Menekülteket segítő hajóskapitány a Narancsnak: „Nem nézhetjük tétlenül”

  • B. Simon Krisztián
  • 2019. augusztus 30.

Nagytotál

Legalább ötezer embert mentett ki a Földközi-tengerből, de Olaszországban emiatt bűnözőnek tekintik.
false

 

Fotó: Lisa Hoffmann/Sea-Watch

A biológus végzettségű Pia Klemp a Jugend Rettet civilszervezet Iuventa nevű hajójának kapitányaként kezdett életeket menteni a Földközi-tengeren. Ezt 2017 augusztusában foglalták le az olasz hatóságok. Ráadásul eljárást is indítottak a Iuventa egykori legénysége ellen. Ha bűnösnek találják őket „az illegális migráció támogatásában”, akár húsz év börtönt, és megmentett menekültenként 15 ezer euró büntetést is kiróhatnak rájuk. Ha Klemp akár csak egyetlen további nem uniós állampolgár életét is megmenti a tengeren, azonnal letartóztathatják Olaszországban.

false

A friss Narancsban az életmentés kihívásairól, és a politika csődjéről beszélgettünk vele. Ízelítő:

Magyar Narancs: Mi hajtja, amikor mentőakciókra indul?

Pia Klemp: A szolidaritás, az a gondolat, hogy nem kényszeríthetünk embereket ilyen helyzetbe. Nem nézhetjük tétlenül, hogy elviselhetetlen körülményeket idézünk elő a hazájukban, majd nem tesszük lehetővé nekik, hogy biztonságos és legális útvonalakon Európába jussanak. 
A borzalmas embercsempészek kénye-kedvére hagyjuk őket. Én személy szerint nem vagyok humanitárius alkat, nem segítőként tekintek magamra, hanem próbálom egyenrangú félként kezelni a menekülőket. Nem is tekintem őket áldozatoknak. Vagyis annyiban mindenképpen áldozatok, hogy ki vannak téve mindannak a szenvedésnek, ami ide vezette őket. De közben ezek az emberek – ha nem is tudnak róla – mind aktivisták. Hiszen minden esélytelenség és minden nyomás ellenére élnek a szabad mozgás jogával, és harcolnak azért, hogy ne ragadjanak bele abba a szörnyű helyzetbe, amelybe belekényszerítették őket. (…)

false

 

Fotó: Lisa Hoffmann/Sea-Watch

false

 

Fotó: Lisa Hoffmann/Sea-Watch

false

 

Fotó: Lisa Hoffmann/Sea-Watch

Keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk