Reisz Gábor is zsűritag lesz az idei Karlovy Vary-i Filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Mikrofilm

A Magyarázat mindenre rendezője ezen a fesztiválon debütált korábban.

Idén június 28. és július 6-a között rendezik meg a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált, az öttagú zsűri tagjai között helyet kapott Reisz Gábor magyar filmrendező is – áll a fesztivál közleményében.

A zsűri tagja lesz még továbbá Christine Vachon amerikai producer, aki olyan független filmek megvalósításáért felel, mint a Boys Don't Cry, a Still Alice, a Carol és a Dark Waters, és Geoffrey Rush Oscar-, BAFTA-, SAG-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas ausztrál színész is. Rush 2022-ben a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon megkapta a világ filmművészetéhez való kiemelkedő művészi hozzájárulásért járó Kristályglóbuszt is.

Reisz Gábor 2014-ben a Karlovy Vary-i Fesztiválon debütált első nagyjátékfilmjével, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannal. Egy évvel később meghívást kapott a Cannes-i Filmfesztivál rezidenciaprogramjába, ahol elkészítette második nagyjátékfilmjét, a Rossz verseket. Ez a film végül tizenhat díjat nyert, köztük a 2018-as év legjobb magyar filmjének járó elismerést – ismerteti a fesztivál közleménye. Harmadik játékfilmje, a Magyarázat mindenre 2024 szeptemberében a Velencei Filmfesztiválon hozta el az Orizzonti (horizontok) kategóriában a legjobb filnek járó díjat, egy hónappal később Chicagóban pedig a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, illetve a a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is behúzta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk