Megérkezett Keanu Reeves, és letarolta a világot

  • Szabó Ádám
  • 2019. május 27.

Mikrofilm

John Wicknek legközelebb Akirát kell kinyírnia.

A Bosszúállók befejező része már bemutatása előtt rekordokat döntött, majd a premier után tovább folytatta a csúcsdöntögetést. Miután átlépte a Titanic bevételi számait is – amihez maga James Cameron is gratulált –, mindenki biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, hogy legyőzze az Avatart is és minden idők legtöbb pénzt hozó filmjévé váljon.

Sokáig úgy tűnt, még a lassan beinduló nyári blockbuster-áradat sem fog ki Vasemberéken: a Pikachu, a detektív is képtelen volt megverni őket a kasszáknál.

Aztán megérkezett a hallgatag Keanu Reeves,

és egy csapásra végett vetett a szuperhősök uralmának – ma már a John Wick 3 az amerikai mozik legjobban menő filmje. Innen kínkeserves lesz talpon maradni a Bosszúállóknak a pénztáraknál, pedig már csak alig több mint 150 millió dollár hiányozna, hogy beérjék az Avatart. Így jár az, aki nem számol egy kutyabarát bérgyilkossal.

A John Wick sikere mindenkit meglepett: 30 millió dollár körüli bemutatkozást vártak tőle, ehhez képest bőven 50 millió felett hozott. A széria soha nem számított akkora box office-szánzációnak, mint az Elrabolva, vagy a Bourne-trilógia. A 2014-ben bemutatott első rész jó kritikák és nézői visszajelzések mellett, ha nem is kiemelkedően, de tisztességesen teljesített: 20 milliós költségvetéséhez képest 88 millió dolláros nemzetközi bevételt ért el.

Egy stúdiófilmnél ez általában kevés az üdvösséghez, a John Wicket azonban elsősorban Keanu Reevesnek, na meg az old school akciójeleneteknek köszönhetően egyfajta kultstátusz kezdte körüllengeni. A pozitív visszajelzések és az egyre inkább szárnyra kelő jó hírnév hatására a Lionsgate végül berendelte a folytatást.

A 2017-ben mozikba érkezett John Wick: 2. úgynevezett breakout sequel. A Sikoly 2-höz, A tökéletes hang 2-höz, vagy magyar viszonylatban az Üvegtigris folytatásához hasonlóan bevételi szempontból egyszerűen lemosta az elődjét. Ugyan kétszer annyiból készült, mint az első rész, de a siker is duplázódott: 171 millió dollárt szedett össze.

A harmadik epizód viszont még ezt is képes volt überelni,

jelezve, hogy a B-filmes kikacsintásnak induló sorozat végleg blockbusterré vált: 87,5 százalékkal nagyobb nyitányt futott, mint a második rész.

false

Vannak ugyan filmek, amelyek egy gyengébb folytatás után a harmadik epizódra térnek magukhoz (Kémkölykök, Horrorra akadva); olyanok is, ahol a második rész kiemelkedő bevételeit a következő epizód már alig tudja tetőzni (Sikoly, A sötét lovag); és olyan is, ahol az emelkedés szép és folyamatos (a sorozat közepénél megtáltosodó Halálos iramban, A gyűrűk ura, Thor) – ekkora emelkedés azonban ritka.

Sok mindennek kellett klappolnia, hogy a John Wick szenzációvá váljon: a Bosszúállókat már mindenki látta, aki akarta – sőt, az is, aki nem –, a horrorok és vígjátékok mellett pedig még mindig a bérgyilkos-sztori számított a legszalonképesebb kikapcsolódásnak a mozikban.

Ráadásul Chad Stahelski filmje azt a régi típusú akcióorgiát ígéri, aminek Thor vagy Godzilla bárhogy próbálkozik, mindig csak a pixeles utóérzése marad. A John Wick reneszánszának kulcsa mégis egyetlen névvel összefoglalható: Keanu Reeves.

A '90-es évek faarcú akcióhőse

a mai, ironikus-kikacsintós posztmodern rajongói kultúra legünnepeltebb sztárjává vált – míg három évtizede azért kárhoztatták a színészt, mert ugyanúgy viselkedik a vásznon egy szerelmi jelenetben, mint amikor életveszélyben van, ma épp ezért számít menőnek. Mert akárhogy változnak az idők, ő, akárcsak Nicholas Cage, ugyanaz maradt – ma pedig, amikor a mozin és azon kívül is alig akadnak biztos pontok az ember életében, ez is elég.

Amikor Reeves nemrég Twitterén bejelentette, hogy folytatódik az ikonikus Bill és Ted sorozat, az internet megőrült. Megérkezett az új Netflixes romkom, az Always Be My Maybe trailere, ami alapján a film pont olyan lesz, mint a műfajban kifejezetten erős szolgáltató többi hasonszőrű filmje a közelmúltból – mellékszereplőként azonban feltűnt az előzetesben Keanu, és most már ez a platform egyik legjobban várt újdonsága.

Régi kedvenceink megöregedtek, megcsúnyultak, nyugdíjba mentek és nemsokára fűbe harapnak

Jönnek és mindent visznek az örökségfilmek. Néhány napja Keanu Reeves és Alex Winter egy Twitteren közzétett videóban jelentették be, hogy hamarosan folytatódik az idén harminc éves kultikus filmsorozatuk, a Bill és Ted. Nemcsak a főszereplők, de William Sadler is látható lesz majd a Kaszás szerepében - vagyis teljes lesz a csapat.

Egy Twitteres felhasználó megosztott egy kedves sztorit a színészről, ami szerint Reeves csak azért vett egy jégkrémet az egyik moziban, hogy a blokkra ráfirkanthassa aláírását a rajongójának – a sztárról szóló vicces, menő és aranyos sztorik ezután elárasztották a közösségi médiát.

A Keanu-őrület, na meg a John Wick 3 bevételeit látva persze a stúdió is azonnal lépett: bejelentették, hogy 2021-ben érkezik a bérgyilkos-saga negyedik felvonása. A premier-dátum épp egybeesik a Thor: Ragnarök rendezőjétől, Taika Waitititől érkező, régóta várt Akira-feldolgozással. Az eredeti, 1988-as anime műfaja egyik legismertebb és legsikeresebb darabja – de mint láthatjuk, John Wicket sem kell félteni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?