Narancsblog

A dühös kismalac sírva könyörög a receptért: Orbán Viktor nem írta alá Lech Wałęsa üdvözlőkártyáját

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 30., 17:09
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bosszúálló, kicsinyes, de legalább nagyon piti. Viszont nem csak ez a baj vele.

Lech Wałęsa a mai lengyel szabadság kivívásának legnagyobb hőse. S így van ez akkor is, ha nevezett rendszerváltozás utáni szerepe, beleértve a Lengyelország elnökeként eltöltött időt, nem mondható teljesen makulátlannak. Politikája vitatható, cselekedetei nem különben azok – ezt nagyjából mindegyik politikusról elmondhatjuk. Azt, hogy szabadsághősök lennének, nagyon kevesükről, ha igazán őszinték akarunk lenni, Magyarországon sem rohangálnak ilyenek tömegével az aktív politikusok között.

Lech Wałęsa most 75 éves, eljött a köszöntésének ideje. Nem tett másként az Európai Unió sem. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Wałęsa honfitársa ki is adott egy bekeretezett üdvözlőkártyát, amelyen az uniós tagállamok vezetői köszöntik születésnapján a lengyel politikust. A dokumentum, mint azt már tudjuk, csonka maradt: Orbán és a jelenlegi lengyel miniszterelnök (tegye fel a kezét, aki séróból vágja a nevét), Mateusz Morawiecki nem írták alá. A gesztusra számos magyarázat létezik, s egyik elfogadhatatlanabb a másiknál.

Morawiecki miniszterelnök nyilvánvalóan Jarosław Kaczyński kesztyűs bábja, s mint ilyen, Lech Wałęsa pillanatnyi politikai ellenfele – nem mintha az idős exelnök olyan irtó sok vizet zavarna napjaink lengyel belpolitikájában. Még kevesebbet igazít a világpolitika folyásán. Így első körben úgy is értelmezhető Orbán taracksága, hogy csupán lecsatlakozott félkegyelmű lengyel szövetségéhez, mert annyira rosszul áll a szénája, hogy az elkövetkező időben számos alkalommal lesz majd szüksége hasonló viszontszívességekre tőlük. Továbbá így van ez akkor is, ha a gesztus legalább annyira ment Tusk, mint Wałęsa ellen – mit tesz isten, ő is a jelenlegi lengyel kormány (és persze Orbán) politikai ellenfele. Ugyanakkor Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor nézőpontjából az egész Európai Unió kompletten politikai ellenfél – s még ha csak politikai. Még ha csak ellenfél. Tehát a gesztus szólhat ennek a ténynek is. Ünnepeljen veletek, aki olyan, mint ti vagytok!

Érdekes módon e szikár gyakorlatias lehetőségeknél, ha bármennyire valósak is, fontosabb és pontosabb most a szimbolikus megfejtés.

Orbán ezzel ütötte rá a pecsétet jelenkori pedigréjére – nem is tehetett mást. Ma már Orbán Viktor Václav Havel köszöntését sem írná alá. Gondoljunk csak bele, Lech Wałęsa is bírálta már erősen Orbán politikáját, dehogy politika ez, a viselt dolgait bírálta. Szóval gondoljunk bele, mit szólna a dolgaihoz Václav Havel? Orbánnak már sem oka, sem méltósága nincs ahhoz, hogy Wałęsa köszöntőjét aláírja. Orbán szabadsághőse már rég Dózsa László, egy hazugság. Majd az ő Kossuth- vagy tökmindegy, milyen elismerését írja alá. Jogosan.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 30., 17:09
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Kovacs
  2018. október 01., hétfő 11:17
  Persze, márcsak azt tudja írni is, hogy Jó napot kívánok. Orbán Viktor vagyok. Ennyi hely pedig nem volt az üdvözlőlapon. Walęsa pedig nem tudta volna, hogy ki az a Miszter Jó Napot. Az Orbánviktorvagyok országból.
 2. 8
  naki
  2018. október 01., hétfő 07:27
  lehet, hogy nem tud írni helyesen, mint Mitt Spál
 3. 7
  jhamori
  2018. október 01., hétfő 04:57
  Egy paraszt. Nem a földművelő verzióból...
 4. 6
  szegedi789
  2018. szeptember 30., 22:38
  Emlékszünk még Göncz Árpád temetésére, ahogy a gyászoló tömeg elhúzódott OV-től, és mekkora (szimbolikus) üres terület alakult ki körülötte???
  Most persze örömtelibb az alaphelyzet, de LW és GÁ is annak a demokratikus világnak volt a megbecsült tagja, amelynek bomlasztása most egyenlő OV politikai létének a meghosszabbításával...
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. szeptember 30., 22:19
  Ha az európai értékek legfőbb őre minden villanyszerelőt meg Nobel-békedíjast felköszöntene a születésnapján, akkor nem jutna ideje a barátaira.
  Walęsa magára vessen, miért nem született ex-szovjet nomád diktátornak.
 6. 4
  Pasinszki
  2018. szeptember 30., 22:18
  Walesa egy szabadságharcos, az Orbusconi meg épp mások szabadságát csonkítja. A Walesa nyilván örül, hogy nem kell nézegetnie egy ilyen imposztor aláírását.
 7. 3
  szegedi789
  2018. szeptember 30., 22:06
  Azeri külügyér meg most kapott plecsnit...
 8. 2
  szegedi789
  2018. szeptember 30., 22:03
  És akkor megint. Azért se. Mert ez egy komoly politikai győzelem részéről ! Ha meghívták volna (már évek óta nem hívják senkihez, sehova), akkor megette volna a torta kétharmadát, az MTI lehozta volna a teli szájú státuszférfit. és bónuszként elfújta volna a vendéglátó orra előtt a gyertyákat. Mert európai értékek, meg az ember fiának volt gyerekszobája, illetve keresztény értékek, satöbbi, satöbbi. Ez a nem aláírás olyan trumpos. Bi-bi-bíííí, oszt' jónapot ! Nem kanyarintom alá a becses nevem... (Holnapi megmagyarázatot várom, kiemelten LW ócsárlása érdekel.) Mert csak, a csak mert. Egy releváns mondatot sem kapsz népecske !

  Mondjuk az orbáni életút mitologikus elbeszélése furán néz majd ki, ezek a "kilencvenesek" t.képpen csakis OV-t jelentik majd. Mafgányos hőstörténet. Mert mi is történt , míg Kerényi Imre, Fekete György, Jókai Anna vagy Bencsik András fénykorát élte '70-80-as években (is) ??????

  Mi történt Lengyelországban ?

  Valószínűleg bizonyos tisztább,önkritikusabb pillanatokban azért feldereng, hogy LW ('89 utáni fiaskói dacára) még így is világtörténeti szereplő, míg a nemzet örökös min.elnöke, hát, ööö, miként fejezzük ki magunkat,. ööö......................... ööööööööö
 9. 1
  rworse
  2018. szeptember 30., 21:03
  A lengyelek és a magyarok stabilan vezetik ki magukat Európából. Orbán ezt még hangoztatja is - amellett, hogy az ilyen kis gesztusaiban is mindennap benne van.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog