Ismét itt a Blue Danube, a hatalmas kisfilmek fesztiválja

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Mikrofilm

A világ legfrissebb rövidfilmes termésének legjava mellett idén nagyjátékfilmek is versenyeznek, ráadásul újra lehet kiterjesztett valóságtechnológiával mozizni.

Az ötödik Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált ismét Bécsben és Budapesten, valamint online rendezik meg 2022. január 16-23 között. A vetítések mellett szakmai vitafórumot is tartanak, melyen rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók is részt vesznek. Ismét lehetőség lesz kiterjesztett valóságtechnológiával (AR) mozizni: mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetnek meg kilenc egyperces rövidfilmet,

A seregszemlére 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük 2 magyar alkotást is: Baranyi Benő és Chilton Flóra műveit. Baranyi BenőAnja című filmje egy fiatal orvosról szól, aki kénytelen átértékelni szakmáját és tanára tanításait, miután egy vidéki kórházban szembesül a kőkemény magyar valósággal. Chilton Flóra animációja, a Még emlékszem második világháborús túlélők emlékeit jeleníti meg mai budapesti helyszíneken.

Idén is változatos a versenyszekció kínálata: akadnak kísérletező rövidfilmek és sokszorosan díjazott alkotások is a világ minden tájáról. Az Armadila egy 13 éves szerv lány érzelmi vívódásáról, míg a Places két litván gyerekkori jóbarátról szól, akik kénytelenek szembesülni vele, hogy egykori kedvenc helyeik visszavonhatatlanul megváltoztak. A gyermekkor végéről szól a Trumpets in the sky című francia film is, ebben egy szíriai származású burgonyaszedő lányt követhetünk nyomon.

A Super Short szekció azt bizonyítja be, hogy 5 perc, vagy még rövidebb idő alatt is lehet teljes világokat felépíteni és történeteket elmesélni. A For Real csak egy újabb hétköznapot mutat be egy helyi buszjáraton, de a norvég filmek hagyományaihoz hűen tartogat meglepetéseket a nézőnek. A Hunting egy 1969-es Tarzannak készített animációs homage enigmáját boncolgatja. A Rocks and Crows-ban egy kisfiú szórakozik az udvaron műanyag pisztolyával – majd a játékba beszállnak a varjak is.

Külön szekcióban mutatják meg magukat az animációk és a dokumentumfilmek is. Az előbbi azt bizonyítja, hogy van élet a Pixar-mesék előtti aranyos párperceseken túl is: a francia, belga, svájci, kanadai és német alkotások a megszokottól eltérő, kísérleti eszközökkel boncolgatják a tárgyak és életünk értelmét, két fiatal lány barátságát, vagy épp egy ősi, szibériai sámáni rítust. A dokuk témája a maalbeeki metró elleni terrortámadástól kezdve a migráción át az internetes jelenlét és a valóság viszonyáig széles spektrumot ölel fel. Mindez hatványozottan igaz a kísérleti szekció darabjaira.

A kilenc, AR-technológiával is nézhető egypercesek között akad stop-motion animáció (The Great Handini), feminista Tarot-mozi (Veils of Misfortune) és a pandémiát tematizáló film (Pedidos – Orders) is.

Idén külön szekcióban a játékfilmek is versenyeznek. Közöttük van a Fűzfa, amelyet tavaly a magyar mozik is bemutattak – Milčo Mančevski gyönyörű, meditatív filmje a termékenység és terméketlenség útvesztőjét mutatja be három, több száz évet átölelő etűdön keresztül. A francia Longing for an island egy titkos nyári táborról szól, ahol 70 éven keresztül gyerekek tömegei nőttek fel. A vietnami Faste egy egészen furcsa utópiát mutat be, ahol többek között egy lábát törő focista és néhány, a hétköznap gondjai elől menekülő középkorú asszony is otthonra talál.

A filmeket nemzetközi és diákzsűri is értékeli. Előbbi tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta. A diákzsűrit filmes szakokra járó egyetemisták alkotják, név szerint Somogyi Liza, Hendrick Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

További információ ezen a linken, valamint a fesztivál Facebook oldalán érhető el. A versenyprogramra jegyeket rövidesen a honlapon vagy a moziban lehet váltani.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk