Hány ember kockáztatja az egészségét, hogy lássa Russel Crowe-t más életével játszadozni?
UNHINGEDPhotogSkipBoldenIMG_1014_top_story_lead.jpeg
Unhinged

Hány ember kockáztatja az egészségét, hogy lássa Russel Crowe-t más életével játszadozni?

Mikrofilm

Amerikában autós balhéval csalnák vissza az embereket a mozikba.

Hollywood Messiásként várja Christopher Nolan új filmjét – ezen múlik ugyanis, lesz-e idén nyári moziszezon, vagy a koronavírus miatt azt is le kell fújni. A Tenet premierje július 17-én lehet, addigra kellene Amerikában lazítani a korlátozásokon és még több mozit megnyitni. Van azonban egy film, amely még nagyobbat kockáztat és igyekszik beelőzni Nolan alkotását.

Messiásként várják a mozik Christopher Nolan új filmjét

Egyszemélyben kell megmentenie a teljes nyári filmszezont. A sötét lovag trilógiájával beindította a képregényfilmek sokadik reneszánszát; az Eredettel és a Csillagok közöttel bemutatta, hogy eredeti filmekkel is lehet sikert elérni, a Dunkirkkel pedig egy sokszorosan lerágott témából kreált igazi eseményfilmet. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várja Christoper Nolan legújabb moziját, a Tenet-et.

Az Unhinged főszereplője Russel Crowe, aki az úton nézeteltérésbe keveredik egy gyerekével utazó nővel, amiből hatalmas macska-egér játék alakul ki. Az előzetes alapján egy egyszerű, kis költségvetésű pszichológiai thrillerről van szó, amelynek húzóneve egyértelműen a főszereplő. A film forgalmazója, az újonc Solstice Studios azonban úgy döntött, kihasználja a koronavírus okozta filméhséget, na meg az ezzel járó hírverést, és elsők között küldi moziba a darabot július 1-jén.

A forgalmazó ezzel nagyot kockáztat, hiszen attól még, hogy szabad lesz moziba menni, egyáltalán nem biztos, hogy az emberek meg is kockáztatják a dolgot – elvégre két hónapig sulykolták beléjük, hogy maradjanak otthon és tartsák a távolságot egymás között, mindez pedig meg is tette a hatását.

Az Unhinged mégis tökéletes első bemutatónak tűnik, ugyanis nagyjából az a helyzet vele, mint a Trollok a világ körüllel. Utóbbi először merte meglépni, hogy a mozikat kihagyva egyből az interneten debütáljon, és bejöttek számításai. Nem egy hatalmas Pixar-szerű bemutatóról volt szó, amit vétek lett volna nem moziba küldeni, de annyira azért ismert volt a mese, hogy elég embert érdekeljen a karantén alatt. Az Unhinged szintén nem egy hatalmas költségvetésű film (33 millió dollárból készült), így nem is bukhat óriásit, Crowe szereplése azonban elég vonzó lehet az embereknek ahhoz, hogy hosszú hónapok után ismét mozizni induljanak.

A pszichothrillert eredetileg szeptember 4-én mutatták volna be, ám ugyanide lőtték be a Hang nélkül 2-t is. "Mikor egy tankhajó a kis motorcsónakod felé tart, jobb, ha még ütközés előtt arrébb állsz" – magyarázta Mark Gill, a Solstice Studios fejese, miért változtatták meg saját filmjük premierdátumát.

Elkezdett új időpont után kutatni, felmérte, mikor nyithatnak ki a mozik Amerikában és azon kívül is – sőt, még privát közvéleménykutatást is rendelt arról, mennyire mernek az emberek kimozdulni otthonukból egy film miatt. Végül úgy döntött, hogy a csökkent kapacitás (a mozik kezdetben valószínűleg csak a helyek 25-50 százalékát értékesíthetik majd) ellenére is megéri úttörőnek lenni és ringbe küldeni a filmet. Néhány hét és kiderül, igaza volt-e.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.