Richard Dreyfuss szexista és transzfób kirohanásai okoztak botrányt egy rendezvényen

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Mikrofilm

Ki gondolta volna, hogy közel ötven évvel a premierje után is ekkora indulatok forrnak A cápa egyik vetítésén?

Egy este Richard Dreyfuss-szal + A cápa vetítés címmel hirdettek programot a Massachusetts állambeli Beverlyben. Az alig 43 ezer fős kisvárosban a rendezvény kiemelkedő eseménynek számított, amelyre minden jegy elkelt. Arra azonban valószínűleg a szervezők sem számítottak, hogy a rendezvény híre az egész világot bejárja majd.

Az eset akkor robbant ki, mikor a helyszínként szolgáló The Cabot színház Facebook-oldalán kirakott egy közleményt a május 25-i műsorral kapcsolatban. „Tisztában vagyunk és osztozunk azokban az aggodalmakban, amelyek legutóbbi, Richard Dreyfuss-szal kapcsolatos eseményünket övezik, mely A cápa című film vetítése előtt törént. A Mr. Dreyfuss által kifejezett nézetek nem tükrözik a tiszteletet és azokat az értékeket, amelyet szervezetként képviselünk. Nagyon sajnáljuk, hogy mindez több támogatónknak kellemetlenséget okozott. Sajnáljuk hogy egy rendezvény, amelynek egy ikonikus film ünnepléséről és az arról való társalgásról kellett volna szólnia, politikai nézetek platformjává vált” – szól a szöveg, melyben az intézmény teljes felelősséget vállal a történtekért.

De mégis mi történt?

Pontosan még mindig nem lehet tudni, de az eseményen készült videók, illetve a résztvevők azóta napvilágra került beszámolói alapján nagyjából sejteni lehet. Az egyik videó szerint Dreyfuss Taylor Swift egyik jól ismert slágerére, a Love Storyra vonult be női ruhát viselve, parodisztikusan illegetve magát. Egy pár színpadi munkás segítségével levetette ruháját és felvette öltönyét, majd már a beszélgetés elején megjegyezte, hogy a nők túl alázatosak és gyengék. Ekkor a nézők egy része még azt hitte, a színész a régi hollywoodi nőgyűlölő felfogást parodizálja. A folytatásból azonban kiderült, hogy paródiáról szó sincs: a szexizmust maga Dreyfuss testesíti meg. Barbara Streisandot, aki 1987-es Call girl ötszázért című filmje egyik főszereplője és producere, például zseninek nevezte, majd hozzátette: soha nem hallgatna rá, hiszen nő, a nőknek pedig soha nem kellene hatalmat adni.

Egy résztvevő beszámolója szerint ezután kikelt a MeToo-mozgalom, majd az LMBTQ-közösségek ellen: azt állította például, hogy a transz gyermekek szülei egyszerűen rossz szülők, és a nemváltást soha nem kellene engedélyezniük, a gyerekek ugyanis bármikor meggondolhatják magukat. „Ez az egész nem oké, egy 15 éves gyerek azt is mondhatja, hogy »Én egy polip vagyok!«” – tette hozzá. Ekkor már több néző kiabálva fejezte ki nemtetszését és olyanok is akadtak, akik elhagyták a mozitermet.

Nem ez Dreyfuss első ilyen jellegű megnyilvánulása. Egy Facebook-komment szerint az előző napi, New Hampshire-ben megtartott programon is melegellenes kijelentéseket tett, korábban pedig egy tévéműsorban azt mondta, hánynia kell az Akadémia azon szabályáról, amely az Oscar-díjak esetében előírja az inkluzivitást. „Ez művészeti forma. És a reklám és pénzszerzés egy formája is, de elsősorban művészet. És művészként senkinek sem kellene előírnia számomra, hogy melyik aktuális moralitásötlet előtt hajoljak meg” – magyarázta.

A 76 éves Richard Dreyfuss karrierje még a 60-as években indult tévésorozatokkal, a 70-es, 80-as évekre pedig Hollywood egyik legnagyobb sztárjává vált. Olyan filmekben szerepelt ekkor, mint az American Graffiti, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Hölgyem, Isten áldja, melyért 1978-ban Oscar-díjat nyert, vagy az Állj mellém!. A 90-es években szintén olyan jelentős filmekben tűnt fel, mint a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Képeslapok a szakadékból, vagy a Csendszimfónia, utóbbiért szintén Oscarra jelölték. Akciófilmekben (Zsarulesen-sorozat), komédiákban (Isten nem ver Bobbal, Alibi törzs) játszott, a 2000-es évektől azonban egyre inkább csak mellékszerepekben tűnt fel.  Legutóbbi filmje, amely a magyar mozikba is eljutott, a 2018-as Könyvklub volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.