Újabb meglepő részletek derültek ki a Star Wars: Skywalker koráról

  • Szabó Ádám
  • 2019. május 26.

Mikrofilm

Abrams eredetileg ki akarta hagyni Carrie Fishert az új filmből, mert úgy gondolta, túl fájdalmas lenne a lánya számára…

Az eddig sem volt titok, hogy 2016-os halálát követően a Leiát alakító Carrie Fisher még egyszer, utoljára látható lesz a filmvásznon.

A Vanity Fair riportjából azonban újabb érdekességeket tudhatunk meg arról, hogyan birkóztak meg az alkotók a tragédiával. J.J. Abrams rendező hamar egyértelművé tette, hogy

nem akarja digitálisan életre kelteni Fishert,

és a szerep újra-castingja is teljességgel kizárt volt. Végül feltúrták a 2015-ös Az ébredő erő fel nem használt jeleneteit, amelyekben Leia is feltűnik, Abrams pedig ezek köré írt új jeleneteket és párbeszédeket. Persze minden mást is át kellett alakítani: a díszletnek, vagy a világításnak is tökéletesen passzolnia kellett a szinte már elfeledett jelenetekhez.

Új droid érkezik a Star Wars fináléjába: ő lesz a karácsonyi játékpiac legnagyobb slágere

Összeszedtünk mindent, amit a legújabb részről tudni lehet. Ahogy mi is hírt adtunk róla, nemrég debütált a The Rise Of Skywalker névre keresztelt kilencedik Star Wars-kaland első előzetese.

Az új trilógia első részében Connix hadnagy szerepében feltűnt Billie Lourd, Fisher lánya is – Abrams eredetileg ki szerette volna hagyni őt az új filmből, mert úgy gondolta, túl fájdalmas lenne számára olyan jeleneteket imitálni, melyekben az elhunyt édesanyjával szerepel.

Carrie Fisher az eredeti trilógiában

Carrie Fisher az eredeti trilógiában

 

 

Lourd azonban ragaszkodott hozzá, hogy még egyszer utoljára együtt lehessen a vásznon édesanyjával. Végül anya és lánya nem csupán egy filmben szerepelhet nek, de vannak jelenetek, ahol beszélgetnek és egymáshoz is érnek – maga Abrams is alig akarta elhinni, hogy a maga rejtélyes, spirituális módján még működött is a dolog.

Nem Carrie Fisher volt az egyetlen

veterán színész, akit pótolni kellett: április 30-án hunyt el a Chewbaccát alakító Peter Mayhew, aki utoljára épp Az ébredő erőben öltötte magára az ikonikus szőrös jelmezt. A Skywalker korában ugyanaz alakíthatja Chewit, aki Az utolsó Jedikben: az egykori finn profi kosaras, Joonas Suotamo.

Peter Mayhew, azaz Chewbacca

Peter Mayhew, azaz Chewbacca

 

Ő bevallotta, hogy mindig is ki akarta próbálni a színészetet, csak egyszerűen mindig túl magasnak találták. Most nem ez volt a baj. „Amikor először találkoztam Mayhew-val, azt mondta túl vékony vagyok” – idézte fel Suotamo. Mayhew aztán a szárnyai alá vette őt, és még egy egyhetes Vuki kiképzőtábort is rendezett számára, ahol beavatta a chewbaccaság rejtelmeibe. A segítségével Suotamo dublőrből szép lassan teljes jogú Chewivá vált – a futószalagon érkező folytatásoknak köszönhetően pedig két éven belül már harmadszor alakíthatja a szőrös figurát.

Sokak számára pedig épp ez okoz gondot:

hirtelen elárasztották a mozikat a Star Wars-filmek. 1977 és 2005 között George Lucas bábáskodása alatt hat epizód készült; a decemberben érkező Skywalker kora azonban már az ötödik mozi lesz öt éven belül.

Persze a Disney igyekezete is érthető: 4 milliárd dollárt fizettek a Lucasfilm-ért, amit persze busás profit társaságában szeretnének viszontlátni. Lassan azonban ők is rájönnek, hogy túltolták a biciklit: a tavalyi Solo: Egy Star Wars történet az első olyan kalanddá vált, mely pénzt vesztett; vagy legalábbis nem nyert eleget.

A már elindított projekteknél mégsem tapostak a fékre – így nemsokára érkezhet a Disney+-ra a Vasember-rendező Jon Favreau-tól a The Mandolarian című sorozat, és alakulóban van egy show a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andorról is. Más téren azonban visszafogták magukat: a következő Star Wars trilógia csak 2022 karácsonyán érkezik, az epizódok pedig várhatóan évente követik egymást. Az alkotók nem mások, a Trónok harca írópárosa, David Benioff s D. B. Weiss – akik azonban a sorozat utolsó évada miatt eléggé a rajongók bögyében vannak, így a döntést a többség inkább szkeptikusan fogadta.

Ami viszont a magyar mozikba december 20-án érkező Star Wars: Skywalker korát illeti, a Vanity Fair tudósítója igyekszik mindenkit megnyugtatni: J.J. Abramsnál jó kezekbe került a projekt. Egyrészt olyan, elismert sztárok érkeztek az új epizódba, mint a Foglalkozásuk: amerikai című sorozat főhősnője, Keri Russel; vagy az idén a Megbocsátasz valaha? c. darabért Oscarra jelölt Richard E. Grant.

Másrészt pedig a rendező ismert precizitásáról és maximalizmusáról. A jordániai Rum vadi lakatlan területén például egy komplett kis filmes várost húztak fel a jordán hadsereg és az uralkodói család segítségével – Abrams ugyanis most is úgy járt el, mint Az ébredő erő esetében: az eredeti trilógiához hasonlóan igyekezett a lehető legkevesebb számítógépes trükköt alkalmazni. Ami Az új reménynek és George Lucasnak a Tatooine-t alakító Tunézia, az a Skywalker korának Jordánia.

Ez a fajta eltökéltség még a szereplőket is meglepte

– a Poe Dameront alakító Oscar Isaac például felidézte, hogy amikor megérkezett a forgatási helyszínre, épp egy hatalmas zöld hátteret húztak fel a sivatag közepére. Megkérdezte a rendezőt, mégis mi a fenét keresnek ott, ha úgyis CGI-t használtak, mire Abrams azt felelte: számítógéppel soha nem lehet leutánozni azt, amikor a napfény találkozik a homokkal.

Reméljük, a tökéletes por-fény arányon kívül a történetre és a karakterekre is elég idő jutott.

Figyelmébe ajánljuk