Stop-motion animációval jön a legújabb Pinokkió

Mikrofilm

A rendező az immár két Oscar-díjas Guillermo del Toro.

Ahogy mi is megírtuk, Guillermo del Toro eddigi karrierje során közel 16 évet vesztegetett el olyan forgatókönyvek írásával, melyek végül a kukában landoltak, vagy a fiókban maradtak. Idén azonban úgy néz ki, beindult a szekér, ugyanis két filmmel is jelentkezik majd. Mindez persze annak is köszönhető, hogy immár nem pusztán a rémmesék királyaként, hanem két Oscar-díjas rendezőként tartják őt számon. A 2017-es A víz érintése óta főleg sorozatokon (Trollvadászok, 3Below: Tales of Arcadia) dolgozott, de még idén év elején érkezik mozikba Rémálmok sikátora című filmje, mely akár még az Oscaron is labdába rúghat. Ettől is nagyobb várakozás övezi azonban Pinokkió-adaptációját, mely 2022 decemberében érkezik a Netflixre.

Del Toro még 2008-ban, egyik legnagyobb sikere, A faun labirintusa után két évvel jelentette be, hogy vászonra adaptálná Carlo Collodi 1883-as Pinokkió kalandjai című meseregényét. Igazi szenvedélyprojektjének tartotta a filmet, ugyanis mint elmondta, semmi nem volt rá olyan nagy hatással, mint Pinokkió története,

a saját változatának elkészítése pedig élete egyik legnagyobb álma.

2011-ben úgy tűnt, A fantasztikus Róka úr animációs rendezője, Mark Gustafson, valamint a sajátos gyerekkönyvei nyomán népszerű Gris Grimly közösen rendeznék a stop-motion technikával (képkockánként beállított és rögzített eljárás, amelyet később mozgóképpé dolgoznak össze) készülő mozit; aztán bejelentették, hogy a produceri feladatai mellett del Toro Grimly helyét átvéve a rendezői teendőket is vállalná. 2012-ben már néhány látványtervet is bemutattak, a 2013-14-re tervezett bemutatót azonban kénytelenek voltak lefújni, mert a projekt zsákutcába futott. 2017-ben aztán Patrick McHale (akit itthon legtöbben a Kalandra fel! című animációs sorozat alkotójaként ismerhetnek) bejelentette, hogy del Toróval együtt dolgoznak a forgatókönyvön. Pár hónappal később a rendező maga vallotta be: ha nem sikerül valahonnan 35 millió dollárt előteremteni, a film nem fog elkészülni. A segélykérésre sem nyílt meg azonban a stúdiók pénztárcája. Egy ponton az is felvetődött, hogy a stop-motion helyett az egyszerűbb és olcsóbb 2D-s animációval készítik el a mozit, de del Toro ragaszkodott az elképzeléseihez. Végül 2018-ban A víz érintésével letarolta a világot, és pár hónappal azután, hogy elnyerte vele a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb filmzene és legjobb látványtervezés Oscarját is, a Netflix jelezte, hogy kész finanszírozni a projektet.

A rendezői széket del Toro Mark Gustafsonnal osztotta meg, a szinkronhangokat pedig olyan sztárok biztosítják, mint Ewan McGregor, David Bradley, Cate Blanchett, John Turturro, Chritsoph Waltz vagy Tilda Swinton.

A klasszikus történetet legtöbben talán még mindig a Disney 1940-es feldolgozásából ismerik, pedig a fából lett fiú sztorijának jópáran nekifutottak a 2000-es években is: készült belőle tévémusical; borzalmas futurisztikus modernizáció; és egy fokkal ízlésesebb olasz animáció is. Roberto Benigni del Toróhoz hasonlóan szerelemprojektjeként tekintett a Pinokkióra: öt évvel azután, hogy Az élet széppel meghódította a világot és nem mellesleg elnyert egy Oscart, megrendezte a saját adaptációját, ami akkora bukás lett, hogy karrierje azóta se heverte ki a kudarcot. A groteszk adaptációt Benigni maga rendezte, és jó ötletnek tartotta, hogy 50 évesen a címszerepet is elvállalja. A borzalmas kritikák ellenére a színész-rendező neve ekkor még mindig olyan vonzerővel bírt, hogy Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscarra, de persze még a jelöltek közé se jutott be. Ez azonban nem vette el Benigni kedvét Pinokkiótól: színészként szerepet vállalt a 2011-es Pistachio – The Little Boy That Woodn’t című, már nevében is fájdalmas parafrázisban, majd a 2019-es Pinocchióban – ami azóta is utolsó szerepe – immár ő alakította Gepettót. Csak remélni tudjuk, del Toro kalandja a figurával jobban sül majd el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk