Félnótás ez az ember? Orbán esete az autókázással és az útátadóval

  • narancs.hu
  • 2023. október 18.

Narancsblog

A miniszterelnök és Lázár János műszellemeskedéséből is az derül ki, Orbán a hatalom megtartását illetően nem ismer tréfát.

„A beszédre 15 órakor kerül sor, amit a közmédia közvetít élőben, ezért ezúttal nem lesz sajtóemelvény és -regisztráció sem” – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke Orbán Viktor október 23-i veszprémi szerepléséről, ami azt is jelenti, hogy az ünnepi eseményt kizárólag válogatott nézők élvezhetik majd élőben. Minden bizonnyal hasonló történt a hétvégén, a Győr és Pápa között megépült 83-as autóút avatóünnepségén is, ahol ugyancsak a miniszterelnök volt a vezérszónok, és a fényképek tanúsága szerint közönsége is volt szónoklatnak. De mivel az esemény Pápa határában, egy olyan területen zajlott, ahol gyalogosan talán nem is lehet közlekedni, biztosra vehetjük, hogy a publikum nem véletlenül járt arra gondos átvilágítás után.

A szónoki emelvényt azonban kordonnal zárták le még e megbízható rajongótábor előtt is, ezért nagy lehetett a meglepetés, hogy fellépését így kezdte Orbán Viktor: „Ez egy ilyen családias, baráti összejövetel, nem lehetne, hogy közelebb jönnének egy kicsit? Vegyük el azokat a kordonokat, mert jobban tudnék önökhöz szólni, ha közelebb jönnének, legyenek kedvesek. Ez nem nagygyűlés, hanem csak kisgyűlés” – mondta a miniszterelnök kedélyesen, bár az üzenet, vagy inkább fricska – a szimulált kordonbontás gesztusa – valószínűleg azoknak szólt, akik a Miniszterelnökség előtti tüntetők oldalán állnak.

„Ülök reggel a konyhában – kávé, feleség, kotyogós –, rövid vita arról, hogy odaégett-e, és közben szól a rádió” – folytatta beszédét a hétköznapok miniszterelnöke, mielőtt a csevegésnek induló szónoklat baljós fordulatot vett; Orbán megállapította, hogy a „veszélyek korába léptünk, a népek tengere feltámadott”, ezért Magyarországnak ilyen viharban kell hajóznia. „Nem árt az sem, hogyha a kapitány nem félnótás” – jegyezte meg a szónok, hozzátéve, hogy arra kell igazán büszkének, hogy hazánk jó úton jár, bármit is jelentsen ez. Amúgy semmi újdonságot nem hallhattunk a Brüsszelezésen, migránsozáson, békeóhajon kívül, ezért legfeljebb az tűnhetett fel, hogy Orbán nemcsak a szokásosnál is jobban dicséri önmagát, de a vérzivataros utalások ellenére is megpróbál derűsnek tűnni.

Az igazi, önfeledt viccelődést azonban már abban a kisfilmben fedezhettük fel, amely az esemény után került a miniszterelnök Facebook-oldalára: Orbán sofőrként, Lázár Jánossal a jobbján tesz meg párszáz métert az új úton. A produkció elsőre ártatlan mókázásnak tűnik. „Az a kérdés, hogy a kulcsot odaadjam-e. Kormányozni akarsz-e mindenképpen, vagy ez nálam maradhat?” – kóstolgatja Lázár a miniszterelnököt, akit egy pillanatra sem lehet kizökkenteni. Magabiztosan tartja kezében a volánt, miközben minisztere alig fért a bőrébe az anyósülésen. „105” – közli Orbán, miután útitársa figyelmezteti, hogy átlépte a 110 km/órás sebességhatárt, amikor pedig elhagyják az új szakaszt, a sofőr ezt mondja: „Most láthatod, hogy forgalomban is tudok vezetni, nem csak üres autópályán”. Lázár meg azzal jön elő, hogy ez nagy megnyugvás, mert különben az életét kockáztatja. „Már ötször ajánlottam föl, hogy én fogok vezetni, eddig mindig elhárítottad” – így a miniszter. Ám mielőtt értőleg bólogatni kezdenénk e kétértelmű szellemességen, érdemes elgondolkodni azon, hogy Orbán egyvalamiben nem ismer tréfát, a hatalom megtartásában. És ennek fényében máris más megvilágítást kap a flúgos futam. Tán még az sem túlzás, hogy a Lázárral közös nyilvános színjáték sokkal inkább nyilvános megalázásnak mondható, mint ártatlan viccelődésnek.

Ahogy a kordonbontás nevetséges gesztusa, a sajtó kizárása október 23-án, vagy a kotyogó melletti rádióhallgatás hazugsága, úgy e hétvégi autókázás is inkább Orbán kisstílűségének és paranoiájának bizonyítéka, mint bármi egyéb. Még úgy is, hogy, aki a feltámadott népek tengerét vizionálja az ukrajnai háború és a Hamász terrorja nyomán, miközben magabiztos és sikeres hajóskapitányként hirdeti önmagát, semmiképp sem nevezhető kisstílűnek. Félnótásnak annál inkább.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Kara Ákos, Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, Pápa és környéke fideszes országgyűlési képviselője (b3) a Győr és Pápa között megépült, kétszer két sávos, 36 kilométer hosszú 83-as út avatóünnepségén Pápa közelében 2023. október 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk