„Forradalmat csinálni márpedig lehetséges” – Üzenték az SZFE hallgatói Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Nagytotál

Elkezdődtek a beszédek az Urániánál.

„Ne féljetek kiállni a szabad egyetemekért, szerveződjetek, cselekedjetek” – erre szólították fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 1956-os megemlékezésének hallgatói, szónokai az egyetemistákat.

false

 

Németh Dániel

Az Uránia előtt pontosan negyed hétkor Beethoven Egmond-nyitánának hangjaival kezdődő demonstráción először az SZFE ötödéves rendező-hallgatója, Vilmos Noémi beszélt; szavait egyenesen Orbán Viktorhoz intézte „tisztelt miniszterelnök úr!” megszólítással. Beszédét többször is hosszas taps szakította meg; „Magyarország nem teljesít valami jól”, mondta, illetve azt üzente a kormányfőnek, hogy „forradalmat csinálni márpedig lehetséges”. A Rákóczi utat az Urániától az Astoriáig betöltő tömegre célozva azt mondta beszéde végén, „ahogy elnézem a Nemzeti Együttműködés Rendszere megteremtődött”.

false

 

Németh Dániel

A színművészetis diák után a Titkos Egyetem két képviselője, egy bölcsész és egy képzőművészetis diák beszélt. Azt üzenték az egyetemistáknak, szerveződjenek és cselekedjenek, ne féljenek kiállni a szabad egyetemért, mert modelválltás mindenkit el fog érni, és a felsőoktatási intézmények környékén a kormányhoz kötődő gazdasági-pénzügyi körök megjelenése a korrupció melegágyát jelenti, ami forráskivonással jár.

false

 

Németh Dániel

 

A megemlékezés második részében, az SZFE-s diákok 1956-ról szóló műsorát követően különböző szakmák, területek képviselői szólaltak fel, akik valamennyien kiálltak a színművészetis hallgatók mellett. Nagy Erzsébet (PDSZ) arra figyelmeztetett, hogy ami az SZFE-vel történik, megtörtént az összes területtel, ami a kormány látókörébe került. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy fogalmazott, „ahogy a hatalom berúgta az SZFE kapuját, az erőszak, ami ellen mindenkinek tiltakoznia kell”. Az egészségügyi dolgozók nevében Skaliczki Andrea orvos és Koós Ágnes műtős-szakasszisztens beszélt a jelenlévőkhöz, bírálva a nemrég elfogadott, egészsgéügyi jogviszonyról szóló törvényt.

Végül, az egyre inkább kormányellenes demonstrációvá váló esemény záróakkordjaként a Free Roma Group adta elő az SZFE-hallgatók Tikos Egyetem című dalát, amelyet Horváth Aladár, aki a Civil Roma Parlament nevében emlékezett meg 1956-ról, „a szabadság himnuszának” nevezett. Mielőtt a megemlékezés a himnusszal véget ért volna, Vilmos Noémi közölte az egybegyűltekkel, az SZFE hallgatói továbbra is kiállnak egyetemük függetlenségéért.

Több ezren vonulnak a SZFE szabadságáért

A színmű hallgató Megemlékezés '56 címen demonstrációt szerveztek október 23-ára. A tömeg a Műegyetemtől indul és egészen az Urániáig vonul. Cikkünk frissül. Fél öt óra után néhány perccel kezdődött az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által szervezett 1956-os megemlékezés, amelynek elején a Műegyetem rakparton gyülekező tömegnek Fullajtár Andrea színésznő szavalta el a Nemzeti dalt.

Figyelmébe ajánljuk