Tartalom

MaNcs 33. évf. 18. sz. (2021-05-06)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tüntető tömeg

Van a kosztümös filmeknek egy visszatérő jelenete: a palota ablakából egy jól táplált főúr az utcán összeverődött nincstelenek közé szór egy zacskónyi aprópénzt, a szerencsétlenek meg egymást lökdösve-taszigálva kapkodják össze a garasokat a porból.

A szerk.

A szerk.

Az Orbán-felár

Bár az április 30-i határidőn már túl vagyunk, lapzártánkkor (kedd délután) a magyar kormány még nem nyújtotta be az ország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét az Európai Bizottságnak.

Publicisztika

Laczó Ferenc

Publicisztika

A lehatárolás hasznai

Okszerű-e pontosítani az antiszemitizmus definícióján?

Kovács András A jelfogó dilemmája – Okos-e változtatni az antiszemitizmus definícióján? című írásában (Magyar Narancs, 2021. április 21.) érdemben foglalkozik a közelmúltban napvilágot látott és időközben már magyarul is olvasható Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról (angol rövidítése: JDA) című dokumentummal (Mérce, 2021. április 20.).

Szél Dávid

Publicisztika

Szégyen és irigység

Hogyan beszéljünk a pénzről gyerekekkel?

Van az Emil és a detektívek című ifjúsági regényben egy párbeszédrészlet, amely a felnőtteknek is sokat mondhat.

Egotrip
Olvasói levelek
Belpol

Interjú

Belpol

„Mintha a személyes vagyona lenne”

Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter az egyetemek elbitorlásáról

A „felsőoktatás átalakítása” és a „modellváltás” kifejezések fedezékében a kormány az egyetemek közel háromnegyedét vagyonkezelő közalapítványokba szervezte ki. A kormány által kinevezett ötfős kuratóriumok örökre teljhatalmat kaptak. Ez önmagában választási csalásnak is tekinthető, de egy következő kormány mégsem lesz gúzsba kötve, állítja Magyar Bálint.

Továbbra is Palkovics László tartja kézben a kutatási pályázatokat

Belpol

Nem eresztik

Tavaly jókora botrány kerekedett abból, hogy az innovációs minisztérium belenyúlt az OTKA-pályázatok elbírálásába. Aztán úgy tűnt, az OTKA visszakerülhet az Akadémiához, de ebből nem lett semmi. A vitatott tudománymetriai értékelési módszert is megtartották.

Varga-Damm Andrea színes politikai pályája

Belpol

Zavart, repült

Facebook-oldalát 48 ezer ember kedveli. Az első Orbán-kormány idején az Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, a második Orbán-kormánynál a Honvédelmi Minisztériumban főtanácsadó. Volt jobbikos, a múlt év óta független országgyűlési képviselő.

Telekomunikációs gigászt épít a NER

Belpol

Add ide a Digit!

Agresszív terjeszkedéssel nyitott Magyarországon a román–holland hátterű szolgáltató, ám idővel elfogyott körülötte a levegő. A kiutat egy gáláns ajánlat jelentette a számukra.

A budavári műemlék lakások privatizálása

Belpol

Akciós áron

Egy fideszes törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a budai Vár műemléki védettség alatt álló, jelenleg önkormányzati tulajdonú lakásait bérlőik megvásárolhassák a piaci érték töredékéért. A kerület polgármestere a nemzeti örökség elherdálásától és befektetői körök megjelenésétől tart.

Zene

Interjú

Zene

„Összepasszol minden betű”

Erdődi Katalin kurátor; Annus Réka énekes, zenetanár, Kozjár Pálné Marika és unokája, Kozjár Bernadett – a Kartali Asszonykórus tagjai

Feléleszthető-e a népdalok egykori hírvivő funkciója? Az OFF-Biennále egyik izgalmas projektjében aktuális témákat feszegető népdalok szólnak.

Lemez

Zene

Ellenfél nélkül

Rolling Stones: Sticky Fingers

Ötven éve jelent meg a zenekar legjobb albuma minden idők egyik legjobb borítójával.

Visszhang: lemez

Zene

Hilary Hahn: Paris

Lehet egy város a zenetörténet alakítója? Meghatározhatja a hely atmoszférája a dalok, szonáták, szimfóniák hangulatát, kifejezésmódját?

Visszhang: lemez

Zene

Leon Vynehall: Rare, For­ever

A brit elektronikus tánczene egyik legkarakteresebb alkotója (eredeti nevén: Topp Thomas Oliver) három év után immár a második, izgalmasan sokszínű lemezét készítette el a Ninja Tune kiadónál.

