Nincs vége a szuperhősáradatnak, a Marvel még csak most kezd belejönni

Mikrofilm

Sorozatok, folytatások és két Bosszúállók-mozi készül.

Vasárnap fejeződött be a San Diegóban megrendezett Comic Con képregényes találkozó, amelyen a Marvel pont azt művelte, amit a mozikban tesz már jó pár éve: ellopta a show-t és leuralta az egész rendezvényt. Kevin Feige, a cég fejese ugyanis nagyívű prezentációban jelentette be, hogyan és mikor végződik a szuperhősbirodalom jelenleg is tartó negyedik fázisa, és hol tart majd az ötödik.

A Marvel filmes univerzuma ugyanis ilyen fázisokban számlálja az időt, így próbálva összekötni a megannyi szuperhőst és szupertörténetet. Az első fázis a 2008-as Vasemberrel kezdődött és négy év múlva az első Bosszúállókkal fejeződött be; a második fázist a Vasember harmadik része nyitotta és A Hangya zárta 2015-ben; míg a harmadik felvonás az Amerika Kapitány: Polgárháborúval kezdődött és a Pókember: Idegenbennel végződött három éve. Ezzel együtt egy nagyobb tematikai egység, az ún. Infinity- vagy Végtelen- saga is befejeződött, és a jelenleg is dübörgő negyedik fázissal elkezdődött a 2025-ig tartó Multiverzum-saga. Ebben a felvonásban eddig 6 filmet (Fekete özvegy; Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája; Örökkévalók; Pókember: Nincs hazaút; Doktor Strange az őrület multiverzumában; Thor: Szerelem és mennydörgés) és 7 sorozatot (WandaVízió; A Sólyom és a Tél Katonája; Loki; Mi lenne, ha…?; Sólyomszem; Holdlovag; Ms. Marvel) mutattak be. Ebből a fázisból még két projekt van hátra: augusztus 17-én érkezik a Disney+-ra az Amazon: Ügyvéd című sorozat, melyben bemutatkozik a női Hulk: ő a Tatiana Maslany (Sötét árvák) által alakított Jennifer Walters, aki nem más, mint az eredeti Hulk, Bruce Banner unokatestvére. A sorozat a hírek szerint egy szuperhősökkel megtűzdelt jogi komédia lesz egy csipernyi Fleabag-beütéssel.

A fázis végül egy mozifilmmel, a Fekete párduc: Vakanda, légy áldott!-tal zárul. A legnagyobb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogyan sikerül a Marvelnek pótolnia a tragikusan korán elhunyt Chadwick Bosemant. A film sztorija is valami hasonlóról szól: eszerint a Boseman alakította T’Challa halála után Wakandának hatalmas nehézségekkel kell szembenéznie. Azt egyelőre nem tudni, várható-e a filmben valamiféle szuperhőstalálkozó, vagy a negyedik fázis nagyobb kapcsolódási pontok nélkül ér véget. Ez a felvonás egyébként is főleg a terjeszkedésről, a korábbi, megszokott hősöktől való búcsúról és az új figurák bemutatásáról szólt, és inkább a tévére koncentrált: a Pókemberen kívül nem is akadt benne világraszóló sikert és milliárdos bevételt hozó mozi.

Az ötödik fázis a tervek szerint 2023 februárjában ismét egy Hangya-filmmel indul: ez lesz a A Hangya és a Darázs: Quantummánia. Itt tűnik fel majd egy Kang nevű szupergonosz, akivel vélhetően a későbbi Bosszúállókkal is találkozni fogunk, valamint Bill Murray is bemutakozik a Marvel világában egy cameo erejéig. Még tavasszal érkezik a mozikba a Secret Invasion, vagyis Titkos háború, mely sötét politikai thrillernek ígérkezik, természetesen szuperhősökkel. Májusban már a harmadik részét tapossa majd A galaxis őrzői, majd nyáron Echo címmel a tévében debütál a Sólyomszemből ismert antagonista, az Alaqua Cox által alakított Maya Lopez. Folytatódik az egyik legjobbnak tartott idei Marvel-sorozat, a Loki is, novemberben pedig érkezik a Blade, vagyis Penge, akit a két Oscart is bezsebelő Mahershala Ali játszik.

Ősszel ismét a tévéé a főszerep: Ironheart címmel saját showt kap a Fekete Párduc 2 hőse, Riri Williams (Dominique Thorne). A WandaVízió szintén kapott egy spinoffot: ez lesz az Agatha: Coven of Chaos, melynek főszereplője Kathryn Hahn karaktere, Agatha Harkness lesz, és 2023 végén, 2024 elején debütálhat. Újraszületik Daradevil is, akit Charlie Cox a Netflix Marvel-sorozatában egyszer már életre keltett – csak aztán a Disney megirigyelte a streamingplatform sikerét, így ő is indított egyet, és minden korábbi sorozatát eltörölte. A rajongók azonban odáig voltak Coxért, aki így ismét, immár a Marvel berkein belül bizonyíthat: erre rendhagyó módon nem 6 vagy 8, hanem egyenesen 18 epizódja lesz, ennyiből áll majd a 2024 tavaszán érkező Daradevil: Born Again, mely az ígéretek szerint minden korábbinál véresebb és keményebb lesz. 2024 májusában aztán ismét irány a mozi, és a legújabb Amerika kapitány-mozi: ennek alcíme a sokat sejtető New World Order, azaz Új Világrend lesz. Az ötödik fázis a Thunderbolts cíművel végződik majd 2024 júliusában: ez egyfajta Marveles Öngyilkos osztag, melyben a képregénybirodalom antihősei jönnek majd össze. Hogy kik, az egyelőre titok, de jelentkező akad bőven.

Kevin Feige a rajongók meglepetésére adott egy kis betekintést a hatodik fázisba is, mely a tervek szerint alig egy év alatt fog lepörögni. Egyelőre annyi a biztos, hogy lesz benne egy Fantasztikus négyes-film, valamint két Bosszúállók, az egyik A Kang dinasztia, a másik a Titkos háború cím alatt fut majd, és 2025 májusában, valamint novemberében érkeznek. A sztorijuk vélhetően ugyanúgy egybevág majd, mint a Végtelen háborúé és a Végjátéké, de hogy a 2015-ös, vagy a 80-as évekből származó képregényes Titkos háborút adaptálják-e vászonra, vagy valami teljesen mást, azt egyelőre nem tudni. Egy biztos: a következő években is a szuperhősök uralják majd a mozikat – és immár a tévénket is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk