„200 millió dolláros diákfilm” – így emlékszik vissza Jeff Bridges a Vasemberre

  • narancs.hu
  • 2022. július 25.

Mikrofilm

Az Oscar-díjas színész szerint a 2008-as film a legjobb Marvel-mozi, de a forgatás az őrületbe kergette.

A Marvel-filmek ma egyet jelentenek a sablonokkal, a jól megtervezett univerzumépítéssel, ahol minden film ilyen-olyan módon összekapcsolódik – na meg a töméntelen bevétellel. Nem volt ez mindig így: a sikersorozatot, valamint a Bosszúállókkal befejeződött első fázist a 2008-as Vasember indította el. Persze előtte is voltak már képregényfilmek, elég csak Sam Raimi ugyancsak sikeres Pókember-trilógiájára gondolni, de a Vasember más volt: laza, látványos, szórakoztató, és egyáltalán nem vette komolyan magát. Arra viszont nagyon is sok energiát fordított, hogy lefektesse a későbbi szuperhősmozik alapját. Lassan 15 évvel később pedig a formula még mindig működik.

A színfalak mögött azonban nem volt ilyen rózsás a helyzet, legalábbis ez derült ki Jeff Bridges beszámolójából, aki a 2008-as filmben az Obadiah Stane nevű főellenséget játszotta. „Ez volt a Marvel első kalandja a filmkészítés terén. Szerencsések voltunk, hogy ott volt nekünk Jon (Favreau , a rendező), és Downey (Jr., a főszereplő), mert mindketten kiválóak az improvizációban. Heteket töltöttünk el a forgatókönyvön való munkával és a közös próbával, mert egyszerűen nem tetszett nekünk az eredeti könyv, és azt gondoltuk oké, ezt-azt helyrehozunk benne” – mondta el a Vanity Fairnek adott interjújában.

Bridges szerint aztán a forgatás első napján a Marvel egyszerűen kidobta a forgatókönyvüket, amin annyit dolgoztak. „Össze voltunk zavarodva, mi volt a mi szkriptünkben, mit fogunk mondani. Órákat töltöttünk el a lakókocsinkban, átfutottuk a szövegeket, próbálgattuk, hogyan is csináljuk majd: »Oh, te játszod az én részem, én pedig a tied«” – emlékezett vissza. A helyzetet végül Jon Favreau rendező oldotta meg, aki konzultánsként vette fel a kapcsolatot az eredeti forgatókönyvírókkal, miközben a stáb többi tagja a háttérben, lábaikkal dobolva várta a fejleményeket. Bridgest saját bevallása szerint teljesen megőrjítette ez a helyzet, amíg át nem állította az agyát: „Jeff, nyugi, egy 200 millió dolláros diákfilmet készítesz. Csak nyugi, próbáld jól érezni magad – a trükk pedig működött, együtt dolgozhattam két elképesztő művésszel, jól szórakoztunk, és végül így készítettük el a filmet” – idézte fel. A végeredmény pedig őket igazolta: a Vasember nemcsak hatalmas siker lett, de a színész szerint máig ez a legjobb Marvel-mozi.

Azóta vélhetően a munkamódszer is sokat változott: Kevin Feige, a Marvel stúdió elnöke vasmarokkal tartja kézben a filmuniverzum sorsát, Oscar-díjasokat és tehetséges függetlenfilmeseket bevonva az alkotási folyamatba – a végén azonban mégis csak az történik, amit ő akar. Az eredmények pedig őt igazolják, hiszen a szuperhősmozik sikere töretlen. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt 14 évben nem nagyon született jobb, szabadabb és szórakoztatóbb mozi a stúdió berkein belül, mint a Vasember.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk