Nincs megállás, jön a Mamma Mia harmadik része
nyito_1_top_story_lead.jpg
Mamma Mia

Nincs megállás, jön a Mamma Mia harmadik része

  • narancs. hu
  • 2020. június 24.

Mikrofilm

"Mamma Mia, here I go again!"

"Lesz még egy rész, a Mamma Miának ugyanis trilógiának kell lennie!" – nyilatkozta Judy Creymer, a musicalek producere. A Mamma Mia! eredetileg zenés színházi előadásnak készült: a darabot az ABBA zenéinek felhasználásával Catherine Johnson írta. A musical 2001-en debütált a Broadway-n, miután sikerrel játszották Londonban, Torontóban, San Franciscóban és Los Angelesben is. Természetesen a darab itt is tarolt, jelenleg ez minden idők 9. leghosszabban futó Broadway showja.

Magától értetődő volt tehát, hogy film készül belőle

– az adaptációt ráadásul az eredeti darab producere és írója készítette, a rendező pedig a szintén a színházi világból érkezett Phyllida Lloyd lett. Ennél is nagyobb fegyvertény, kiket sikerült megnyerni a főszerepekre: többek között Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Julie Walters daloltak és bolondoztak; legendák keringtek arról, hogy a görögországi szigeten történő forgatás inkább volt nyaralás, mint kemény munka a sztárok számára. A film pont ettől működött: szereplőihez hasonlóan nem vette komolyan magát, ám sugárzott belőle a jókedv – amit csak erősített, hogy azok a színészek is vállalták az önfeledt éneklést, akiknek jól hallhatóan semmi tehetségük nem volt ehhez.

A 2008-ban bemutatott film végül 52 millió dolláros költségvetésére világszerte több mint 600 millió dollárt szedett össze. 10 év múlva, 2018-ban jött hát a folytatás: a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba már Meryl Streep nélkül érkezett, és mivel az ABBA legnagyobb slágereit eldurrogtatták az első részben, zenefronton is erős volt a visszaesés. A második rész egyszerre prequel és sequel, azaz előzmény és folytatás; Streep kivételével visszatért az első epizód néhány sztárja, ám a filmet az olyan fiatal színészeknek kellett vinni a hátukon, mint Lily James, aki egyébként egészen bravúrosan hozta Streep manírjait. A kritikusok meglepően jól fogadták a folytatást, ám a mozikban enyhébb volt az érdeklődés: a film többe került (74 millió dollár), ám majdnem fele annyit hozott (világszerte 396 millió dollár), mint elődje.

A jelek szerint azonban ez az eredmény is elégnek bizonyult – igaz, a stúdió egyelőre nem erősítette meg a producer szavait. Mindenesetre reméljük, maradt még néhány ABBA-szerzemény a fiókokban.

Figyelmébe ajánljuk