Történelmet írt Mijazaki Hajao legújabb animéje

Mikrofilm

Nagyot mentek múlt hétvégén a japán filmek: A fiú és a szürke gém mellett a hazai Godzilla is tarolt.

Lassan vége az évnek, de azért akad még pár nagy dobás a mozikban: a héten mutatják be például a Charlie és a csokigyár előzményfilmjét, a Timothée Chalamet-val felálló Wonkát. Az eredeti regény Roald Dahl műve, amelyből két sikeres adaptáció is született már: az 1971-esben Gene Wilder, míg a 2003-asban Johnny Depp alakította a rejtélyes csokigyárost. A Warner Bros. úgy döntött, nem ezeket remake-eli, inkább bemutatja, miből lett a cserebogár – az előzetes kritikák szerint mindez nem is sikerült rosszul. Ugyancsak kritikuskedvencnek ígérkezik a Vaskarom, Sean Durkin életrajzi filmje Kevin Von Erich pankrátorról, amelyben A mackóval végleg sztárrá váló Jeremy Allen White és Zack Efron villogtatják bicepszüket Erdélyi Mátyás kamerája előtt. Mindez hozzánk a tervek szerint sajnos csak februárban érkezik. Az év végi kötelező animációs film azonban még az amerikai bemutató előtt megjött hazánkba: a Migration itthon a politikai korrektség jegyében a Kacsalábon nevet kapta. Az Aquaman és az elveszett királyságról úgy tűnik, már saját stúdiója is lemondott – legalábbis az alig látszó reklámkampány és a folyamatosan elhalasztott bemutató ezt jelzi –, de lehet, az év végén végre csak bemutatják.

Mindezek előtt azonban meglehetősen csendes hetük volt az amerikai moziknak. Épp ezt használta ki két japán film, amelyek új stúdiófilmek hiányában remek eredményt tudtak elérni a kasszáknál. Az egyik Mijazaki Hajao utolsónak beharangozott filmje – ezt azóta ő maga cáfolta meg –, A fiú és a szürke gém. Az animációról a bemutatója pillanatáig gyakorlatilag semmit sem lehetett tudni, mindez a tudatos marketingkampány része volt. A japán premier után a filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, hatalmas sikerrel. A címe Genzaburō Yoshino 1937-es regényére utal, ami fel is tűnik benne, ám A fiú és a szürke gém nem annak adaptációja. A története egy fiúról szól, aki szülővárosában egy elhagyatott toronyra bukkan, annak varázslatos világát pedig egy beszélő szürke gémmel fedezi fel.

A film a múlt hétvégén az amerikai bevételi lista első helyén állt 12,8 millió dolláros eredménnyel; ez az első anime, ami valaha képes volt erre. Mijazaki Hajao előző filmje, a 2013-as A szél támad egész amerikai pályafutása alatt ennek kevesebb mint a felét, 5,2 milló dollárt szedett össze. A fiú és a szürke gém bevételei Japánban máris 85 milliónál járnak, így igazi kasszasikerről van szó. Valószínűleg csak napok kérdése, hogy ez váljon az animációs legenda legsikeresebb filmjévé Amerikában: az eddigi rekordot 15 millió dollárral a 2007-es Ponyo a tengerparti sziklán tartotta; a 2012-ben itt bemutatott Arrietty – Elvitte a manó 19,1 milliót kasszírozott, de ennek Mijazaki Hajao csak a forgatókönyvét jegyzi.

A fiú és a szürke gém hivatalosan január 4-én érkezik a magyar mozikba, néhány előzetes vetítésen azonban még idén elcsíphető.

Valóságos japán hétvégét tartottak a mozik a tengerentúlon: a bevételi lista harmadik helyén a Godzilla Minus One végzett, amely hét év óta az első hazai Godzilla-film. Rendezőjét, Takashi Yamakazit saját bevallása szerint az eredeti, 1954-es szörnymozi, vagy épp A cápa mellett épp Mijazaki Hajao animéi inspiráltak. A film a háború után romokban heverő Japánban játszódik, ahol feltűnik egy hatalmas, városromboló szörnyeteg, mely az atombombák miatt nőtt ilyen hatalmasra. Ez a 33. japán Godzilla-film, ezzel párhuzamosan azonban az amerikaiak is próbálkoznak a szörnnyel: az 1998-as, Roland Emmerich-féle mozi után a Legendary Pictures 2014-ben élesztette újjá Godzillát; a sorozat legutóbbi része, a Godzilla vs. King 2021-ben jött ki, jövőre pedig érkezik a Godzilla x Kong: The New Empire. Míg azonban az amerikai változatok csilliárdokba kerülnek, a japánok a Minus One-t mindössze 15 millió dollárból készítették, ami kevesebb, mint egy tegerentúli blockbuster marketingköltsége. Büdzséjének felét ráadásul máris visszahozta Amerikában: 8,3 millió dollárt gyűjtött össze. A The Hollywood Reporter szerint ez az első alkalom, hogy két japán film egyszerre szerepeljen az amerikai bevételi lista Top 5-jében.

Az anime és a szörnyfilm között második helyen a legújabb Az éhezők viadala-film, az Énekesmadarak és kígyók balladája végzett 9,4 millió dolláros eredménnyel. Taylor Swift világot letaroló dobása után egy újabb koncertfilm, Beyoncé Renaissance című zenés dokuja megy nagyot: egy héttel ezelőtt még vezette az uborkaszezont élő nézettségi listát, most 5 milliós eredménnyel a hatodik helyen végzett – számlálója azonban már 28 millió dollárnál jár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.