Már előzetese is van A Keresztapa keletkezését bemutató sorozatnak

Mikrofilm

Feltűnik az ifjú Coppola, sőt felcsendül Nino Rota legendás filmzenéje is.

Mi sem bizonyítja jobban A Keresztapa jelentőségét és státuszát, mint hogy nemcsak folyamatosan ott van a minden idők legjobb filmjeit felsoroló listákon, de még mindig nem hagyja nyugodni rendezőjét: a harmadik felvonás 30. évfordulójára Coppola újravágta a legkevésbé sikerültnek tartott részt. Hozzá hasonlóan a filmrajongók sem tudnak betelni a Corleone család kálváriájával; épp ezt az igényt igyekszik kiszolgálni a The Offer, azaz Az ajánlat című műsor.

A minisorozat a film producerének, Albert S. Ruddy a szemszögén keresztül mutatja be a legenda születését. Ruddy A Keresztapa 1973-as győzelme mellett a 2005-ös Millió dolláros bébiért is Oscart nyert. Ezek mellett pedig főképp vígjátékok (Ágyúgolyó futam; Katicák, avagy hajrá csajok!; Az emberkereskedő) köthetőek a nevéhez. Amint az előzetesből kiderül, abban az időben a gengszterfilmeknek nem volt nagy keletjük, de a valódi maffia fenyegetése és a forgatáshoz szükséges film megszerzése is gondot okozott. Ruddy azonban ragaszkodott álmához, miszerint Mario Puzo regényét az amerikai álom egyfajta shakespear-i metaforájaként, a család intézményére koncentrálva álmodja vászonra.

Ha a The Offer sikert arat, néhány évtized múlva érkezhet A Keresztapa készítéséről szóló show készítését bemutató műsor. A minisorozat ugyanis Coppola eredeti művéhez hasonlóan, kalandos körülmények között született. A főszerepet eredetileg Armie Hammer (Szólíts a neveden; Az UNCLE embere) alakította volna, ám miután szexbotránya gyakorlatilag kiradírozta őt a filmiparból, új színészt kerestek a helyére. Ez volt Miles Teller (Whiplash), aki azzal borzolta a kedélyeket, hogy a forgatáson látványosan semmibe vette a járványügyi előírásokat, majd elkapta a vírust, egy rakás kollégáját megfertőzte, ezért a produkció három hetes leállásra kényszerült. Mindez közel 6 millió dolláros kiesést okozott.

Az előzetesben feltűnik maga Coppola figurája is, akit Dan Fogler (Legendás állatok és megfigyelésük) alakít. Marlon Brandót A Grace klinikában megismert Justin Chambers, míg Joe Colombo maffiafőnököt Giovanni Ribisi játssza majd. Szintén számíthatunk majd Mario Puzo (Patrick Gallo), Frank Sinatra (Frank John Hughes) vagy épp Lenny Montana (Lou Ferrigno) megjelenésére is.

A The Offer-t április 28-án mutatja be a Paramount+ nevű streaminszolgáltató.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.