Visszhang: film

Uncle Frank

  • SzSz
  • 2021. május 5.

Mikrofilm

Alan Ball visszafogott drámájának majd’ minden képkockáján az emlékeket is megszínező, líraian hanyatló nap uralkodik.

Ilyen hosszan kitartott naplementét még nem is láttunk: ott fénylik, amikor egy születésnap alkalmából a család apraja-nagyja összegyűlik a dél-kaliforniai kisvárosban, a háttérben hunyorog, amikor a flashbackek rávilágítanak, miért vált számkivetetté a famíliában a különc Frank bácsi, végül a záróképet is az festi aranysárgára.

Ami mindezek között történik, az egyszerre könnyed semmiség és fajsúlyos dráma – a film mindkét minőségében jól teljesít.

Beth a család nőtagjával ellentétben többre vágyik, mint korai házasság és bőséges gyermekáldás, ezért követi a New Yorkban élő, irodalmat oktató bácsikáját az egyetemre. Egy új világ tárul fel előtte, amely bár kissé közhelyes, ám felettébb hangulatos: a bigott vidéki miliő után nemcsak ő változik meg a szabados és liberális nagyvárosban, de Frank bácsi valódi arcát, és eddig eltitkolt barátját is megismeri. Egy haláleset miatt azonban kénytelenek mindketten visszatérni szülőhelyükre, és szembesülni a két környezet közötti ellentétekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!