Sorozat készült a világ leghíresebb szexvideójáról

Mikrofilm

Azaz Pamela Anderson és Tommy Lee szexvideójának történetéről: a Pam & Tommy után egészen másképp nézünk majd a Baywatch egykori sztárjára.  

Pamela Andersonról, az 1990-es évek egyik legnagyobb sztárjáról, a Playboy-korszak egyik legismertebb szexszimbólumáról elsőre két dolog jut szinte rögtön az emberek eszébe: a Baywatch című sorozat, illetve a Tommy Lee-vel, a Mötley Crue dobosával készített szexvideója. Anderson már 54 éves, de gyakorlatilag a mai napig nem tud szabadulni napvilágra került privát filmje árnyékától. A videó azonban nemcsak az ő életét, de gyakorlatilag a teljes popkultúrát megváltoztatta. Többek között erről szól a Pam & Tommy című nyolcrészes minisorozat – a legérdekesebb azonban épp az benne, miként kezeli főhőseit.

Az idén februárban a Hulun debütált műsor Amanda Chicago Lewis 2014-es Rolling Stone-ban megjelent cikkéből készült.

Már 2018-ban bejelentették, hogy sorozat lesz belőle. Az eredeti tervek szerint James Franco alakította volna Tommy Lee-t, és több részt ő is rendezett volna; mire azonban Franco A katasztrófaművésszel direktorként is befuthatott volna, napvilágra kerültek szexuális visszaéléssel kapcsolatos botrányai, a MeeToo pedig elsöpörte őt. A showrunner végül A pankrátor és Az alapító forgatókönyvírója, Robert Siegel lett, a pilotot és három további epizódot pedig az a Craig Gillespie rendezte, aki az Én, Tonyával egyszer már bebizonyította, hogy jó érzéke van a valós eseményen alapuló sztorik adaptációjához. A Pam & Tommy pont olyan, mint az Én, Tonya és a többi hasonszőrű, igaz történetet feldolgozó mozi: sztorija olyan elképesztő, hogy nehezen hisszük el, mindez valóban, ráadásul pont így történt meg. Márpedig a műsor az egészen hihetetlen fordulataival együtt is meglepően hiteles krónikája annak, mi zajlott az 1990-es évek utolsó éveiben.

Az epizódok többsége magával a bűnesettel foglalkozik, azaz azzal, hogyan szivárgott ki Pamela Anderson és Tommy Lee szexvideója, vált a modern popkultúra egyik első virális szenzációjává, ennek pedig milyen hatása volt a főhősök életére.

A krimi mellett viszont ott vannak a sorozatban a romantikus filmek, a screwball vígjátékok és a drámák jellegzetes elemei: a Pam & Tommynak egyszerre előnye és hátránya az, hogy közel 5 és fél órás játékidejébe igyekszik mindent belesűríteni nemcsak a főszereplőiről, de a korszakról is. A videó ellopása izgalmas ugyan, de önmagában még egy másfél órás filmhez is vékony történet lenne – az azt végrehajtó Rand Gauthier pedig az egész sorozat talán leggyengébb karaktere. Míg a főhősök ismert sztárok, akiknek karakterét Lilly Jamesnek és Sebastian Stannak csak árnyalniuk kellett, addig a tökismeretlen Gauthier-t Seth Rogan a semmiből építette fel, a végeredmény pedig inkább hasonlít egy lúzer karikatúrájára, mint egy valóban létező, hús-vér szereplőre. Nem hiába nyilatkozta Rogan, hogy semmi szerethetőt nem talált a figurában, és semmilyen értelemben nem tartja őt jó embernek. A sorozat ugyan megadja számára a megváltást, de összességében valóban nem több, mint egy szerencsétlen, aki véletlenül vált a történések kulcsfigurájává. Másrészt viszont a sorozat folyamatos hangulatváltásai, az időben és történetszálak között ugrálás miatt nehéz egységesen értékelni a show-t, mert olyan, mintha 3-4 befejezetlen filmet néznénk egyszerre.

Pamela Anderson és Tommy Lee egy night clubban találkozott először, majd némi udvarlás után a zenész úgy döntött, hogy hívatlanul követi a színésznőt a mexikói Cancúnba, ahol annak egy konferencián volt jelenése. Tommy elcsábította őt a hivatalos, kötelező megjelenései elől; 96 órát töltöttek együtt, amelynek végén megkérte a kezét, Anderson pedig igent is mondott. Úgy döntöttek, a zenész villájában bútoroznak össze, az excentrikus Tommynak azonban minden nap más elképzelése volt arról, hogyan akarja átalakítani hodályát. Végül kirúgta a munkát végző Rand Gauthier-t és társát anélkül, hogy kifizette volna őket. A vállalkozó beletörődött a közel 20 ezer dolláros veszteségébe, mikor azonban visszatért szerszámaiért, a dobos puskát szegezve rá zavarta el őt. Ekkor bosszút esküdött. Egy év tervezés után, 1995 Halloweenja előtt öt nappal hajnali háromkor betört a páros házába. Egy hatalmas szőrmével kutyának álcázta magát és ellopta Tommy hatalmas széfjét, ahol egy rakás fegyver és ékszer mellett egy filmfelvételt talált. Mindez a fáma szerint nagyjából fedi a valóságot, ahogy a szereplők későbbi sorsa is: Gauthier pornóipari kapcsolatainak köszönhetően árusítani kezdte a pornófilmet akkor újdonságnak számító módon, egy weboldalon keresztül. A felvétel azonban hamar saját életre kelt, egy idő után már Los Angeles utcáin találtak új gazdára a kalózmásolatok, amelyeknek köszönhetően egész Amerika, majd az egész világ Anderson és Tommy Lee afférjáról beszélt. Gauthier a meggazdagodás helyett alaposan pórul járt: társa átverte, ő pedig maffiózókkal szövetkezte hatalmas tartozásokba verte magát.