Színház

Interjú

Színház

„Egy-két napig idegen”

Geréb Zsófia rendező

Budapesten prózai, Berlinben operarendezői szakon szerzett diplomát, azóta pedig felváltva dolgozik a két országban. Digitalizációról és koronavírusról, kellemetlen színházról és barokk operákról beszélgettünk, és szóba került az SZFE ügye is.

Színház

Színház

Szabadság, egyenlőség, testv…

Schiller: Don Carlos

Nagy Péter István rendezővel és állandó dramaturg alkotótársával, Sándor Júliával egy generációba tartozunk. Ez egy színházi kritika szempontjából többnyire érdektelen információ, ám ezúttal mégis van értelme elmondani, hiszen a rendszerváltás környékén születettek politikával kapcsolatos alapvető tapasztalata az, amit az előadásban látunk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kinek az emlékei?

Hermann Ildi: szerint a világ

A kiállítást nézve az lehet a benyomásunk, hogy a fotográfus a múlthoz fűződő viszonyunkat, annak különböző rétegeit a fotográfia dokumentatív jellegének változásaival összefüggésben, karakteres példákon, személyes történeteken keresztül tette próbára viszonylag rövid, de annál tartalmasabb munkássága során.

Visszhang: kiállítás

Képzőművészet

Parafrázisok

Nem előzmények nélküli az, hogy a pesti vásárcsarnokokban (vagy előttük) képzőművészeti alkotások jelennek meg.

Sorköz
Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/18.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Sport

Interjú

Sport

„Megjelentek a politikai szereplők”

Szegedi Péter szociológus, sporttörténész a régi magyar foci gazdasági hátteréről

A magyar futball hőskorában sokszor olyan sikeres nagyvállalkozók álltak a klubok mögött, akiknek passzió volt a jó foci finanszírozása. Már ameddig hagyták nekik.

Lokál

Budapest és a tornyok

Lokál

Nem ilyennek álmodtuk

A Kopaszi-gátnál épülő, 120 méter magas, 28 emeletes Mol-toronyház nyomán – bár ez az építkezést már nem befolyásolja – újra fellángolt a teoretikus vita: kell-e felhőkarcoló Budapestre. A főváros sziluettjébe hasító tornyok és toronyházak vágya korábban sem csak a mohó ingatlanberuházók ideája volt, mégsem véletlen, hogy a számos terv közül alig valósult meg valami.

Lélek

Vízi búcsú: temetések a Dunán, a Tiszán

Lélek

Szórni semmiképpen!

Magyarországon szabad folyóba temetni, de a parton síremléket állítani nem. A temetkezési cégek vállalnak vízi búcsúztatást, de olykor a szűk családi kör oldja meg, nem mindig a kívánt eredménnyel.

Gasztro
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

A szükséges kuriózum

Balassa Péter, Fodor Anna – Cirko Film

A művészfilmek aranykoráról régóta csak a történelemkönyvekben olvashatunk, és a sajtóban nemhogy egy mozi bezárása, de egy új európai filmbemutató sem hír már. A Cirko-Gejzír mozi és az ott bemutatott filmeket forgalmazó Cirko Film vezetői távolról sem látják reménytelennek az artmozik helyzetét. Épp ellenkezőleg!

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Ideális áldozatok

Ryan White: A kivégzőosztag

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un féltestvére 2017-ben lett merénylet áldozata, fényes nappal, Kuala Lumpur nemzetközi repülőterén.

Visszhang: film

Mikrofilm

Uncle Frank

Alan Ball visszafogott drámájának majd’ minden képkockáján az emlékeket is megszínező, líraian hanyatló nap uralkodik.

Visszhang: film

Mikrofilm

Ammonite

A két évszázaddal ezelőtt élt Mary Anning őslénykutató valóságos alakja csak ürügy, hogy egy ugyancsak Mary Anningnak nevezett, szintúgy őslénykutató nő merőben fiktív leszbikus szerelmének történetén keresztül az ember belső szabadságának elemi igényéről szóljon Francis Lee író-rendező.

Visszhang: film

Mikrofilm

Városi cowboy

Ez nem az a Városi cowboy, amelyben Travolta megüli a mechanikus rodeóbikát, hanem egy vadiúj cowboyos film Philadelphia feketék lakta negyedéből, ahol a szegények űzik a gazdagok sportját: lepusztult istállóikban leselejtezett lovak várják, hogy felpattanjanak rájuk.