Visszhang: film

Uncle Frank

  • SzSz
  • 2021. május 5.

Mikrofilm

Alan Ball visszafogott drámájának majd’ minden képkockáján az emlékeket is megszínező, líraian hanyatló nap uralkodik.

Ilyen hosszan kitartott naplementét még nem is láttunk: ott fénylik, amikor egy születésnap alkalmából a család apraja-nagyja összegyűlik a dél-kaliforniai kisvárosban, a háttérben hunyorog, amikor a flashbackek rávilágítanak, miért vált számkivetetté a famíliában a különc Frank bácsi, végül a záróképet is az festi aranysárgára.

Ami mindezek között történik, az egyszerre könnyed semmiség és fajsúlyos dráma – a film mindkét minőségében jól teljesít.

Beth a család nőtagjával ellentétben többre vágyik, mint korai házasság és bőséges gyermekáldás, ezért követi a New Yorkban élő, irodalmat oktató bácsikáját az egyetemre. Egy új világ tárul fel előtte, amely bár kissé közhelyes, ám felettébb hangulatos: a bigott vidéki miliő után nemcsak ő változik meg a szabados és liberális nagyvárosban, de Frank bácsi valódi arcát, és eddig eltitkolt barátját is megismeri. Egy haláleset miatt azonban kénytelenek mindketten visszatérni szülőhelyükre, és szembesülni a két környezet közötti ellentétekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?