Meghalt Medvigy Gábor, a Sátántangó operatőre

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Mikrofilm

Tarr Béla mellett többek között Kamondi Zoltán, Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András filmjein is dolgozott.

Augusztus 27-én, 66 éves korában elhunyt Medvigy Gábor operatőr – tudatta Facebook-oldalán a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete.

Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, érdemes művész, a filmoperatőrök egyesületének alapítója és örökös tagja. A magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választották. Tarr Béla három világhírű alkotását, a Kárhozat, a Sátántangó és Werckmeister harmóniák című filmeket fényképezte, de az ő nevéhez fűződik a Töredék vagy a Dolina is. Medvigy Gábor Tarr Bélán túl olyan más nagynevű rendezőkkel is dolgozott, mint Kamondi Zoltán, Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András.

Megrendülve tudatjuk, hogy szeretett barátunk, kollégánk, egyesületünk alapító tagja, Medvigy Gábor augusztus 27-én, 66...

Posted by HCA - Magyar Filmoperatőrök Egyesülete on Monday, August 28, 2023

Az 1957-ben született operatőr 1979-ben tett fényképész vizsgát, majd a Mafilmnél dolgozott. 1983–1986 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatója volt Koltai Lajos osztályában, 2001-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr tanára lett. Az utóbbi években diákjainak más intézményekben is átadta tudását, tanított a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiere Filmiskolában és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk