azóta annyiszor módosítottak, hogy követni is alig lehetett: e szerint 2018 áprilisában debütált volna a film.

Még el sem kezdődött azonban a forgatás, mikor az alkotók és a Fox elképzelései máris egymásba ütköztek:

a Deadpool hatamas sikere után a stúdió szeretett volna egy hasonló, könnyedebb hangulatú filmet; míg a rendező egy sötét tónusú mozit képzelt el – valami "Stephen King találkozása John Hughes-szal" típusút.

2017-ben végül elkezdődtek és két hónap alatt be is fejeződtek a forgatások. Boone óriási stressz alatt volt kénytelen dolgozni, elmondása szerint ugyanis horror-elképzeléseit a stúdió szisztematikusan leépítette. Ekkor már úgy igyekeztek promózni a filmet, mint "a Nulladik óra és a Száll a kakukk fészkére ötvözetét", ennek megfelelően a promóanyagok is egy könnyedebb tinimozi ígéretét igyekeztek elhinteni. Igen ám, de időközben a mozikba érkezett Stephen King Az című regényének adaptációja, mely minden elképzelést felülmúló sikert aratott. A Fox vezetői, látván hogy egy fiatal szereplőkkel telepakolt horror is képes pénzt termelni, a fejükhöz kaptak és kiadták az ukázt: legyen mégis a rendező eredeti, sötétebb elképzelése szerint. Hiába kapott az első, nyers változat jó értékelést a tesztközönségtől, a bemutatót eltolták és pótforgatásokat rendeltek el. AFox-nál ráadásul ügyelniük kellett arra is, hogy az Új mutánsok premierje még véletlen se ütközzön a Deadpool 2, majd a X-Men: Sötét főnix debütjával.

Ekkor már 2019 februári premierről volt szó, amit gyorsan augusztusra változtattak, és nem csak a bemutatónaptár miatt:

kiderült, hogy nem szokásos utóforgatásról van szó, hanem a film közel felét újra kell venni. Ha ez nem lenne elég, még egy dolog bekavart: 2019 márciusában a Disney felvásárolta a Foxot, a világ legnagyobb stúdiójává válva. Sokan abban reménykedtek, így a Marvel-univezum (mely szintén a Disney-é) több figurája bekerülhet az X-Men, így az Új mutánsok világába is, ám csalódniuk kellett: a világuralomra törő mikiegeres céget egyáltalán nem izgatta, mi van azokkal a szuperhősfilmekkel, melyeket a Fox még a felvásárlás előtt készített el. A Sötét Főnix annak rendje és módja szerint meg is bukott, és nagyon úgy nézett ki, ez vár az Új mutánsokra is – sőt, egyesek már a 2015-ös Fantasztikus Négyeshez hasonló fiaskót emlegettek.

Miki egér felfalta a rókát, és egy igazi szörnyet teremtett

Március 20-án nyélbe ütötték minden idők legnagyobb szórakoztatóipari bizniszét. A Disney 71,3 milliárd dollárért felvásárolta a 21st Century Fox filmes és televíziós részlegét. A tranzakció értéke körülbelül a magyar GDP felének felel meg. Az így létrejött gigacég a mozibevételek akár 40 százalékát is megkaparinthatja.

Mivel az utóforgatásokat még mindig nem sikerült befejezni, a bemutatót ismét eltolták, ezúttal 2020 áprilisára. Ekkor már a Disney fejesei is homlokukat ráncolták, de túl késő lett volna belenyúlni a produkcióba. Ha pedig mindez nem lett volna elég, kiderült, hogy azok a bizonyos utóforgatások, amelyek miatt többször eltolták a premiert, valójában nem is történtek meg; a vágók az eredeti felvételekből gazdálkodva próbálták újra- és újravágni a filmet.

Egy hónappal a bemutató előtt pedig megérkezett a koronavírus, amely lényegében leradírozta a teljes mozinaptárat.

A vírushelyzet enyhülésével azonban a Disney igyekezett augusztusban gyorsan piacra dobni a filmet. A premiert sem úszta meg azonban botrány nélkül a mozi: számos orgánum, köztük a The A.V. Club, a RogerEbert.com és a The Boston Globe ugyanis egyszerűen megtagadta, hogy kriitkát közöljön az Új mutánsokról. Az ok: a Disney nem tette elérhetővé a filmet online megtekintésre, sőt, még sajtóvetítést sem rendeztek; így az újságírók csak a normál vetítésre vásárolt mozijeggyel láthatták volna a képregényadaptációt. Az, hogy egy stúdió nem rendez sajtóvetítést valamelyik filmjének, nem példa nélküli – ám jellemzően csak azok a darabok járnak így, amelyeknél a fejesek tartanak a valószínűsíthetően rossz kritikáktól.

A The A.V. Club újságírója esszében magyarázta el, miért nem írnak a filmről: eszerint az amerikai járványügyi helyzet miatt még mindig veszélyes moziba menni, és egyetlen film sem ér annyit, hogy saját munkatársaikat veszélyeztessék. Sőt: az online magazin szerint egyáltalán nem jó ötlet kritikával vagy egyéb írással friss filmeket promózni, ezzel ugyanis moziba menésre sarkallhatják az embereket. Épp ezért minden, hagyományos vetítéssel érkező filmről szóló kritika elé figyelmeztető szöveget helyeznek el: a koronavírus után a mozikat megnyitó Russel Crowe-film kritikájánál például jelezték, hogy az újságíró digitális streamen nézte meg a filmet; illetve felhívták a figyelmet, hogy moziba menés előtt az olvasók tájékozódjanak a járványügyi kockázatokról.

Az Új mutánsok a magyar mozikba szeptember 3-án érkezik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.