Mától mindenki Nemes Jeles Lászlóra és az új filmjére figyel

  • Gera Márton
  • 2018. augusztus 29.

Mikrofilm

A Velencei Filmfesztiválon más izgalmas alkotások is lesznek: jön a Coen testvérek új filmje és Alfonso Cuarón drámája is.

Júliusban derült ki, hogy a 75. Velencei Filmfesztiválon mutatkozhat be Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta. A Saul fia Oscar-díjas rendezőjének új filmjéről részletesen is írtunk, és már akkor is említettük, hogy kifejezetten erős alkotásokkal fog versenyezni a Napszállta az Arany Oroszlánért. A ma induló fesztivál mezőnye talán még soha nem volt ilyen izgalmas, ezért Nemes Jeles filmje mellett érdemes megnézni, milyen alkotások vannak még versenyben.

Coen testvérek: The Ballad of Buster Scruggs

A 2016-os, meglehetősen középszerű Áve, Cézár! után a Coen testvérek ismét visszatérnek a western műfajához, amiben a Nem vénnek való vidék és A félszeműnek köszönhetően már gyakorlatot szereztek.

Bár a The Ballad of Buster Scruggs eredetileg sorozatnak készült, most mégis úgy tűnik, játékfilm lett belőle, vagy majd az történik, mint a Fargóval, hogy előbb-utóbb széria formájában is bemutatkozik. A filmből eddig még egyetlen jelenetet sem láttunk, de Joel és Ethan Coennek mindig érdemes megelőlegezni a bizalmat.

false

Alfonso Cuarón: Roma

A címből nem könnyű kitalálni, miről is forgatott filmet a Gravitáció rendezője, a szinopszis viszont már segít: a Roma egy fekete-fehérben forgatott dráma, ami Mexikóvárosban játszódik, és egy helyi család életét követi nyomon. A film eredetileg még Cannes-ban mutatkozott volna be, de a fesztivál nem kért a Netflix filmjeiből, márpedig Cuarón a streaming szolgáltatóra készíti a drámáját. Így hát Velencében kötött ki a Roma, ami az előzetes alapján okosan fogja vegyíteni a személyes és a történelmi tragédiákat.

ROMA | Teaser Trailer [HD] | Netflix

Time and Space constrain us, but they also define who we are, creating inexplicable bonds with the others that flow with us at the same time and through the same places.

Jorgosz Lantimosz: The Favourite

Jorgosz Lantimosz általában a lehető legszokatlanabb koncepcióval képes előállni: legutóbbi filmjében egy görög tragédiát helyezett a 21. századba, most pedig az angol királyi udvarba látogat, ami finoman szólva is őrültek házává változott. Nem szokásos vígjáték lesz ez, hanem inkább sötét komédia, benne olyan nagyágyúkkal, mint Emma Stone és Olivia Colman, akik manapság már örülnek, ha a görög rendezővel dolgozhatnak együtt.

THE FAVOURITE | Teaser Trailer | FOX Searchlight

Early 18th century. England is at war with the French. Nevertheless, duck racing and pineapple eating are thriving. A frail Queen Anne (Olivia Colman) occupies the throne and her close friend Lady Sarah (Rachel Weisz) governs the country in her stead while tending to Anne's ill health and mercurial temper.

Damien Chazelle: Az első ember

Ha a Whiplash óta még nem is, a Kaliforniai álom bemutatója óta már mindenki figyel Damien Chazelle-re. Aki most nem zenés filmet rendezett, hanem az első holdra szállás történetét meséli el nagyon látványos, epikus formában. Ryan Gosling Neil Armstrongot alakítja majd a filmben, ami a velencei szemlét nyitja.

Az első ember – magyar nyelvű előzetes

Országos bemutató: 2018. október 18. A 6 Oscar-díjas sikerfilmjük, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R.

Rick Alverson: The Mountain

Walter Freeman a lobotómia specialistája volt, aki több ezer műtétet végzett, többek között ő operálta John Kennedy testvérét, Rosemary Kennedyt is, aki magatehetetlenné vált a beavatkozás miatt. Az ötvenes és hatvanas években praktizáló orvos figurája ihlette meg Rick Alversont (The Comedy, Entertainment, New Jerusalem), aki a lobotómiára szakosodott Wallace Fiennes életútját meséli el. Előzetest még ebből a filmből sem láttunk, de a nemrég megjelent képek alapján sokkoló élményben lesz részünk a The Mountain láttán.

false

Paul Greengrass: 22 July

Anders Breivik 2011 júliusában 77 embert gyilkolt meg Norvégiában, a férfi ma 21 éves börtönbüntetését üli. A 22 July-ban több nézőpontból mutatják meg a támadást, és betekintést kapunk a jogászok munkájába is. Annyi biztos, hogy a Bourne-mozikon edződött rendező, Paul Greengrass ért a feszültségteremtéshez, de kérdés, hogy a film túlmutat-e majd az eseménytörténetet pontosan felmondó akciódrámán.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk