Narancsblog

A Magyar Időkben a trockizmus terjesztésével vádolják Baán Lászlót, amiért Frida Kahlo-kiállítást hozatott Budapestre

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 14., 16:08
kommentek
20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy tűnik, tényleg megkezdődött a hatalmi kultúrharc a NER-ben.

Egy ideje már egyáltalán nem hat újdonságként, hogy a Magyar Idők elkezdett valamiféle kultúrharcnak nevezett hadjáratot a jobboldalhoz sorolt kulturális szereplők ellen. Kezdődött az egész azzal, hogy áprilisban elindult egy sorozat a kormánylapban, Kinek a kulturális diktatúrája? címmel, amit a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks főszerkesztője, Szakács Árpád jegyzett. Ezekben az írásokban egyrészt a baloldalinak nevezett művészeket támadta a szerző, de megkapták a magukét a jobboldalhoz sorolt, a Fidesz-kormány által kinevezett szereplők is.

 • Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója például azért, mert a múzeumában „tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók. És Prőhle úr fizeti a számlát, természetesen nem a saját zsebéből, hanem a magyar adófizetők pénzéből”.
 • Az MTI, amiért beszámol a „balliberális” művészek munkájáról.
 • Majd jött egy publicisztika a lapban, amelyben N. Horváth Zsófia nevű szerző ment neki Ókovács Szilveszternek, amiért a Billy Elliot színpadra került az Erkel Színházban. A darabbal az volt a szerző problémája, hogy szerinte az a homoszexualitást terjeszti. A totális hülyeségre Ókovács válaszolt, aztán a második cikkében már magyarázkodni is kezdett az Operaház igazgatója.

Ezek után nehéz volna bármin is meglepődni, ami a kormánylap cikksorozatában előkerül, de amikor ma délben elolvastuk Nyáry Krisztián a friss Magyar Időkről szóló Facebook-bejegyzését, nehezen akartunk hinni a szemünknek:

A mai kormánylapban tényleg ott vannak azok a cikkek, amelyekben a fentieket írják. Az egyik például a Szakács-sorozat tizedik darabja, amelyet ezzel a borítóképpel sikerült a lap online munkatársainak kitenniük:

false

De az egészen döbbenetes még csak nem is a borítókép, hanem hogy a szerzőnek a pár flekknyi írásban sikerül tulajdonképpen majdnem minden múzeumot felnyomnia:

 • Prőhle Gergely ismét megkapja a magáét,
 • a Kassák Múzeum sem marad ki, mert itt „a véres Tanácsköztársaságot mentegető, történelemhamisító tárlatot rendeztek a magyar állam finanszírozásával”,
 • lesújt a szerző a Knoll Galériára,
 • ahogy a Ludwig Múzeumra is, „ahol csodálatos áthallásokkal mutatták be és aktualizálták a véres ukrajnai polgárháború művészeti hátterét”,
 • a korábban a MODEM-et és a Műcsarnokot igazgató Gulyás Gábort azért állítják pellengérre, mert a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezetője kiállt Ókovács Szilveszter és Prőhle Gergely mellett, valamint úgy terjeszkedik, mint „kaszáspók a lucernásban”,
 • majd az írás legvégén el is érkezünk a tetőponthoz, ekkor egyszerre sújt le a mű Frida Kahlóra és a Szépművészeti Múzeum igazgatójára, a Habony Árpáddal is barátságot ápoló Baán Lászlóra. A szerző felhánytorgatja, hogy a mexikói festő hitt a kommunizmusban, majd másodjára már simán lekommunistázza őt a lap publicistája. („A Frida Kahlo-kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozatta Budapestre, amivel nincs esztétikai problémánk, ha már egyszer ilyen nagy a baloldali forradalmi hangulat a magyar fővárosban. A mexikói kommunista művésznő megismertetését alapos bemelegítéssel indították el még tavaly, különféle rendezvényeket szervezve.”)

Minderre persze lehetne mondani, hogy már-már fájóan vicces, meg hogy legalább nem lesz unalmas a nyár, mert zajlik ez a kultúrharc, csakhogy nehéz nem párhuzamba állítani ezeket a listázós-felnyomós cikkeket azzal, amiről Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója beszélt a héten a Klubrádióban. „Új konzervatív, kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon. Az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablonoktól, hogy például az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír” – mondta Békés.

Az ilyen listázós, házmestertempóban feljelentős cikkek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az új konzervatív, kulturális korszakot úgy akarják megteremteni, hogy kidobnak mindent, aminek köze van a minőséghez, és ellehetetlenítenek mindenkit, aki nem gondolja, hogy ez a helyes irány.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 14., 16:08
kommentek
20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 20
  kanálgép
  2018. október 01., hétfő 00:51
  https://www.bbc.co.uk/programmes/w3cswpsl
 2. 19
  Pasinszki
  2018. július 16., hétfő 16:38
  "Magyar Idők"! Fata morgana! Miért nem Magyar Jódszínszámok?
 3. 18
  szegedi789
  2018. július 15., 22:32
  Ja, és a lényeg. Mióta forrás NyáryK ?
  Pont itt? A Narancson?
  Mintha a Nyáry-f. "kulturális jelenség" is a tünet részét képezné a kulturális színtéren.
 4. 17
  Kovacs
  2018. július 15., 21:14
  16: Igen, de nem ilyen egyszerű ez a Frida Kahlo. Ledtagadni barátságukat Trockijjal és Frida Kahlo Sztálinról készített portréit sem lehet. De mivel itt egészen másról van szó, maradjunk annyiban, hogy amit a Magyar Idők összehord, annak semmilyen értelmezhető üzenete nincs.
 5. 16
  yoyo
  2018. július 15., 18:23
  A trockizmus terjesztése vádjánál betegebbet nehéz lenne kitalálni.
  Hogy mindezt egy ugyan túl divatos, de méltán világhírű festőművész kiállítása miatt... na, hát....
 6. 15
  rworse
  2018. július 15., 16:37
  Cyrano, 10

  Én mint kriptoballiberál, természetesen azt mondom, hogy virágozzék száz virág, de ne a parlagfű legyen az ideál.
 7. 14
  szegedi789
  2018. július 15., 15:34
  Egyenként végigmehetünk e dízses kompánián, bár akkor érdemeiken felül foglalkozunk velük. (Saját önkritikám is.)
  Engem jobban foglalkoztat, hogy mit akarnak ezek a könyvipartól. Heti Narancs rádiókritikájában szereplő műsorban megszólaló idióta/párt irányvonalát követő is (többek között) erről beszélt. Nyáry listáján is rajta. Mert piacba belenyúlni, láthattuk, seperc alatt megy. Kerényi nyugodtan élt vissza szerzői jogokkal, matyidezső elbaszhatta az Alexandra pénzét borra, focira meg ki tudja mire, utána persze ment a zajos elterelő hadművelet... (Ezzel majdnem bedöntve az iparágat.) Kalligramtól Európáig, sokan sokat mesélhetnének.
  De mi van akkor, ha a tankönyvek után itt is. Trafik módi jön?
  Vagy csak egy jobban feltöltött MáraiProgram 2.0 -át akarnak, hogy megvegyék a senkinek se kellő könyveiket?

  (Persze arra se gondoltam volna, hogy 1999-es Frankfurti Könyvvásár lesz a fideszes-állampárti "irodalom" negatív eredetmondája.)
 8. 13
  Kovacs
  2018. július 15., 15:09
  "A Magyar Időkben a trockizmus terjesztésével vádolják Baán Lászlót, amiért Frida Kahlo-kiállítást hozatott Budapestre"
  Lehet benne valami, mert ez a megátalkodott Trockij ilyeneket is mondott: "A művészet és a tudomány nemhogy nem szereti a beavatkozást, hanem a lényükből kifolyólag el sem tűri azt."
 9. 12
  harcolj
  2018. július 15., 11:37
  Novák Katalin kimondottan magasan kvalifikált szakember, komoly nyelvtudással. Mindig ez az örök kétely persze, hogyha valakinek ráadásul az apja orvosprofesszor - amivel vmilyen erkölcsi háttér járhatna -, feltétlenül a vakbélig kell tolnia a lojalitást. Vagy a fortélyos félelem már ennyire berágta magát közénk?
 10. 11
  harcolj
  2018. július 15., 11:32
  Szakács Árpád is érdekes megmondófigura- szintén spontán persze- és elég érdekes , hogy alig találni valamit az előéletéből, mégis posztról-posztra küzdi egy re feljebb magát a proktológusok ranglétráján. És még Lovas István is megdícsérte. Kínos.

Komment írásához vagy regisztrálj