Hány ember kockáztatja az egészségét, hogy lássa Russel Crowe-t más életével játszadozni?
UNHINGEDPhotogSkipBoldenIMG_1014_top_story_lead.jpeg
Unhinged

Hány ember kockáztatja az egészségét, hogy lássa Russel Crowe-t más életével játszadozni?

Mikrofilm

Amerikában autós balhéval csalnák vissza az embereket a mozikba.

Hollywood Messiásként várja Christopher Nolan új filmjét – ezen múlik ugyanis, lesz-e idén nyári moziszezon, vagy a koronavírus miatt azt is le kell fújni. A Tenet premierje július 17-én lehet, addigra kellene Amerikában lazítani a korlátozásokon és még több mozit megnyitni. Van azonban egy film, amely még nagyobbat kockáztat és igyekszik beelőzni Nolan alkotását.

Messiásként várják a mozik Christopher Nolan új filmjét

Egyszemélyben kell megmentenie a teljes nyári filmszezont. A sötét lovag trilógiájával beindította a képregényfilmek sokadik reneszánszát; az Eredettel és a Csillagok közöttel bemutatta, hogy eredeti filmekkel is lehet sikert elérni, a Dunkirkkel pedig egy sokszorosan lerágott témából kreált igazi eseményfilmet. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várja Christoper Nolan legújabb moziját, a Tenet-et.

Az Unhinged főszereplője Russel Crowe, aki az úton nézeteltérésbe keveredik egy gyerekével utazó nővel, amiből hatalmas macska-egér játék alakul ki. Az előzetes alapján egy egyszerű, kis költségvetésű pszichológiai thrillerről van szó, amelynek húzóneve egyértelműen a főszereplő. A film forgalmazója, az újonc Solstice Studios azonban úgy döntött, kihasználja a koronavírus okozta filméhséget, na meg az ezzel járó hírverést, és elsők között küldi moziba a darabot július 1-jén.

A forgalmazó ezzel nagyot kockáztat, hiszen attól még, hogy szabad lesz moziba menni, egyáltalán nem biztos, hogy az emberek meg is kockáztatják a dolgot – elvégre két hónapig sulykolták beléjük, hogy maradjanak otthon és tartsák a távolságot egymás között, mindez pedig meg is tette a hatását.

Az Unhinged mégis tökéletes első bemutatónak tűnik, ugyanis nagyjából az a helyzet vele, mint a Trollok a világ körüllel. Utóbbi először merte meglépni, hogy a mozikat kihagyva egyből az interneten debütáljon, és bejöttek számításai. Nem egy hatalmas Pixar-szerű bemutatóról volt szó, amit vétek lett volna nem moziba küldeni, de annyira azért ismert volt a mese, hogy elég embert érdekeljen a karantén alatt. Az Unhinged szintén nem egy hatalmas költségvetésű film (33 millió dollárból készült), így nem is bukhat óriásit, Crowe szereplése azonban elég vonzó lehet az embereknek ahhoz, hogy hosszú hónapok után ismét mozizni induljanak.

A pszichothrillert eredetileg szeptember 4-én mutatták volna be, ám ugyanide lőtték be a Hang nélkül 2-t is. "Mikor egy tankhajó a kis motorcsónakod felé tart, jobb, ha még ütközés előtt arrébb állsz" – magyarázta Mark Gill, a Solstice Studios fejese, miért változtatták meg saját filmjük premierdátumát.

Elkezdett új időpont után kutatni, felmérte, mikor nyithatnak ki a mozik Amerikában és azon kívül is – sőt, még privát közvéleménykutatást is rendelt arról, mennyire mernek az emberek kimozdulni otthonukból egy film miatt. Végül úgy döntött, hogy a csökkent kapacitás (a mozik kezdetben valószínűleg csak a helyek 25-50 százalékát értékesíthetik majd) ellenére is megéri úttörőnek lenni és ringbe küldeni a filmet. Néhány hét és kiderül, igaza volt-e.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.