Lilly James és Sebastian Stan egészen zseniálisak Andersonként és Tommyként, játékuk mellett pedig a rendezés is van olyan lendületes, hogy a sorozat szinte végig szórakoztató marad. Legérdekesebb része azonban nem is maga a pornófilm és annak sorsa, hanem a felszín alatti folyamatok és párhuzamok: ahogy a kazettát ellopó Gauthier sem képes kontrollálni a felvétel sorsát, hiszen akaratán kívül kezdik el másolni és terjeszteni, úgy képtelen Pamela Anderson visszaszerezni az ellenőrzést saját teste és szexualitása felett. Külön epizód foglalkozik a színésznővel, annak múltjával és azzal, miként fedezték fel egy futballmeccsen, hogyan került a Playboy címlapjára majd a Baywatch című sorozatba. James visszafogott, érzékeny játéka remekül mutatja be, hogy a kirakatban látható szexualizált külső mögött milyen érzések és akaratok munkálkodnak: teste segített kitörni neki a szürkeségből, ám egy idő után koporsóba is zárta, hiszen bármit tett, mindenki csak a szexszimbólumot látta benne. Hiába próbálkozott dimenziót vinni Baywatch-karakterében, vagy valamilyen másik karaktert eljátszani a moziban, mindegyik csúfos bukással végződött. A Pam & Tommy egyik legfontosabb hatása, hogy öt és fél óra után elkezdünk más szemmel nézni Andersonra. Ennek azonban ára van.

A sorozatot rengeteg kritika érte, amiért a készítők egyáltalán nem konzultáltak a főhőseivel. Erre ugyanis nem volt szükségük, miután ők a Rolling Stone cikkének jogait szerezték meg. Nem ez az első eset, hogy valaki kéretlenül látja magát viszont a vásznon: ugyanígy járt Amanda Knox, akinek bűnügyi sztorijáról Stillwater néven készítettek filmet tavaly. Knox azonban nem híresség, míg Andersonék igazi nagybetűs celebek – a sorozat is felveti a kérdést, mindez valóban azt jelenti-e, hogy nincs joguk a magánélethez. Maga Tommy Lee a hírek szerint elégedett volt azzal, ahogy Sebastian Stan megjelenítette őt: egyszerre excentrikus őrült, elképesztő bunkó és szerető társ, aki szemmel láthatóan odáig van Andersonért.

Maga Anderson azonban nemhogy nem járult hozzá a sorozathoz, de egy ismerőse szerint annyira irtózik már az egész szexvideó-botránytól, hogy még az előzetest sem volt hajlandó megnézni.

Ő a Pam & Tommy igazi hőse, ugyanakkor a sorozat valódi áldozata is: ahogy a szexvideó is elsősorban Anderson karrierjét törte derékba és az ő hírnevét rombolta le, úgy a műsor is főleg őt érinti érzékenyen. Igaz, hogy a készítők meglehetősen kegyesen bántak vele, de gyakorlatilag ők is azt tették, mint a szexfilmet kiszivárogtató Gauthier: Anderson magánéletéből és testéből jutottak haszonhoz. A 90-es évek végéhez hasonlóan ugyanis most ismét mindenki arról beszél, mi történt a színész és a zenész között a Lake Mead tavon töltött vakációjuk alatt; minden jó szándék ellenére tehát a sorozat újra sebeket tép fel. Hiába telt el ugyanis több mint két évtized, a helyezt gyakorlatilag változatlan: egy pornófilm még mindig inkább a nőkre nézve számít terhelőnek, őket bélyegzi meg. Ráadásul úgy néz ki, Andersont a MeeToo sem veszi védelmébe.

A sorozat remekül mutatja be, mennyire másként reagált a páros két tagja az egyre dagadó botrányra: Tommy semmi szégyellnivalót nem talált benne, sőt, mintha még kicsit büszke is lett volna a felvételre. Csak akkor gurult dühbe és kezdett pereskedésbe, mikor már úgy érezte, nem tudja kontrollálni a pletykákat. Anderson ezzel szemben majd’ elsüllyedt szégyenében, karrierje megfeneklet. Aztán  amikor rájött, hogy teste és hálószobatitkai menthetetlenül közkinccsé váltak, inkább ingyen lemondott a jogokról, csak hogy mihamarabb szabaduljon a témától. Ironikus módon mintha a Pam&Tommyra is hasonlóan reagáltak volna mindketten. Hogy Anderson valójában mit gondol az esetről, arról valószínűleg csak a Netflixen készülő dokumentumfilmjében fog beszámolni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk